Nezdravi šećer i zdravi prirodni zaslađivači. Istina ili laž?
Vaša želja za slatkim postoji oduvijek s dobrim razlogom. Majčino mlijeko prirodno je slatko i dijete bi ga trebalo uvijek željeti. Ta prirodna sklonost ka slatkome također je ponukala ljude u povijesti u potragu za slatkim voćem i povrćem, koji su ih opskrbljivali bitnim hranjivim tvarima i dobrim količinama ugljikohidrata kako bi imali dovoljno energije za opstanak.
U današnje vrijeme većina ljudi uživa u slatkome, ali također nam je dobro poznato koliko je lako prejesti se slatkim namirnicama. Godinama su proizvođači umjetnim zaslađivačima predstavljali idealnu alternativu šećeru. S umjetnim zaslađivačima navodno biste mogli uživati u svim slatkim delicijama bez kalorija i njegovih štetnih nuspojava.
No nedavna istraživanja otkrivaju tamniju stranu umjetnih zaslađivača - oni nisu rješenje za mršavljenje ili sigurnija alternativa za osobe s dijabetesom i drugim problemima. Istraživanja su pokazala da umjetni zaslađivači mogu čak uzrokovatii debljanje, crijevnu neravnotežu i druge zdravstvene probleme. Ako je šećer loš za nas, a umjetna sladila potencijalno još lošija, pitate se koje je rješenje? Zdrava alternativa uvijek postoji, a to su prirodna sladila.
Prirodni zaslađivači izvori su šećera u čistom stanju. Što su manje rafinirani, to bolje, jer to znači da još uvijek sadrže vitamine, minerale i antioksidanse, a u nekim slučajevima i vlakna. Najvažnija prednost prirodnih zaslađivača je ta da ih ljudsko tijelo zna preraditi.
Najzdraviji prirodni zaslađivači Kokosov šećer (šećer kokosove palme)Kokosov šećer nastaje od nektara cvjetnih pupova kokosove palme, a ne od samog ploda kokosa. Kokosov nektar se zagrijava dok voda ne ispari, a zatim se karamelizirani nektar osuši i melje u granule.
Kokosov šećer dobar je izvor cinka, fosfora, kalija, željeza, vitamina, kratkolančanih masnih kiselina, polifenola te drugih fitonutrijenata. Iako osigurava jednaku količinu kalorija i ugljikohidrata kao i obični šećer, on ima niži glikemijski indeks, te osigurava stabilnije otpuštanje glukoze u krv.Kokosov šećer sadrži inulinska vlakna, za koja se pokazalo da pomažu u poboljšanju zdravlja u slučaju dijabetesa. Ona pomažu usporiti apsorpciju glukoze i održavati ravnotežu razine šećera u krvi. Kokosov šećer se koristi za pripremu kolača baš poput rafiniranog šećera, iako je malo krupniji. Ukoliko vam to smeta slobodno dodajte količinu šećera koja se u receptu traži u vaš mlinac za kavu i miksajte kokosov šećer dok ne dobijete željenu teksturu.
Šećerni alkoholi
Šećerni alkoholi, koji se također nazivaju polioli, prirodno sadrže nula ili vrlo malo kalorija, a uključuju sorbitol, ksilitol, manitol, laktitol, maltitol i eritritol. Vaše tijelo ne može metabolizirati šećerne alkohole, tako da ih uglavnom izlučuje mokraćom. Istraživanja otkrivaju da šećerni alkoholi imaju minimalan utjecaj na razinu šećera u krvi i inzulina, što ih čini idealnom alternativom za osobe s neravnotežom šećera u krvi ili dijabetesom tipa 2.
Najzdravije šećerne alkohole predstavljaju eritrit i ksilitol.
EritritTo je šećerni alkohol koji se prirodno nalazi u nekom voću (kruške, lubenica, grožđe, šljive, dinje), gljivama te u jelima koja se pripravljaju fermentacijom: siru, vinu, sojinom umaku. Eritrit se dobiva fermentacijom šećera koji se nalazi u kukuruzu, a izrazito je probavljiv, jer se već u tankom crijevu u potpunosti razgrađuje te tako ne stvara probavne smetnje.
Sadrži 0,24 kalorije po gramu, odnosno oko 6% kalorija u odnosu na jednaku količinu običnog šećera, sa 70% slatkoće.
Eritrit djeluje kao antioksidans, a jedno je istraživanje pokazalo da pomaže održavanju i poboljšanju oralnog zdravlja.
Eritrit ne povećava razinu šećera u krvi ili inzulina i ne utječe na lipide u krvi, poput kolesterola ili triglicerida. Eritrit je po okusu vrlo sličan šećeru.
Eritrit 500g, Ntrigold
KsilitolKsilitol je šećerni alkohol sličan šećeru po razini slatkoće. Sadrži 2,4 kalorije po gramu, odnosno oko dvije trećine kalorijske vrijednosti šećera.
Ksilitolni prah obično se ekstrahira iz drveta breze ili iz kukuruza. Istraživači su prvi otkrili njegove prednosti za oralno zdravlje, a 1975. u Finskoj se pojavila prva žvakaća guma zaslađena ksilitolom u cilju smanjenja karijesa i poboljšanja oralnog zdravlja.
Ksilitol može poboljšati gustoću kostiju, što pomaže u sprječavanju osteoporoze. Ksilitol ne podiže razinu šećera u krvi ili inzulina.
Među svojim prednostima, ksilitol povećava proizvodnju sline i osvježava dah, što ga čini idealnim zaslađivačem. Ksilitol daje ugodnu slatkoću idealnu za pripremu kolača.
Važno za napomenuti: čak i male količine ksilitola mogu biti pogubne za pse!
Ksilitol 500g, Nutrigold
StevijaStevija je vrlo popularni prirodni zaslađivač, porijeklom iz Južne Amerike, gdje se stotinama godina koristi kao zaslađivač.
Važno je napomenuti da je stevija oko 200 puta slađa od šećera.
Istraživanja pokazuju da stevija pomaže kod snižavanja glukoze u krvi i normalizacije krvnog tlaka, što je potencijalno čini idealnim zaslađivačem za sve koji žele regulirati svoju težinu ili boluju od dijabetesa tipa 2.
Druga istraživanja otkrivaju da stevija može poduprijeti zdravlje crijeva, pomoći kod raznih upala i potencijalno zaustaviti rast stanica raka. Stevija se dokazano pokazala kao djelotvorno sredstvo protiv B. burgdorferi, bakterije koja uzrokuje Lajmsku bolest (Boreliozu). Neki ljudi se žale kako stevija ostavlja neugodan gorkasti okus. Iz tog razloga neki proizvođači dodaju druge šećere i sastojke kako bi uravnotežili njen okus. To može smanjiti prehrambene koristi čiste stevije. Kada tražite steviju, tražite proizvod na kojemu piše 100% čisti organski ekstrakt listova stevije. Jedini način da doista znate što kupujete je čitanje sastojaka. Ne obraćajte pažnju na ono što obećava etiketa. Besmisleni izrazi kao što su „u potpunosti prirodno“ mogu uključivati laktozu, dekstrozu ili druge nepoželjne aditive. Stevija je dostupna u prahu, tableticama ili u tekućem obliku.
Stevija prah, Bioandina
Iako je stevija u malim količinama sigurna za većinu ljudi, oni koji uzimaju određene lijekove (uključujući lijekove za snižavanje krvnog tlaka i kolesterola) trebali bi razgovarati s liječnikom prije upotrebe stevije.
Dobro je znati: Stevija i eritrit obično su zamjenske preporuke osobama koje slijede ketogenu dijetu.
Upiti:
Dobar dan,
Imam malo povišen kolesterol, ništa strašno, ali ne bih željela ni pogoršati stanje pa sam se potrudila, po savjetu liječnika, promijeniti prehranu. Jako volim slatko, većinu šećera kao što su čokolade, bombon sokovi i sl. sam izbacila iz upotrebe, ali se kolača ne bih rado odrekla pa me zanima koliku količinu eritrit ili stevije mogu koristiti dnevno bez štetnih posljedica, kombiniranoj ili odvojeno. Šta to znači 60 do 80 % u odnosu na šećer, eritrit? Je li toliko slađi od šećera ili je 20-40 %manje sladak?
Hvala unaprijed na odgovoru
LP
Marina D.