Bakopa – ayurvedska biljka za zdravlje mozga i nervnog sustava

Bakopa – ayurvedska biljka za zdravlje mozga i nervnog sustava

Ažurirano: 29.03.2022.
Pregleda: 3283

Bakopa kroz povijest

Bakopa (Bacopa monnieri) je biljka iz porodice Scrophulariaceae, a njen sanskrtski naziv je Brahmi. Ona je višegodišnja puzavica koja prirodno uspijeva na močvarnom, vlažnom i toplom tlu Indije, Nepala, Kine, Šri Lanke, Tajvana te u južnim državama SAD-a. Stoljećima je poznata u tradicionalnim medicinama Indije i Kine kao sredstvo za stimuliranje mozga i pomlađivanje organizma.

U Kineskoj medicini bakopu nazivaju “fontana mladosti” jer produžava život, što je potvrdio slavni prirodnjak Li Ching Yun proslavivši 256 rođendana uz pomoć bakope i još nekoliko biljaka. Sanskrtsko ime Brahmi izvedeno je od imena za Svevišnjeg Boga (Brahman) u smislu sveopće, kozmičke, sveznajuće svijesti koja asocira na korištenje 100% potencijala mozga.

Yogiji na Himalajima je koriste u svakodnevnoj ishrani za vrijeme meditacije jer donosi energiju, pomaže balansiranje lijeve i desne moždane polutke te povećava “sjaj” tijela i aure.

Djelovanje 

Bakopa je jedna od biljaka koje najbolje djeluju na moždane stanice i živčani sustav. Omiljena je među studentima i poslovnjacima jer poboljšava pamćenje i koncentraciju, povećava budnost i inteligenciju.

Popularna je kao nervni tonik koji skraćuje vrijeme učenja, povećava akademsku učinkovitost i mentalnu sposobnost te smanjuje efekte stresa, nervoze i anksioznosti. Također se koristi za rješavanje poremećaja pažnje, hiperaktivnosti, poremećaja ponašanja i smetnji kod pamćenja.

Bakopa djeluje stimulativno izazivajući brži protok krvi te bolju oksigenaciju tkiva i organa. Većina objavljenih znanstvenih radova suglasna je da bakopa izaziva lagani porast šećera u krvi što može doprinjeti eliminaciji umora, glavobolje, lošeg raspoloženja i ostalih negativnih simptoma hipoglikemije (pada šećera u krvi). Bakopa se trenutno nalazi na tržištu zapadnih zemalja kao sredstvo za poboljšanje kongitivnih funkcija. Klinički je dokazano da pomaže ljudima s ADHD-om i gubitkom pamćenja. 

Sastav

Istraživanja su pokazala da biljka sadrži brojne aktivne sastojke, uključujući brojne alkaloide (brahmin i herpestin) i saponine (d-manitol, hersaponin, monierinin). Međutim, glavne aktivne farmakološke komponente su steroidni saponini te bakozidi A i B koji poboljšavaju protok nervnih impulsa. Bakopa je izvor kvalitetnih antioksidansa (terpenoida i bakozida) koji suzbijaju slobodne radikale u organizmu te jačaju krvne žile i poboljšavaju cirkulaciju.

Uz to što je izvrsno sredstvo za zdravlje mozga, bakopa djeluje kao nervni i srčani tonik te diuretik.

 

Upiti:

  • Ivana Štimec Protrka 08.04.2022
     

    Poštovani imate li kakva iskustva ili povratne informacije od pacijenata koji su koristili ovaj proizvod u liječenju tumora mozga i u oporavku od radioterapije mozga.
    Hvala.
    .(Morate imati omogućen JavaScript kako biste vidjeli ovu e-mail adresu)

Želite više informacija, slobodno nam postavite pitanje.
 

POVEZANI PROIZVODI

Dodaj na listu želja
Brahmi ulje 125 ml Ayugarden

Brahmi ulje 125 ml Ayugarden

Idealno ulje za opuštanje cijelog organizma, te kod glavobolje
 

10,62 € 80,02 kn 0.125 l (84,96 € za 1 l)

 
Dodaj na listu želja
Brahmi Premium 200 caps Ayugarden

Brahmi Premium 200 caps Ayugarden

za smirivanje uma i nervnog sustava
 

33,18 € 249,99 kn 200 kapsula (0,17 € za 1 kapsula)

 
Nedostupno
Dodaj na listu želja
Brahmi Premium 200 g Ayugarden

Brahmi Premium 200 g Ayugarden

za smirivanje uma i nervnog sustava
 

19,91 € 150,01 kn

 
Dodaj na listu želja
Brahmi ekstrakt 120 kapsula Kalya

Brahmi ekstrakt 120 kapsula Kalya

jedna od najboljih rasayana za um
 

24,00 € 180,83 kn 120 kapsula (0,20 € za 1 kapsula)

 
 

 

NOVI TEKSTOVI

Slatki pelin - potencijalni narodni lijek protiv pandemije?
03.05.2021.
11969
 

Slatki pelin - potencijalni narodni lijek protiv pandemije?

Mirisni, jednogodišnji ili slatki pelin (lat. Artemisia annua), biljka je koja privlači sve veću pažnju među svjetskim znanstvenim...
 
Magnezij - važan mineral za kompletan organizam
31.05.2023.
5027
 

Magnezij - važan mineral za kompletan organizam

Magnezij je mineralna tvar važna za život, bez koje naš organizam ne bi mogao funkcionirati. Magnezija u organizmu ima 24-30 g, od čega je 60% u...
 
Terapeutski potencijal Kvercetina
24.02.2022.
2547
 

Terapeutski potencijal Kvercetina

Kvercetin kao bioflavonoid Kvercetin je bioflavonoid, koji ima snažno antioksidativno i protuupalno djelovanje. Blagotvorni učinci flavonoida poput...