12.08.2019.
Snježana Kolobarić

Nakon lijepo provedenog ljetovanja često se suočavamo s posljedicama sunca i mora. Suha kosa, iscrpljena i oštećena zbog izlaganja suncu, slanoj ili kloriranoj vodi i vjetru ponovno će se oporaviti ako joj pružite ispravnu njegu.

Osim prirodnih seruma, ulja i pakunga za kosu, koje ću spomenuti malo kasnije, pridržavajte se nekoliko pravila kako biste što bolje pomogli regeneraciji kose.

Ne perite kosu prečesto niti s pretoplom vodom. Nakon pranja nemojte prečvrsto trljati kosu ručnikom, a ako imate običaj napraviti turban od ručnika na glavi, ne držite ga predugo.

Kosu je naravno najbolje prati blagim prirodnim šamponima. Kod problematične kose i vlasišta ponekad je teško pronaći odgovarajući šampon - u tom slučaju možda je najbolji način pranja onaj koji je najprirodniji.
Shikakai prah bogat je biljnim saponinima koristi se za prirodno čišćenje kose i vlasišta. Osim što je blag i nježan prema kosi, može se koristiti kod prhuti ili ispadanja kose, kao i kod isušene i lomljive kose.

https://bioterra.hr/shop/cijena/shikakai-sampon-200ml-ayugarden

https://bioterra.hr/shop/cijena/shikakai-premium-100g-ayugarden

Ne zaboravite na osnove: redovito skraćivanje vrhova kose kako bi se ona oporavila te kako suhi, tanki i raspucani vrhovi ne bi otežavali cijelo stanje kose.

Bojite kosu? Ako ikako možete, probajte se suzdržati od bojanja prije i nakon ljetovanja. Uz sav stres sunca, soli i vjetra, kosi nije potrebna dodatna trauma kemijskih boja. Želite li samo osvježiti prirodnu boju kosu, onda se odlučite na opciju neagresivnih boja na bazi biljaka poput kane ili indiga.

Uz pažljivo tretiranje kose, dodatnu ishranu i hidrataciju pružite joj putem maski i pakunga. Možete koristiti ulja, maslace, vodene iscrpine biljaka, hidrolate i biljke u obliku praha.

Najpoznatije biljke za njegu kose, uz našu domaću koprivu i čičak, dolaze iz Indije. To su sada već popularne ajurvedske biljke amla, bhringaraj i brahmi. Od njih možete raditi uljne macerate ili paste za kosu koje se tada koriste kao pakunzi.
Biljnu ajurvedsku pastu zaista je jednostavno napraviti- u prah dodajte vode ili hidrolata dok ne dobijete gustoću pudinga. Pastu nanesite na kosu, držite barem 15 minuta i isperite kosu. Koristite li hidrolate umjesto vode, razmislite o hidrolatima koprive, cedra ili čempresa koji potiču rast kose.

bioterra.hr/shop/cijena/amla-hair-premium-100g-ayugarden

https://bioterra.hr/shop/cijena/bhringaraj-premium-100g-ayugarden

https://bioterra.hr/shop/cijena/brahmi-premium-200g-ayugarden1

Uljni pakunzi za kosu su najpoznatiji, a njihova izrada i korištenje je vrlo jednostavno. Postoji niz ulja koja povoljno djeluju na kosu, oporavljaju je, sprječavaju isušivanje i daju joj čvrstoću i glatkoću. Neka od njih su prepoznatljivi argan, avokado, jojoba, ricinus, kokos, kukui, yangu, pšenične klice, ali i egzotičniji i ne toliko poznati pracaxi, sapote, brokula, crna gorušica.

Dobra receptura (s poznatijim uljima) uljnog pakunga za kosu glasi:

  • 35 ml biljno ulje argan
  • 30 ml biljno ulje pšenične klice
  • 35 ml biljno ulje jojoba

https://bioterra.hr/shop/cijena/argan-100ml

https://bioterra.hr/shop/cijena/psenicne-klice-100ml-kemig

https://bioterra.hr/shop/cijena/jojoba-100ml-kemig

Mješavina se čuva u tamnoj bočici na hladnijem mjestu zaštićenom od sunca. Nanosi se na vlažnu kosu, od korijena cijelom dužinom sve do vrhova. Ne treba pretjerivati s količinom. Ostavite na kosi barem sat vremena, a najbolje je preko noći. Isperite blagim šamponom.

Ovakav uljni pakung možete koristiti prije svakog pranja kose, a kada vam se čini da se kosa dovoljno oporavila, dovoljno će biti jednom ili dva puta tjedno.

 

Tekst napisala: Vlatka Mileusnić

 
Podijelite
 
  Blog - Sve