Ricinusovo ulje za rast kose, obrva, trepavica i čvrste nokte

Ricinusovo ulje za rast kose, obrva, trepavica i čvrste nokte

Ažurirano: 07.12.2020.
Pregleda: 9992

Što učiniti kada se kosa stanji, izgubi volumen ili se poremeti ravnoteža kože vlasišta? Posegnuti za prvim sredstvom koje nam se nađe pri ruci ili, ovisno o promjenama i uzroku, potražiti rješenje koje će možda dati sporije, ali trajnije rezultate?

Ricinusovo ulje je dobro poznato kao iznimno djelotovorno:

  • protiv ispadanja kose,
  • za poticanje rasta kose,
  • jačanje korijena i sprječavanje peruti,
  • te za jačanje obrva i trepavica.

Jasno je da ni najkvalitetniji proizvod neće pomoći izvana ukoliko iznutra postoji hormonalni poremećaj ili nedostatak vitamina i minerala koji također može biti uzrok pojačanog ispadanja kose.

Što je ricinusovo ulje?

Ricinusovo ulje se dobiva hladnim tještenjem sjemenki ricinusa (Ricinus communis), biljke porijeklom iz Istočne Afrike i Indije, koja se u našim krajevima uzgaja kao ukrasna jednogodišnja biljka.

Ricinusovo ulje ima iznimnu važnost u kozmetičkoj industriji i zbog toga je često dodatak uljnim pakunzima za kosu, obrve, trepavice i nokte. Bogato je masnim kiselinama te ima lako razmazivu teksturu, što ga čini poželjnim uljem za kosu i vlasište, balzame i guste emulzije za kožu.

Sadrži veliku količinu vitamina E i ricinoleične kiseline koja je prirodno antifungalno i antibakterijsko sredstvo, te vitamin D3 koji stimulira rast i sprječava ispadanje kose.

Prednosti koje pruža ricinusovo ulje

Jača kosu i potiče rast: ricinusovo ulje ima dubinsko djelovanje jer omega 6 i omega 9 masne kiseline kojima ulje obiluje hrane sam folikul dlake, koji je zapravo korijen dlake, i time jačaju našu kosu. Kao i kod biljaka, što je korijen dlake deblji, ona prirodno teže ispada. Preporučljivo je pomiješati ga u omjeru 1:1 s kokosovim uljem ili uljem jojobe kako bi se postigla ravnoteža u njegovoj gustoj konzistenciji. Nakon što ga se umasira nježnim pokretima u vlasište, poboljšava se cirkulacija u folikulima. Za najbolje rezultate, ostavite ga preko noći (obavezno zaštitite vašu posteljinu), a kosu operite sljedeći dan.
Ispucani vrhovi: ricinusovo ulje može poslužiti kao odličan regenerator za kosu ako ga pomiješate sa prirodnim šamponom, no najbolji lijek za suhe i ispucane vrhove je redovito šišanje. Do idućeg odlaska k frizeru, oni će barem vizualno izgledati zdravije ako malo ulja protrljajte kroz dlanove i lagano zagladite suhe vrhove.
Protiv masne kose i peruti: zvuči kontradiktorno, ali ricinusovo ulje, iako je masno, može spriječiti pretjerano mašćenje kose i stvaranje peruti. Ricinusovo ulje ima antibakterijsko i antifungalno djelovanje koje čisti pore te uklanja sve bakterije, gljivice i mikrobe na vlasištu, koji mogu biti smetnja normalnom rastu kose. Manje peruti i nepotrebnih slojeva prljavštine na vlasištu automatski podrazumijeva duže čistu i manje masnu kosu.

Pomiješajte 1-2 žlica ricinusovog ulja s 1 žlicom kokosovog ulja, blago zagrijte i umasirajte toplu mješavinu u vlasište. Posebnu pažnju obratite na suhe dijelove tjemena. Ostavite da ulje djeluje najmanje 60 minuta pa kosu operite šamponom.


Protiv sijedih: umjesto da žurimo kemijski bojiti kosu, možemo prirodnim putem usporiti sijeđenje učinkovitom primjenom ricinusovog ulja.
Kod alopecije zagrijte ricinusovo ulje i nanesite ga na vlasište masirajući oko 10-15 minuta kako biste potaknuli cirkulaciju vlasišta, a poželjno je ulje ostaviti da djeluje dodatnih 30 minuta. Nakon toga, dobro isperite ulje vodom i blagim šamponom bez sulfata. Ukoliko redovito ponavljate taj postupak, rezultati ne mogu izostati. Jedno istraživanje iz 2015. pokazalo je da je ricinoleična kiselina iz ricinusovog ulja potencijalni inhibitor prostaglandina D2, što znači da je korisna u prevenciji gubitka kose.
Guste trepavice i obrve: mnoge žene potvrđuju da im je redovita primjena ricinusovog ulja pomogla da njihove obrve i trepavice postanu ljepše, duže i gušće.

Omega-6 masne kiseline kojima ricinusovo ulje obiluje izuzetno dobro njeguje trepavice i obrve.

Prije nanošenja ulja skinite svu šminku s očiju. Umočite čisti vateni štapić, blazinicu ili čistu četkicu od maskare u toplo ricinusovo ulje te ga prije spavanja pažljivo nanesite na trepavice ili obrve. Ostavite ga preko noći, a zatim ga ujutro isperite mlakom vodom. Ponavljajte ovaj postupak svakodnevno kroz par mjeseci dok ne postignete željene rezultate.
Nokti: zahvaljujući ricinoleinskoj kiselini i omega-6 i 9 masnim kiselinama, ricinusovo ulje može spasiti vaše nokte na rukama i nogama tako što ih štiti od bakterija i gljivica koje sprječavaju njihov optimalan rast. Ricinusovo ulje možete vrlo lako utrljati svakodnevno u kožu oko noktiju i tako ih prirodno njegovati i jačati. Problemi s noktima mogu upućivati na nedostatak određenih hranjivih tvari. Nokti su sastavljeni gotovo u potpunosti od keratina, strukturnog proteina, pa njihov nedostatak može dovesti do pojave bijelih mrlja na noktima i učiniti ih suhima, lomljivima i tankima. Manjak vitamina B skupine također čini nokte krhkima, kao i nedostatan unos željeza.

Prehranu treba obogatiti svim esencijalnim hranjivim sastojcima, a osobito biotinom, cinkom i selenom koji doprinose zdravlju noktiju.

 

Način korištenja ricinusova ulja

Ricinusovo  ulje za kosu preporučljivo je upotrebljavati 2-3 puta tjedno, a poslije 1-2 mjeseca korištenja možete očekivati vidljive rezultate. Iskustva onih koji su ga koristili tvrde da kosa raste čak 3-5 puta brže.

Ricinusovo ulje ima vrlo gustu i masnu teksturu te se teško razmazuje, pa njegova upotreba može biti malo otežana. S  obzirom na to da je ricinusovo ulje veoma gusto, potrebno ga je razrijediti. U tome vam neće pomoći voda jer se voda i ulje ne miješaju. Trebat će vam neko rijeđe hladno prešano biljno ulje. Možete upotrijebiti maslinovo ulje, čičkovo ulje, kantarionovo ulje, ulje jojobe, bademovo, arganovo ulje, ulje makadamije ili kokosovo ulje. Ukoliko nemate pri ruci neko od tih ulja, a i dalje imate želju isprobati ricinusovo ulje za kosu, pomiješajte jedno jaje i ricinusovo ulje dok ne dobijete homogenu smjesu.
Najbolji način da precizno nanesete ulje na vlasište jest pomoću kapaljke, tako ga lakše možete nanijeti do samog korijena.

Da bi ricinusovo ulje imalo dubinsko djelovanje, potrebno ga je prethodno zagrijati. Ne trebate ga pregrijati da ne izazovete opekline na vašoj koži. Ricinusovo ulje za kosu možete zagrijati u posudi sa toplom vodom ili ga zagrijati toplinom vašeg tijela na način da ga nanesete na kosu ili tijeme, pa prekrijete folijom i ručnikom.
Ricinusovo ulje se dosta teško ispire, zato budite spremni ponoviti šamponiranje.
Ricinusovo ulje ima vrlo nisku toksičnost, ali kod nekih ljudi može potaknuti alergijsku reakciju, poput iritacije kože. Prije prve upotrebe trebali bi testirati ricinusovo ulje na području kože dalje od očiju i lica prije nego što ga koriste na trepavicama. Ako se pojavi iritacija izazvana ricinusovim uljem, tretirano područje bi trebali dobro oprati i izbjegavati korištenje ulja.

Imunitet i zdravlje kose

Kosa je ogledalo našeg organizma i vrlo često pokazatelj općeg stanja  tj. onoga što se zbiva u tijelu.

Zato poremećaj ravnoteže u organizmu ostavlja trag i na vlasištu. Glavu odrasle osobe prekriva 150 000 do 250 000 vlasi koje ispadaju i obnavljaju se u neprekidnom ciklusu. Prosječan životni vijek folikula vlasi je šest godina i podijeljen je u tri faze: fazu rasta koja traje nekoliko godina, fazu propadanja u trajanju od nekoliko tjedana te višemjesečnu fazu mirovanja.

Ako vam dnevno ispadne između 50 i 120 vlasi, to se smatra sasvim normalnim i ne predstavlja razlog za brigu. Problem pojačanog ispadanja kose zapravo je vrlo čest. Kako biste doveli organizam u ravnotežu i spriječili daljnje ispadanje kose, potreban je cjelovit pristup i akcijski plan iznutra i izvana.

Neuredan stil života i prehrambene navike mogu oslabiti imunitet, a oslabljen imunološki sustav može dovesti do pojačanog ispadanja kose. No i preaktivan imunološki sustav može biti krivac za prorjeđivanje kose, primjerice u slučaju Hashimotovog tireoiditisa.

Premda geni igraju glavnu ulogu, čini se da vanjski faktori poput infekcija, stresa, pušenja pa čak i glutena također mogu biti okidači za pojačano ispadanje kose.

Difuzno ispadanje kose poslije porođaja i u menopauzi nastaje zbog niske koncentracije estrogenih hormona, što blokira rast vlasi. Taj problem se rješava poslije porođaja, nakon što nastupi normalan menstrualni ciklus, odnosno hormonskim nadomjesnim liječenjem u menopauzi.

Izbjegavajte konvencionalne boje za kosu koje sadrže brojne toksične sastojke koji dodatno mogu narušiti zdravlje kose i tjemena. Birajte bojanje prirodnim bojama poput kane, sene i indiga ili bojama bez amonijaka, parabena, PPD-a, resorcinola i SLS-a.

Manjak vitamina H (biotina) i minerala cinka također uzrokuje ispadanje kose. No, lako se nadoknađuju odgovarajućim vitaminskim i mineralnim pripravcima te uravnoteženom prehranom.

Mikronutrijenti za očuvanje zdravlja kose

Kako bi kosa bila što sjajnija i kvalitetnija važan je unos:

  • vitamina A (jetra, srdele, maslac),
  • vitamina B (pivski kvasac, piletina, jetra, mahunarke, žitarice, riba, soja, jaja),
  • cinka (jetra, sezam, rakovi, kamenice),
  • bakra (iznutrice, šampinjoni, zeleno lisnato povrće, šparoge, plodovi mora, orašasti plodovi) i
  • selena (brazilski oraščići, kamenice, iznutrice, plava riba).

Pojačano ispadanje kose jedan je od simptoma nedostatka vitamina B12, a nedostatak vitamina B12 može se nadomjestiti algom spirulinom. Ona je posebno bogata vitaminom B12, kao i željezom, kalcijem, magnezijem, vitaminima skupine A,B,C,D i E te je također izvrsna nadopuna prehrani za vegetarijance kod kojih je manjak vitamina B12 vrlo čest.

 

Upiti:

  • Kalina 06.01.2021
     

    Koristila sam ricinusovo ulje za ispucali lakat i dosta mi je pomoglo, sve dok nisam na preporuku drugarice online porucila zeokremu na bazi zeolita,ali nisam odustala od ricinusovog ulja za unutrasnju upotrebu i sa njim mazem trepavice.Do sada se pokazalo da ima efekta.

  • Vjera Vico 13.05.2021
     

    Od hemoterapije potpuno mi je opala kosaimam jos jednu hemoterapiju poslednju 26.05.2021
    Da li vec sad da mazem i kako glavu sa ricinusivim uljem i koje je najbolje da kupim
    Koji omjer se mijesa sa drugim uljem da ga rarissimo
    Lp vjera bico

  • Vesna 20.06.2021
     

    Postovani, mom unuku koji ima 20 god. pocela je opadati kosa na tjemenu i dosta se razrjedila. Takoder ima ima velike zalistke. Molim Vas da mi odgovorite koja je najbolja kombinacija ricinusovog i etercnog ulja i koliko puta tjedno treba masirati. S postovanjem V. Nikolic

  • Nataša trampis trupec 04.12.2021
     

    Dal omogućuje imat na kosi i trepavicama do veceri i onda izabrat Ne moze mi noć biti ili?,

Želite više informacija, slobodno nam postavite pitanje.




 

IZDVOJENI PROIZVODI

Dodaj na listu želja
Gorka Dinja 120 caps Jami
 

29,04 €

 
Dodaj na listu želja
Klasični difuzer nebulizator Florihana

Klasični difuzer nebulizator Florihana

raspršuje čista eterična ulja kao mikročestice bez ikakve topline ili vode
 

80,30 €

 
Dodaj na listu želja
Ultrazvučni difuzer Florihana

Ultrazvučni difuzer Florihana

Koristeći hladnu i tihu difuziju, naš ultrazvučni difuzer pruža optimalnu aromatizaciju prostora.
 

39,15 €

 
Dodaj na listu želja
Immuno Power Quercetin (Kvercetin) 30 tbl

Immuno Power Quercetin (Kvercetin) 30 tbl

doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava.
 

19,91 €

 
Nedostupno
 

 

NOVI TEKSTOVI

Kako ukloniti tamne mrlje (hiperpigmentaciju) na koži
15.03.2024.
195
 

Kako ukloniti tamne mrlje (hiperpigmentaciju) na koži

Hiperpigmentacija, još poznato i kao staračke pjege, jetrene pjege, mrlje, fleke ili, kako ih Francuzi poetično (iako pomalo morbidno) zovu- fleurs...
 
Razotkrivanje celulita: prirodni pristupi za glađu kožu
07.03.2024.
192
 

Razotkrivanje celulita: prirodni pristupi za glađu kožu

Celulit, često opisan kao 'narančina kora', estetski je izazov s kojim se suočava veliki broj ljudi, a posebno žena. Iako je celulit često...
 
Prevladavanje negativnih emocija pomoću eteričnih ulja
23.02.2024.
143
 

Prevladavanje negativnih emocija pomoću eteričnih ulja

Potrebne su nam zdrave alternative koje će nam pomoći u borbi sa svakodnevnim stresom, tjeskobom, depresijom i problemima sa spavanjem....