24.10.2019.
Snježana Kolobarić

Boli vas glava? Imate osjećaj pritiska oko očiju, a možda i čela i nosa? Umorni ste i slabi? I prije svega, začepljen vam je nos? Možda su glavni krivci začepljeni sinusi, odnosno upalna infekcija sluznice zbog koje nastaju otekline.

Začepljeni sinusi su vrlo neugodna poteškoća, bez obzira traju li cijele godine ili samo tu i tamo (najčešće tijekom hladnog vremena). Dobra je vijest da si možete sami pomoći, uz aromaterapiju.

Nekolicina eteričnih ulja vrlo povoljno djeluje na sinusitis, prije svega eukaliptus radiata, ružmarin verbenon i čempres, no najbolje od svega je koristiti njihovu kombinaciju, kako biste dobili antiinfektivno djelovanje uz smanjenje otekline i olakšano disanje.

Kako koristiti eterična ulja kod začepljenih sinusa?

Najjednostavniji i najučinkovitiji način je putem inhalacija. U tamnu staklenu bočicu pomiješajte:

Takvu gotovu mješavinu eteričnih ulja koristite kod inhalacija.


Blis aroma difuzer, Aromara

Ostali pristupi rješavanja problema začepljenih sinusa

Uz inhalacije, preporučuje se koristiti i kapi za nos. To su prije svega kapi na bazi hidrolata. Naizgled jednostavan pripravak ipak nije previše praktičan za kućnu izradu jer se hidrolat treba izotonizirati (regulacija količine soli u vodenoj otopini) te kapi trebaju biti sterilne.

Drugo rješenje su mješavine eteričnih ulja u biljnom ulju, koje se tada koriste kao kapi za nos. Iako je takva praksa više-manje napuštena u zapadnjačkoj medicini, drevna ajurvedska tehnika nasya prakticira kapanje toplog biljnog ulja u nosnice. Prema ajurvedi, takva praksa umiruje upaljenu sluznicu, olakšava disanje te na taj način može pomoći i kod začepljenih sinusa.


Nasya ulje, Ayugarden

Uz inhalacije i kapi za nos kod akutnog stanja, svakako je dobro i poraditi na prevenciji, pogotovo ako znate da se često mučite sa začepljenim sinusima: izbjegavajte previše suhi ili zadimljeni zrak, nagle promjene temperature (prejako grijanje u zatvorenim prostorijama dok je vani hladno), pazite da vam je prehrana raznovrsna i prema potrebi pomozite si i pripravcima koji osnažuju organizam i jačaju imunitet.

Tekst napisala: Vlatka Mileusnić

 
Podijelite
 
  Blog - Sve