/images/made/images/uploads/soria-natural-otvara-vrata-u-buducnost-prirodnoj-medicini-7298-1508409201-bl.jpg
SORIA NATURAL otvara vrata u budućnost prirodnoj medicini

SORIA NATURAL otvara vrata u budućnost prirodnoj medicini

Ažurirano: 19.10.2017.
Pregleda: 1811

U tvrtci SORIA NATURAL neprestano ulažemo u istraživanja, razvoj i inovacije na području fitoterapije, što nam omogućuje da danas na tržištu imamo kvalitetne, sigurne i, prije svega, učinkovite proizvode od ljekovitog bilja. Posljednje studije i postupci koji su predstavljeni u ovom biltenu su dodatni razlog zbog kojeg možete u potpunosti vjerovati našim proizvodima.

Prije mnogo godina smo u kompaniji SORIA NATURAL uveli istraživanja koja su bila zasnovana na determinaciji količine aktivnih sastojaka u ljekovitim biljkama i izračunima EDS-a (Effective Daily Supply) (Učinkovita dnevna doza). To je bilo prvo istraživanje te vrste na području fitoterapije i tada je predstavljalo presedan. Danas tvrtke predstavljaju svoje proizvode s podacima o aktivnim sastojcima po našem EDS konceptu, no često se događa da navedu samo količinu određenih aktivnih sastojaka, ali ne i njihovu kvalitetu koja je nužna u smislu garancije učinkovitosti.

Determinaciju količine aktivnih sastojaka i izračuna EDS-a kojima jamčimo učinkovitost proizvoda, započinjemo detaljnim proučavanjem svake biljke, pregledom njenih sastojaka, postupcima difuzije i topljivosti svakog poznatog sastojka i prateće supstance, različitim metodama ekstrakcije i s različitim nosiocima za svaki aktivni sastojak itd.

Također možemo jamčiti da naši ekstrakti sadrže ne samo određene koncentracije aktivnih sastojaka, nego i velike količine ostalih biljnih supstanci. To postižemo tako da biljka prolazi kroz fragmentne ekstrakcije s različitim nosiocima i različitim ekstrakcijskim metodama, a kasnije nosioce koje smo upotrijebili pri ekstrakciji odstranimo.

Jedna smo od vodećih kompanija u Europi na području fitoterapije. Analize i istraživanja koje je razvio naš tehnički i znanstveni tim dopunjuje razvoj novog postupka integralne ekstrakcije ljekovitog bilja, koji poznajemo kao »Stabilized Integral Exaustion«. To je vrhunac opsežnih iskustava dosegnut u godinama istraživanja i proučavanja ljekovitog bilja, koji uključuje aplikaciju fizičkog ponašanja i mogućnost ekstrakcije plinova u fitoterapiji. U nastavku ćemo razložiti novu metodu ekstrakcije.

Druga važna inovativna metoda u našoj proizvodnji je postupak ekstrakcije aktivnih sastojaka s visokom sposobnošću očuvanja, tj. konzerviranja. Tu metodu nazivamo liofilizacija. Pomoću te metode iz biljaka odstranjujemo svu vodu sušenjem pod pritiskom na niskim temperaturama. Kako bi sve kvalitete biljke ostale ne promijenjene, nužno je da u proces biljke ulaze potpuno svježe nakon branja. Prvi korak je ekstrakcija soka i zamrzavanje. Nakon zamrzavanja, biljku stavljamo u komoru s jako niskim tlakom i sublimacijom odstranimo vodu.

Višekratnim ciklusima zamrzavanja i ishlapljivanja je moguće izlučiti svu vodu koja se nalazi u biljci.

U usporedbi s tradicionalnim metodama sušenja ova tehnika je spora i skupa, ali, isto tako, jamči visoku kvalitetu konačnog proizvoda. Pri toj metodi se ne upotrebljavaju visoke temperature i zato biljke ne gube svoju hranjivost, okus, miris i aktivne sastojke. Strogo pazimo da osjetljivi sastojci kao enzimi, biljni hormoni i drugo tijekom postupka ostanu neoštećeni.

Upotrebljavamo još i treći postupak pri kojem obogaćujemo neke biljke mineralnim solima koje ostaju kao prašina pri izgaranju. Te ne izgorjele anorganske supstance (kalij, kalcij, magnezij, kremen itd.) povećavaju učinkovitost biljke. Tako kod njivske preslice povećavamo njen diuretički učinak dodavanjem kalijevih soli iz njenog pepela. Ta aplikacija je brz i prikladan način za daljnju uporabu biljke. To nazivamo »spagirika« tehnika.

Ovdje smo naveli samo neka poboljšanja u vezi s postupkom dobivanja naših Ekstrakata i Kompleksa.

Obnovili smo također način pakiranja proizvoda. Usavršili smo poklopac i kapaljku, kako bismo olakšali konzumaciju bez dosadnog i dugotrajnog brojanja kapljica te spriječili nepotrebno razlijevanje tekućine. Želimo sačuvati vodeće mjesto na području fitoterapije.

Još uvijek i sa sve jačim argumentima vjerujemo mješavini biljnog glicerina i vode kao konzervansu naših ekstrakata i kompleksa. Njezine karakteristike u primjerenim koncentracijama osiguravaju da proizvod ima rok trajanja od tri godine i pomažu pri apsorpciji u organizam. Pored toga, potpuno je sigurna i neškodljiva.

Naglašavamo da mješavinu glicerina i pročišćene vode upotrebljavamo samo kao sredstvo konzerviranja, a ne kao nosioca ekstrakcije.

U laboratoriju za nadzor kvalitete upotrebljavamo najmodernije tehnike za analiziranje. Te tehnike dozvoljavaju analizu i provjeru kvalitete svih sirovina, kao i među i konačnih faza proizvodnje. Također provjeravaju odsutnost pesticida, teških metala, utvrđuju količine aktivnih sastojaka, omogućuju mikrobiološke analize i detaljne studije o stabilnosti, radioaktivnosti i citotoksičnosti.

Odjel za istraživanja, razvoj i inovacije neprestano izvodi dopunske studije koje potvrđuju da su novi proizvodi koje plasiramo na tržište sto postotno učinkoviti i da posjeduju dokazane i zajamčene zdravstvene učinke te isto tako, da ne uzrokuju neželjene nuspojave. Kako bismo mogli garantirati sigurnost proizvoda, kontroliramo i provodimo testiranja toksina, ispitujemo neke općenite smetnje kod hranjenja, starenja itd. Stalno proučavamo promjene koje bi mogle utjecati na zdravlje ljudi.

Zbog svega što ćemo detaljno opisati u slijedećem poglavlju naša linija Ekstrakata i Kompleksa je jedinstvena na tržištu pa nas zadnje vrijeme mnogi pozorno prate i snimaju. Dobar proizvod utječe na ugled proizvođača, terapeuta i prodavača. On je terapijsko oruđe u lancu od onog tko proizvod preporuči, do onog tko ga proda, sve u svrhu zadovoljavanja potreba krajnjeg korisnika.

Jamstvo učinkovitosti i inovacije na području liječenja ljekovitim biljkama

Kompleksi se sastoje od mješavine biljnih ekstrakata i eteričnih ulja rastopljenih-konzerviranih u mješavini biljnog glicerina i pročišćene vode. Učinkovitost proizvoda je sposobnost postizanja najboljih rezultata pri liječenju bolesti i tegoba za koje su namijenjeni.

Zašto možete vjerovati našim proizvodima : Ekstraktima i Kompleksima?

1. Potvrđujemo količinsku standardizaciju djelotvornih aktivnih sastojaka ljekovitog bilja. Tako je omogućeno konstantno ponavljanje originalne formule u svim serijama. Aktivni sastojci za koje odredimo količinu su ti koji osiguravaju djelovanje ljekovite biljke.

Soria Natural se u svom laboratoriju služi najnovijom tehnologijom: spektofotometrijom (UV/vis, IR), atomskom apsorpcijom (AA), visoko rezolucijskom tekućinskom kromatografijom, mjerenjem gustoće (HPTLC), plinskom kromatografijom (GC), plinskom kromatografijom s masnom spektrometrijom (GC/MS) i drugim.

2. Koncept E.D.S. (Effective Daily Supply) – Učinkovita dnevna doza određuje količinu aktivnih sastojaka za preporučenu dnevnu količinu svakog proizvoda. Osigurava dostatnu koncentraciju aktivnih sastojaka pri preporučenoj količini za postizanje terapeutskog učinka, što jamči točnost kod doziranja proizvoda.

3. Potpuno uklanjanje alkohola. Alkoholna otapala ekstrakata odstranjujemo pri samom procesu pripreme te na taj način u cijelosti nestaju etilni alkohol i druga otapala.

4. Biljni glicerin kao konzervans ima dvije važne prednosti: povećava apsorpciju aktivnih sastojaka biljke i pomoću njegovih fizikalnih svojstava (visoki osmotski tlak) djeluje kao konzervans, a da ne utječe na kemijski integritet sastojaka proizvoda. Zato je minimalni rok trajanja čak tri godine.

5. Sadrže primjerene količine eteričnih ulja, koja ponekad dodajemo po postupku ekstrakcije. Dodajemo ih kao sastojke u glicerin.

6. Pri postupcima proizvodnje upotrebljavamo najmodernije, najtočnije i pažljivo izabrane metode,  koje omogućuju da sastojke ljekovitog bilja sačuvamo u prirodnom obliku (enzimi, hormoni i druge na temperaturu osjetljive tvari).

Važno je da su svi sastojci biljaka uvijek u biološkoj ravnoteži, što povećava učinkovitost i smanjuje neželjene strane učinke. Na taj način, konačni proizvod je identičan svježoj biljci, samo u većoj koncentraciji.

7. Upotreba je vrlo lagana i jednostavna. Novi poklopac i kapaljka omogućavaju jednostavnu konzumaciju bez dosadnog i dugotrajnog brojanja pojedinih kapi te sprječavaju nepotrebno razlijevanje tekućine.

Od sjetve do laboratorija

Pri cjelokupnom procesu proizvodnje Ekstrakata i Kompleksa od sjetve, žetve do konačnog predstavljanja proizvoda na tržištu, koristimo niz postupaka vezanih uz kontrolu kvalitete, što osigurava doziranje točno određenih količina aktivnih sastojaka u proizvodu i time maksimalnu učinkovitost proizvoda.

Važno je imati detaljan nadzor nad proizvodom od sjetve na dalje, kako bi se osigurala kvaliteta sirovina koje upotrebljavamo. Uvijek smo svjesni toga da nije samo konkurencija ono što nas potiče da proizvodimo visoko kvalitetne proizvode, nego prije svega činjenica da se bavimo zdravstvenim proizvodima, kod kojih upitna ili slaba kvaliteta mogu prouzročiti ozbiljne probleme.

Ipak se radi o zdravlju ljudi.

Kvaliteta ljekovitog bilja je ovisna o mnogim faktorima kao što su podneblje, temperatura, nadmorska visina, padaline, trajnost dana, rodnost zemlje, način sijanja itd. Važno je pomno nadzirati što više elemenata u tom lancu. U kompaniji SORIA NATURAL oduvijek brinemo za kvalitetu i bili smo među prvima koji su se počeli baviti ekološkim uzgojem. Danas pomoću kvalificiranog osoblja nadgledamo uzgoj od samog početka (izbor sorte, priprema i analiza zemlje, navodnjavanje, karakteristike vode i sl.) i na taj način osiguravamo kvalitetu i učinkovitost naših sirovina.

A . Biljke uzgajamo ekološkim uzgojem

Zahtjevi koje SORIA NATURAL poštuje pri tom su slijedeći:

biljke je potrebno uzgajati na ne zagađenom zemljištu što znači da u blizini nema tvornica, odlagališta smeća, cesta s gustim prometom ili bilo čega što bi moglo kontaminirati zrak ili zemlju ne smiju se upotrebljavati sredstva za iskorjenjivanje korova ili nametnika (lisne uši, gusjenice, ličinke itd.) sadnice treba dobiti mikro razmnožavajućom tehnikom koja jamči selekciju i jednakost kvalitete svih biljaka na plantaži upotreba rotacije da se spriječi osiromašenje zemlje jer svaka biljka ima različite prehrambene potrebe navodnjavanje čistom vodom je vrlo važno jer neispravna voda lako može kontaminirati proizvode gnojenje ekološkim gnojivom koje dobivamo iz organske fermentacije i prerade ostataka upotrebljenih u procesu ekstrakcije

B. Žetva i laboratorijske analize

Osim uzgoja ljekovitog bilja, jako je važno poštovati pravilno vrijeme žetve, što bitno utječe na kvalitetu proizvoda jer količina aktivnih sastojaka nije jednaka cijelog životnog vijeka biljke.

SORIA NATURAL ima svoje ekološke nasade u blizini proizvodnog pogona. Svježe biljke beremo u trenutku kad stručno osoblje definira da je količina aktivnih sastojaka u određenoj biljci najveća. Rade se analize i poštuje se biodinamički kalendar. Važna je također i starost biljke (kod višegodišnjih nasada). Beremo samo zdrave, lijepo razvijene i probrane biljke, uvijek po suhom vremenu. Svoje potrebe pokrivamo sa 70% vlastite sirovine, manji dio od nabranih biljaka u prirodi i u nekim primjerima, kad zbog specifičnosti podneblja ili zemlje ne možemo sami uzgajati određene vrste biljaka, kupujemo kod provjerenih partnera. Naravno, redovitim kontrolama i analizama se uvjeravamo u njihovu kvalitetu.

Branje divljih biljaka u prirodi obavljaju samo osposobljeni stručnjaci. Tu ne smije doći do grešaka uzrokovanih zamjenom biljaka jer je svaka greška potencijalno opasna za zdravlje.

Također i ovdje poštujemo područja branja i utjecaje kojima je biljka izložena. Kad je biljka ubrana, provodimo mikroskopski botanički pregled, organoleptički pregled (boja, okus, aroma…) i pregled kvalitete pri čemu upotrebljavamo tankolisnu kromatografiju.

Uzorak svake biljke čuvamo cijelo vrijeme trajanja ekstrakta, kako bismo ga mogli analizirati, ukoliko bi se pokazala potreba.

C. Sušenje ljekovitog bilja

Svježe biljke odmah posušimo i tako spriječimo promjene koje mogu nastati zbog enzimskog propadanja, što nastupa u biljci nakon trenutka branja. Da spriječimo gubitak aktivnih sastojaka, biljke sušimo pri temperaturi 25 do 45oC, što je ovisno o vrsti biljke i dijelu kojeg koristimo. Pri tom upotrebljavamo tunele za sušenje u kojima možemo mijenjati temperaturu, količinu zraka i brzinu prolaza sirovine.

Nastavljamo s postupkom pregleda i prolaskom kroz magnete za čišćenje insekata. U tu svrhu koristimo komoru s CO2 pod pritiskom da uništimo prisutnost raznih vrsta nametnika, buba, pauka te njihovih larvi.

U određenim slučajevima i kod određenih vrsta ljekovitih biljaka, umjesto sušenja, radije upotrebljavamo svježe biljke, tj. njihov sok, koji dobivamo hladnim prešanjem. Nakon toga, slijede isti postupci kao u gornjem primjeru, osim što nečistoće i nametnike maknemo prije prešanja.

D. Ekstrakcija aktivnih sastojaka

Za ekstrakciju aktivnih sastojaka svake ljekovite biljke upotrebljavamo različita ekstrakcijska sredstva (hladna i topla voda, hidroalkoholne rastopine različitih stupnjeva itd.) ovisno o prirodi aktivnih sastojaka biljke.

Nekad samo tradicionalne različite metode ekstrakcija kao što su maceracija, dolijevanje, kuhanje, cijeđenje, destilacija…

Danas upotrebljavamo dvije inovativne metode ekstrakcije:

– superkritičnom tekućinom (CO2) i

– liofilizacijom

što je velika prednost pri procesiranju aktivnih tvari.

Ponekad upotrebljavamo nekoliko različitih metoda ekstrakcije kod iste biljke, kako bismo zadržali najširi spektar aktivnih sastojaka. U nekim drugim slučajevima zbog obogaćivanja biljaka s određenim mineralima koji su nam zanimljivi po svom terapeutskom djelovanju, kao u primjeru kad njivsku preslicu obogaćujemo kalijevom soli s upotrebom pepela po metodi spgirika.

E. Koncentracija i atomizacija

Postupak nastavljamo koncentracijom ekstrakta pod vakuumom pri temperaturi nižoj od 35oC čime sprječavamo uništavanje enzimskog sadržaja i drugih sastojaka biljke, kao što su brzo hlapljive supstance eteričnih ulja, fitohormona, enzima i drugo. Na to steriliziramo s UHT i dobivamo suhi ekstrakt.

F. Med operativna kontrola

Kod suhog ekstrakta provjeravamo slijedeće parametre:

postotak vlage: potrebno je poznavati osobinu vode (vlažnost). Ako biljka ima veću količinu vode, brže će doći do enzimskih degradacijskih procesa. Posljedica je gubitak i promjena aktivnih sastojaka. Naši suhi ekstrakti sadrže ispod 3% vode. postotak pepela: iz toga saznajemo količinu mineralnih soli postotak aktivnih sastojaka: tankolisnom kromatografijom TLC identificiramo aktivne sastojke ekstrakta, zatim odredimo količinu bogatijih ili značajnijih aktivnih sastojaka tekućinskom kromatografijom HPLC pod visokim pritiskom s denzitometrijom ili UV/vis spektrofotometrijom i plinskom kromatografijom GC-MS.

Nakon što dobijemo sve podatke počinjemo s izračunom količina potrebnih za sastojke koje sadrži svaki Kompleks ili Ekstrakt. Pritom ne upotrebljavamo količinu fiksne težine, nego količinu potrebnu za osiguravanje minimuma aktivnih tvari u proizvodu, što je naznačeno na svakom pakiranju. Tako čuvamo zakonitost i terapeutsku učinkovitost proizvoda.

G. Proizvodnja Kompleksa

Na osnovi preračunatih kvantiteta se suhi ekstrakt pomiješa s biljnim glicerinom i eteričnim uljima, kad je to potrebno i u dijelovima koji osiguravaju uvijek jednak terapeutski učinak, bez obzira na vrstu i količinu aktivnih tvari suhog ekstrakta.

H. Redovna kontrola

Mješavinu čuvamo u nepropusnoj ambalaži i radimo slijedeću redovnu kontrolu:

PH gustoća aktivni sastojci: ponovno identificiramo aktivne sastojke Ekstrakta ili Kompleksa (mješavinu suhog ekstrakta) i eteričnih ulja s tankolisnom kromatografijom TLC te odredimo količinu aktivnih sastojaka. To radimo s tri uzorka istog proizvoda, kako bismo osigurali minimum aktivnih sastojaka zajamčenih na pakiranju. mikrobiološka analiza: prije slanja proizvoda na tržište, analiziramo ih da utvrdimo njihovu mikrobsku kvalitetu i tako isključimo mogućnost ozlijeđivanja potrošača. Ta analiza kontrolira prisutnost slijedećih mikroorganizama: sve aerobne plijesni, kvasovke, Enterobacteriaceae, E. Coli, Staphylococcus aureus, Streptococcus, Clostridium sp. and Salmonella/Shigella. Za tu kontrolu slijedimo ograničenja propisana u španjolskoj farmaciji.3Ed 2005 i upotrebljavamo tehnike ozakonjene s usporednim studijama s drugim mikrobiološkim laboratorijima.

Sve nam to omogućuje da jamčimo sigurnost, kvalitetu i homogenost ekstrakta, što znači da svi proizvodi imaju jednake količine aktivnih sastojaka ljekovitog bilja i time jednake terapeutske učinke. Nakon svih uspješno obavljenih kontrola, homogenu tekućinu punimo u 50 mL staklenke od jantarovog stakla.

Tijekom punjenja uzimamo uzorke poštujući MIL-STD 105-D normu (kontrola punjenja, greške pri pakiranju itd.). Nakon toga slijedi etiketiranje i pakiranje.

I. Zadnja kontrola

Nakon proizvodnje, serija ide u karantenu konačnog proizvoda, gdje uzimamo slučajne uzorke za konačno provjeravanje parametara kvalitete (gustoća, aktivne tvari, mikrobiološki volumen itd.). Po odobrenju sa strane kontrole kvalitete, serija se uskladištuje i spremna je za isporuku.

U SORIA NATURAL radimo po međunarodnim normama GMP, ISO-9001 i ISO-14001, što jamči da su naši proizvodi proizvedeni po najvišim standardima kvalitete i zaštite okoliša.

Pravila GMP su specifična za farmakološku industriju i uključuju proizvodnju proizvoda pod brojnim, strogim higijenskim parametrima, kao i čistoću svih elemenata uključenih u postupak.

Kao na primjer; u prostoru za pripremu radimo u filtriranom zraku i pod pritiskom većim od atmosferskog. Tako sprječavamo kontaminaciju iz drugih prostora ili izvana. Voda se višekratko kontolira da se osigura potpuna čistoća.

Svo osoblje koje radi na pripremi Ekstrakata i Kompleksa je visoko kvalificirano.

Standardi ISO-9001 su standardi za održavanje kvalitete pomoću vanjskih revizijskih službi koje jamče kontrolu svih postupaka koji se provode u procesu proizvodnje od uzgoja sirovina do isporuke proizvoda kupcu. Sistem je zasnovan na konstantnim usavršavanjima kojima se određuje količina indikatora tako da se osigura da ti indikatori budu bolji nego oni od prošle godine. Ti standardi su usredotočeni na postizanje maksimalnog zadovoljstva potrošača. Standardi ISO-14001 su standardi povezani s okolišem. Neovisna revizijska tvrtka osigurava da tvrtka s s certifikatom ISO-14001 provodi sve aktivnosti vezane uz zaštitu okoliša i poštivanje svih zakonskih propisa vezanih uz ispušne emisije, filtraciju otpadnih voda, postupanje s otpacima i izvorima vode i slično.

Uz to, sustav zahtjeva konstantna poboljšanja u poslovanju tvrtke, u svrhu sve manjih negativnih utjecaja na okoliš.

Upotreba novih tehnologija: »Ekstrakcija s superkritičnom tekućinom« i »liofilizacija«

Fokus na upotrebi novih tehnologija u tvrtci je povezan s razvojnim vizijama tvrtke. Ulaganja koja SORIA NATURAL radi na području Istraživanja i razvoja su prioritet koji nam omogućuju da se konstantno razvijamo i iskorištavamo vlastite mogućnosti. Na taj način smo uvijek korak ispred konkurencije i održavamo kvalitetu proizvoda na najvišoj razini. Tako smo u stanju zadovoljiti potrebe sve zahtjevnijih kupaca.

U tvrtci SORIA NATURAL smo se s istraživanjima i ulaganjem u razvoj uvijek trudili da promoviramo inovacije i izvedbe projekata, što nam omogućuje povećati potencijal i znanje na području ljekovitog bilja. Na području istraživanja tijesno surađujemo s visoko kvalificiranim sveučilišnim institucijama (Univerzitet u Santiagu de Campostela, Univerzitet de Alava, politehnički Univerzitet u Valenciji), s bolnicama (Hospital Ramon y Cajal u Madridu, Hospital La Fe u Valenciji, Hospital Arnau Villanova u Valenciji) i službenim zdravstvenim organizacijama (Centar za istraživanje karcinom), tako da smo učinkoviti na području fitoterapije s jedinom namjerom da ponudimo proizvode visoke kakvoće koji pomažu u očuvanju zdravlja i dobrog stanja organizma. Poznato je da je jedan od faktora koji najviše utječe na učinkovitost proizvoda od ljekovitog bilja, uglavnom ovisan od načina ekstrakcije koji se upotrebljava pri postupku.

A) »Superkritična tekućina«: vrhunac pri ekstrakciji aktivnih sastojaka

Bit »Stabilized Integral Exhaustion« je u aplikaciji fizikalnog djelovanja i kapaciteta ekstrakcije plina (CO2) u biljnoj medicini. Nakon brojnih studija, testiranja i pokusa koje smo proveli u našim pogonima za ekstrakciju u različitim državama (u Europi i Americi), naši tehničari su postali pioniri pri uvođenju tehnike nazvane »Supercritical Fluid Extraction«, koja je zasnovana na različitom djelovanju plinova koji se podvrgavaju visokom tlaku pri nadgledanom temperaturom ispod 35oC.

Pri visokim tlakovima (iznad kritične točke) plinovi imaju (kao CO2) određene osobine koje omogućuju slijedeće prednosti:

 vrlo niska viskoznost (manja nego kod tekućina)  vrlo niska napetost površine (favorizira prodor u poroznu tvar)  viši difuzijski koeficijent nego kod tekućina (favorizira ekstrakciju aktivnih sastojaka)  nema ostatka (plin CO2 se pri sobnoj temperaturi i pritisku odmah odstrani)  dobivanje visoke čistoće ekstrakta  nema potrebe za visokim temperaturama, što održava integritet aktivnih sastojaka

To nam je omogućilo da razvijemo inovativni postupak sušenja i ekstrakcije ljekovitog bilja. Tako smo uspjeli standardizirati različite metode ekstrakcije, zavisno od aktivnih sastojaka koje treba izlučiti.

Kako izvesti postupak izlučivanja tehnikom »superkritične tekućine«?

Ukratko, biljke stavimo u primjerenu posudu (zapečaćenu, inertnu i otpornu na visoki tlak), ubrizgamo ne djelujući plin (najčešće CO2) i povećamo tlak dok ne dosegne kritičnu točku. To je granica pri kojoj su gustoća tekućine i pare jednake. Tada se plin ponaša kao tekućina, mješavina plina i tekućine, što pomaže plinu prodiranje u biljku, pri čemu prouzrokuje topljenje i ekstrakciju aktivnih sastojaka. To je trenutak u kojem dobivamo »potpunu iskoristivost« biljke.

Nakon toga pažljivim postupkom postupne i kontrolirane dekompresije frakcioniramo, očistimo i stabiliziramo izlučene aktivne sastojke. To postižemo mijenjanjem uvjeta dekompresije.

Taj postupak ima brojne prednosti, kao:

manja invazivnost prema okolišu jer pri ekstrakciji ne upotrebljavamo organska ili anorganska otapala pa ih ne treba odvajati na kraju postupka ne uzrokuje oštećenja aktivnih sastojaka ili biljnih enzima potpuna iskoristivost biljke, njenih aktivnih sastojaka i biljnih enzima potpuno odstranjanje neučinkovitog terapeutskog dijela (celuloze) progresivna ekstrakcija različitih vrsta aktivnih sastojaka u biljci favorizira njihovu stabilnost tijekom postupka izbjegavaju se brojni tehnološki postupci, čime smanjujemo gubitke aktivnih sastojaka postupak se odvija pri nadziranoj temperaturi koja je niža od temperature ljudskog tijela procesi hlapljenja nisu potrebni pa ne dolazi do gubitka brzo hlapljivih tvari plinovi koje upotrebljavamo pri postupku ekstrakcije su inertni i zato ne dolazi do interakcije s aktivnim sastojcima upotrebljavamo sigurne plinove, jednostavne za recikliranje

»Stabilized Integral Exhaustion« postupak nam omogućuje da izlučimo aktivne sastojke iz biljke i izbjegnemo njihove moguće interakcije i degradacije. Također nam omogućuje potpuno izdvajanje terapeutski ne učinkovitih sastojaka (celuloze).

B. Liofilizacija: visoko kvalitetna metoda za ekstrakciju i obradu aktivnih sastojaka

U svakoj biljci je najveći postotak vode koja je neophodna za većinu vitalnih procesa u njoj. Količina vode se kreće od 7% do 95% kod npr. zelene salate.

Velika količina vode znači veliki problem pri konzerviranju hrane jer omogućava brz razvoj patogenih mikroorganizama koji uzrokuju bolesti, kao i ne patogenih, koji ne uzrokuju bolesti, ali se odražavaju na okusu i vizualnom dojmu. Zato je iz ljekovitog bilja nužno odstraniti većinu vode, kako bi se omogućilo konzerviranje. Iako je to ovisno od svake različite vrste biljke, 10% je maksimalna dozvoljena količina vode za stabilnost proizvoda.

Poznajemo dva načina za odstranjivanja suvišne vode. U industriji se najčešće upotrebljava sušenje s ishlapljivanjem.

Kad biljke izložimo vrućini, moguće je brzo odstraniti vodu, ali taj postupak ima dvije loše strane. S jedne strane uzrokuje gubitak dijela hranjivih tvari kao što su vitamini , enzimi i aktivni sastojci. S druge strane, rezultat upotrebe visokih temperatura su velike organoleptičke promjene, kao što su gubitak mirisa, tamnjenje i uništenje stanične strukture. Te promjene su nepovratne i ponovnim hidriranjem se ne mogu ispraviti.

Drugi način dehidracije biljaka koji je puno bolji, mada prilično skuplji od ishlapljivanja, je liofilizacija (sušenje zamrzavanjem). Osnova te tehnike je sublimacija vode, što znači direktan prijelaz tvari iz tvrdog u plinovito agregatno stanje.

Postupak liofilizacije

Kako bi kvaliteta biljke ostala na najvišoj razini, važno je krenuti s postupkom neposredno nakon branja. Prvi korak je zamrzavanje. Cijele ili narezane biljke zamrznemo postupkom brzog smrzavanja. Time sprječavamo formiranje velikih ledenih kristala koji bi mogli uništiti strukturu biljnih vlakana.

Prednosti liofilizacije su:

konačna vlaga liofiliziranog proizvoda je manja od 3%, što omogućava konzerviranje na dugi rok. Količina vlage je manja nego kod proizvoda dobivenih drugim metodama sušenja i ne postoji rizik promjene unutarnje strukture biljke. obzirom da je to ne agresivan postupak u usporedbi s ishlapljivanjem na visokoj temperaturi, organoleptičke značajke biljke (izgled, boja, okus, gustoća, struktura tkiva itd) ostaju ne promijenjene kao u samoj biljci nema gubitka volumena nema promjene izgleda zadržava cijelotnu aromu nema promjene boje nema gubitka aktivnih enzimskih i fitohormonskih sastojaka nema oksidacije. Gdje ostanu oksidacijski elementi, zaštićeni proizvod ne potamni. gubitak hlapljivih sastojaka je minimalan pri postupku liofilizacije, proizvod je potpuno prirodan i bez bilo kakvih aditiva i konzervansa hranjiva vrijednost proizvoda ostaje ne promijenjena

Prednosti postupka liofilizacije su očite u usporedbi s tradicionalnim sušenjem visokim temperaturama. Jedina loša strana je visoka cijena jer se kod ovog postupka upotrebljava vrhunska i skupa oprema te visoka potrošnja energije. Unatoč visokim troškovima vjerujemo da će se ova tehnika sve više upotrebljavati pri konzerviranju hrane, ljekovitog bilja i drugih prehrambenih proizvoda.

Naš zadatak nije samo proizvoditi hranjive i sigurne proizvode za poboljšanje zdravlja, nego i konstantno povećavati kakvoću tih proizvoda s ciljem povećanja učinkovitosti. Tijekom postupka liofilizacije, proizvodi su sigurni od štetnih tvari, a sam postupak nam također omogućuje da očuvamo prisutnost fizioloških aktivnih sastojaka biljaka. To je korisno za organizam, pomaže popraviti zdravstveno stanje i sprječava određene tegobe. Istraživanja zapravo omogućuju preradu ljekovitog bilja u terapeutske namjene na sve učinkovitije načine. Upotreba najmodernije tehnologije poboljšava učinkovitost i kvalitetu proizvoda te omogućava održavanje ekoloških i standarda za očuvanje okoliša.

Naši liofilizati iz soka svježe ubranih biljaka, koncentriranih reverznom osmozom bez upotrebe visoke temperature, sušeni liofilizacijom, daju suhi ekstrakt s visokom terapeutskom moći, pri čemu su očuvani svi sastojci svježe biljke.

Nadzor kvalitete: naš identitet

Kontrola kvalitete je nužna pri svakom postupku proizvodnje. Ako su proizvodi namjenjeni čuvanju i osiguravanju našeg zdravlja, uloga kontrole je još važnija. Mogućnost da jamčimo učinkovitu kontrolu kvalitete kroz cijeli proizvodni proces nam omogućuje da garantiramo kvalitetu, sigurnost i učinkovitost svakog proizvoda.

Moramo znati da su na području ljekovitog bilja proizvodi različiti zavisno o postupcima prerade i mogu varirati u sastavu, farmakološkim učincima, učinkovitosti i sigurnosti. Zato izboru postupaka moramo dati veliku važnost.

SORIA NATURAL provođenjem zacrtanih kontrola kvalitete može jamčiti sigurnost i učinkovitost svojih proizvoda.

Upotreba standarda potvrđuje da se svi zahtjevi poštuju. Prva kontrola ljekovitih biljaka iz kojih se proizvode ekstrakti se obavlja odmah po dopremi u tvornicu, pri čemu se u laboratoriju provjerava slijedeće:

1.) MIKROBIOLOŠKE ANALIZE

– Salmonella -25 g.

– Shigella -25 g.

– Estreptococo -A/g.

– St. aureus -g. odsutnost

– Rt. aerobios -g. ispod 10.000 kolonija

– Coliformes -g.

– E. Coli -g.

– Mohos y levaduras -g. ispod 100 kolonija

– Bacillus cereus –g. odsutnost

2) ORGANOLEPTIČKE I FIZIKALNO KEMIJSKE ANALIZE

-Miris

-Okus

-Boja

-Vlaga

-Pepeo na primjer: 15%

3) TEŠKI METALI

Za analizu tih zagađivača koristimo tehniku zvanu “Atomska apsorpcijska spektrofotometrija” (AAS), kojom utvrđujemo prisutnost žive i kadmija, za koje postavimo gornju granicu dozvoljene prisutnosti (0,5 ppm i 0, 1 ppm u jednakom slijedu). Te razine su niže od dozvoljenih u RFE.

– Živa: odsutnost

– Kadmij: odsutnost

– Arsen: odsutnost

– Živo srebro: odsutnost

– AOAC standardi

4) PESTICIDI

Za kontrolu prisutnosti pesticida koristimo tehniku imena “Masna plinska kromatografija”. To je najpotpunija i najosjetljivija tehnika za otkrivanje postojećih ostataka u biljkama. Analitička metoda nam omogućava da otkrijemo 200 različitih pesticida pri koncentracijama od približno 1ppb (1 mikrogram/kg). Ta razina određivanja je dosta zahtjevnija nego monograf koji služi kao referenca Kraljevskoj Španjolskoj farmakopeji 3. ed. 2005 (RFE). Isti registrira prepoznavanje 50 pesticida i u svim primjerima postavlja granice iznad 50 ppb.

Organoklorinski pesticidi: skupina sintetskih pesticida razvijenih da kontroliraju škodljivu populaciju insekata, sastavljena većinom iz ugljika, vodika i klora. Uključuju: DDT, Aldrin, Klordan, Dieldrin, Endrin , Heptaklor, HCH, Lindan i Toksafen. Toksični su i zadržavaju se u okolišu dugo vremena. Biokumuliraju se, što znači da povećavaju koncentraciju pomicanjem na gore u prehrambenom lancu. Uzrok su velikog broja zdravstvenih tegoba kao što su karcinomi, neurološka oštećenja, neuspjesi kod rođenja djece, bolesti dišnog sustava i anomalije imunološkog sustava. Organofosforni pesticidi: skupina sintetskih pesticida razvijenih da kontroliraju škodljivu populaciju insekata, a posjeduju fosfor u svojim molekulama. Uključuju; Atrazine, Metamidofos, Parathion, Mevifos itd. Razvijeni su tijekom drugog svjetskog rata u vojne svrhe, kao nervni plin (povezan s acetilholisterase se naseli u živčane provodnike i uzrokuje smrt). Kasnije su upotrebljavani u poljoprivredi. Značajni su po visokoj toksičnosti, niskoj kemijskoj otpornosti i ne akumuliraju se u tkivu (eliminiraju se urinom).

5) RADIOAKTIVNOST

Tu koristimo tehniku »Becquerels Reader technique« koja nam omogućava odrediti da li je biljka bila izložena radioaktivnoj kontaminaciji. Maksimalni limit je 600 Becq/kg. To je limit koji određuje europsko zakonodavstvo.

6) NEUOBIČAJENE SUPSTANCE

Vizualnim pregledom biljke ustanovimo da ne čistoća biljke nije veća od 2%. Pritom uzimamo u obzir nečiste dijelove drugih vrsta, mrtve kukce, kamenčiće itd. Da osiguramo veću učinkovitost, koristimo dezinfekcijsku komoru, kako bismo spriječili prisutnost nekih vrsta štetnika (insekti, pauci i drugo).

7) ODREĐIVANJE KOLIČINE AKTIVNIH SASTOJAKA LJEKOVITE BILJKE

Pri determinaciji količine različitih aktivnih sastojaka ljekovitih biljaka koristimo različite tehnike (HPLC, HPTLC, GC, spektrofotometrija UV/VIS, spektroskopija s infracrvenim zrakama, AAS).

8) PROCES PROIZVODNJE

Kad biljka prođe sve kontrole, označimo cijelu seriju da osiguramo sljedivost. Nakon toga, počinjemo postupak prerade. Sljedivost je moguća kad znamo porijeklo biljke, lokaciju i put proizvoda uzduž proizvodnog lanca u bilo kojem trenutku.

Za pripremu suhih ekstrakata iz ljekovitog bilja koristimo tehniku filtriranja s mješavinom vode i alkohola i različitih otapala, kako bismo izlučili sve aktivne sastojke, koje biljka sadrži.

Pri tom postupku strogo nadziremo čistoću otapala i tako isključujemo prisutnost niza drugih toksičnih otapala kao što su metanol, izopropanol, itd.

Za tu kontrolu upotrebljavamo tehniku plinske kromatografije – FID (Flame ionisation Detector). Pri proizvodnji suhog ekstrakta uzimamo uzorak na kojem u laboratoriju izmjerimo količinu aktivnih sastojaka. Za taj proces, u našim laboratorijima se koriste tehnike HPLC, UV/VIS spektroskopija i densitometrija, prilagođene tankolisnoj kromatografiji.

Ove kontrole nam omogućavaju da standardiziramo sadržaj aktivnih sastojaka svake serije Ekstrakata i Kompleksa i time osiguravamo pravilnu terapeutsku učinkovitost tih proizvoda.

Već više od 30 godina SORIA NATURAL razvija brojne analitičke metode za provjeru količine aktivnih sastojaka u  ljekovitim biljkama. Neke od njih su u Europskoj farmakopeji izabrane kao službene metode za analize, kao što je to  u primjeru Oleuropeina, aktivnog sastojka koji nalazimo u listovima masline i dr.

Prije slanja naših proizvoda na tržište, na njima napravimo mikrobiološke analize, kako bismo zajamčili njihovu sigurnost i nepromjenjivost najmanje do roka trajanja.

Tijekom tih kontrola tražimo patogene i ne patogene mikroorganizme.

Zašto kod ekstrakata koristimo biljni glicerin, a ne alkohol?

Kako bi proizvod bio učinkovit i što sigurniji za ljude, pored pravilnog načina proizvodnje i kontrole kvalitete, važan je i izbor sredstva za konzerviranje, koje je nužno za očuvanje aktivnih sastojaka ljekovite biljke, te doprinosi većoj učinkovitosti proizvoda. Otapalo je tvar koja se upotrebljava kao nosivo sredstvo (konzervans) za aktivne sastojke proizvoda. Tijelo ne može apsorbirati same aktivne sastojke, nego moraju biti pravilno »administrirane«. Zato ih je potrebno rastopiti ili pomiješati s otapalom koje djeluje kao nosivo sredstvo.

Kad izaberemo sve sastojke za pripremu, u ovom slučaju Kompleksa ili Ekstrakta, izaberemo i otapala koja ćemo upotrijebiti kao konzervans. Moramo osigurati da aktivni sastojci ljekovitog bilja ostanu ne promijenjeni, učinkoviti i, prije svega, sigurni za ljude.

Treba osigurati da su aktivni sastojci rastopljeni i ne promijenjeni u suspenziji, što može biti prilično komplicirano zbog mnogih ne topljivih supstanci. U širokom nizu konzervansa koji postoje, izbor istoga je ovisan o zahtjevima željenog načina aplikacije ili svojstvima aktivnih sastojaka.

Do prije nekog vremena, kao konzervans se upotrebljavao isključivo etilni alkohol ili etanol.

Međutim, iako učinkovito otapa neke aktivne sastojke ljekovitog bilja, kao npr. eterična ulja, problem pri upotrebi etilnog alkohola kao konzervansa je u tome što u sinergiji istim sastojcima može prouzročiti jetrene tegobe. Zbog toga ga koristimo sve manje i izbjegavamo njegovu upotrebu prije svega kod djece i općenito bolesnih ljudi. Na tržištu postoje mnoge tinkture u obliku lijekova koje sadrže čak do 70% alkohola.

Zbog ograničene upotrebe alkohola, prije dosta vremena smo počeli istraživati druga sredstva koja bismo mogli upotrebljavati, u svrhu izbjegavanja problema s etanolom. U SORIA NATURAL smo uvijek bili svjesni da se povjerenje naših kupaca, osim na kvaliteti i učinkovitosti naših proizvoda, temelji i na našoj viziji da konstantno dopunjujemo stručno znanje i usavršavamo metode ekstrakcija ljekovitih biljaka. Istraživanja u koja ulažemo jer se želimo održati na čelu novih trendova, pomažu nam da se stalno razvijamo. Upravo zbog toga najviše investiramo na području tehnoloških inovacija.

Ustanovili smo da je glicerin najbolje sredstvo za konzerviranje pošto je potpuno prirodna supstanca – biljnog porijekla , a istovremeno sprječava kvarljivost proizvoda i održava nepromijenjene sve njegove sastojke te ne šteti zdravlju ljudi.

Glicerin je bezbojna tekućina, viskozna i slatka. Postoji u hrani i u živom tkivu. Jedan je od sastojaka jednostavnih masti, gdje ih tvori glicerinska molekula, s kojom se povezuju tri masne kiselinske molekule. Također je jedan od glavnih produkata lipida pri probavnoj degradaciji tijekom Krebsovog ciklusa te je na taj način rezultat alkoholne fermentacije.

Zato možemo tvrditi da je prirodna molekula čiji metabolizam i prisutnost su uobičajeni u ljudskom organizmu.

Kad glicerin probavimo, apsorbira se u crijevima i povećava koncentraciju tekućine u krvi i tkivu. Zatim se pretvori, uglavnom u jetrima, u ugljikov dioksid i glikogen, ili sudjeluje pri sintezi masti i fosfolipida. Ostatak se izlučuje preko urina s filtracijom (brzina izlučivanja je 20 do 50 minuta).

Kalorična vrijednost po gramu je približno 2,4 kcal/g (10 kJ/g)

PREDNOSTI UPORABE GLICERINA KAO SREDSTVA ZA KONZERVIRANJE:

Glicerin je biljnog porijekla i ne sadrži sastojke koji bi mogli štetiti zdravlju ili negativno utjecati na učinkovitost. Biljni glicerin je sredstvo bez fizikalnih ili kemijskih interakcija s aktivnim sastojcima ljekovitog bilja pa zato ne mijenja njihove značajke i korisnost. Kompatibilnost između različitih sastojaka je vrlo važna jer može doći do neželjenih interakcija i pojava taloga. Nikakve međusobne utjecaje ne može se ustanoviti. Na njega ne utječu niti rezultati analitičkih testova. Glicerin povećava apsorpciju i asimilaciju aktivnih sastojaka biljaka u probavnom traktu i tako povećava učinkovitost proizvoda. Olakšava apsorpciju proizvoda i pospješuje izlučivanje aktivnih sastojaka u želučanu i crijevnu tekućinu. Glicerin je dobro otapalo. Rastapa veliki broj aktivnih sastojaka koji nisu topljivi u alkoholu i vodi. Glicerin je konzervans zbog čijeg djelovanja dugo vremena aktivni sastojci ljekovitog bilja ostaju ne promijenjeni. Nedavna istraživanja su pokazala da glicerin ne uzrokuje pojačane inzulinske reakcije, njegov glikemični indeks je vrlo nizak, lako se pretvara u glikogen i tako predstavlja koristan izvor energije. Glicerin poboljšava hidrataciju. Higroskopan je, što znači, da apsorbira vodu. To je jedna od njegovih osobina koju koriste sportaši. Nedavna istraživanja su također pokazala da je glicerin sredstvo koje pomaže pri izlučivanju urina, pa ga zato smatramo i za lagani diuretik. Smatra se ga također za »širitelja« plazme, koji djeluje tako da potiskuje tekućinu iz stanica u plazmu (anti-oedematosus) Korišten kao konzervans, glicerin nije povezan ni sa kakvim poznatim štetnim učincima. Znamo da nije toksičan i nadražujuć. Samo u jako velikim količinama može imati prazneći efekt (1,5 g/kg/tjelesne težine) te može uzrokovati glavobolju, probavne smetnje, žeđ ili proljev.

PROUČAVANJA TOKSIČNOSTI

Još jedan razlog zbog kojeg smo zamijenili etilni alkohol biljnim glicerinom je bio rezultat proučavanja toksičnosti, koja smo napravili kod određenih proizvoda koji sadrže etilni alkohol.

Posljedice koje upotreba alkohola uzrokuje u organizmu su brojne. Korištenje alkohola, čak i u malim koncentracijama, utječe na živčani sustav i može bitno utjecati na učinak lijekova.

Proučavanja toksičnosti su danas vrlo važan dio pri razvoju novih proizvoda. Svrha tih proučavanja je ustanoviti rizike ili potencijalnu nesigurnost koju kemijski ili fizikalni čimbenici mogu imati na ljudsko zdravlje. U posljednjem desetljeću je naglasak stavljen na proučavanje toksičnosti kod životinja, na staničnim modelima i vitro studijama u biološkim i biokemijskim istraživanjima. Danas je određivanje toksičnosti nekih tvari potpuno.

Tehnološke studije su razdijeljene na dva glavna područja: proučavanje akutne toksičnosti i proučavanje kronične toksičnosti. Proučavanje akutne toksičnosti je lakše. Glavna svrha je ustanoviti smrtno opasnu mjeru 50 (LD50). Taj parametar označava količinu koja je smrtno opasna za 50 % određene populacije laboratorijskih životinja. Kronični testovi toksičnosti zahtijevaju više vremena.

Svrha je proučiti kumulativni učinak uzimanja niskih količina dulje vremena. Pritom se ne proučavaju samo učinci supstance, nego se analiziraju i učinci metaboliziranih stranih produkata u organizmu.

Dugotrajna proučavanja toksičnosti uključuju utvrđivanje moguće karcenogenosti (sposobnost prouzročiti tvorbu tumora u zdravim stanicama), mutagenosti (sposobnost promjeniti DNA stanica), teratogenosti (sposobnost prouzročiti promjene pri razvoju zametka), učinaka na reprodukciju i imunološki sustav (sposobnost prouzročiti alergične reakcije ili otkazivanje imunološkog sustava).

U SORIA NATURAL imamo sve uvjete za jamčenje kvalitete i sigurnosti proizvoda: ulaganja u najsuvremeniju tehnologiju, upotreba legaliziranih postupaka, potpuna dokumentacija, opsežne kontrole i odličan tim stručnjaka. Zato u cijelosti možete vjerovati u naše proizvode i njihovu maksimalnu učinkovitost.

 

Upiti:

Želite više informacija, slobodno nam postavite pitanje.




 

IZDVOJENI PROIZVODI

Dodaj na listu želja
/images/made/slike/hmds-400g-prah-natural-elements-3195-sm.jpg
HMDS 400g prah Natural Elements

HMDS 400g prah Natural Elements

Smoothie za eliminaciju teških metala i toksina iz tijela
 

85,00 € 0.4 kg (212,50 € za 1 kg)

 
Dodaj na listu želja
/images/made/slike/qsmart-60-kapsula-damasalis-3128-sm.jpg
QSmart 60 kapsula Damasalis

QSmart 60 kapsula Damasalis

za ublažavanje problema kod alergija
 

55,78 € 60 kapsule (0,93 € za 1 kapsule)

 
Dodaj na listu želja
/images/made/slike/silysmart-30-kapsula-damasalis-3127-sm.jpg
Silysmart 30 kapsula Damasalis

Silysmart 30 kapsula Damasalis

obnavlja i štiti jetru, pridonosi razgradnji masti te podupire rad jetre
 

31,84 € 30 kapsula (1,06 € za 1 kapsula)

 
 

 

NOVI TEKSTOVI

Hinoki eterično ulje: Blago japanskog čempresa za tijelo i um
28.10.2024.
144
 

Hinoki eterično ulje: Blago japanskog čempresa za tijelo i um

Hinoki (Chamaecyparis obtusa) je zimzelena biljka porijeklom iz Japana, poznata kao japanski čempres. Iako se stara stabla Hinokija smatraju...
 
Top 12 dodataka prehrani za jačanje imuniteta i zdravlje
19.09.2024.
238
 

Top 12 dodataka prehrani za jačanje imuniteta i zdravlje

U vremenu kada je zdravlje prioritet, jačanje imunološkog sustava postaje sve važnije. Dodaci prehrani mogu igrati ključnu ulogu u jačanju...
 
Ojačajte imunitet prirodnim putem
13.09.2024.
232
 

Ojačajte imunitet prirodnim putem

U današnje vrijeme, kad je očuvanje zdravlja važnije nego ikad, jačanje imunološkog sustava postaje ključni korak za prevenciju i borbu protiv...