/images/made/images/uploads/zelatinizirana-maca-ne-sadrzi-zelatinu-8115-1571755457-bl.jpg
Želatinizirana maca (ne sadrži želatinu)

Želatinizirana maca (ne sadrži želatinu)

Ažurirano: 22.10.2019.
Pregleda: 2607

Želatinizacija mace je pojam koji logično zbunjuje svakog korisnika, posebice vegetarijanca ili vegana, jer asocira na životinjsku želatinu. Zato je izuzetno važno razjasniti što je želatinizacija i koje su njene prednosti, te čemu ona služi.

Što je želatinizacija?

Želatinizacija ili ektrudiranje je kontrolirani tehnološki proces kojim se uslijed djelovanja povišenog tlaka i temperature potiče želatiniziranje škroba, odnosno stvaranje škrobne paste ili gela. Kemijski gledano, želatinizacija je postupak kojim se vodikove veze u škrobu “razbijaju” uslijed djelovanja povišene temperature. U smislu probavljivosti, želatinizirani škrob se brže resorbira nego sirovi škrob.

Kako je maca u osnovnoj strukturi makronutrijenata slična krumpiru, odnosno obiluje složenim ugljikohidratom – škrobom, drevne Inke, kao i lokalno stanovništvo peruanskih Anda macu uvijek konzumiraju nakon kuhanja, odnosno želatinizacije, a rijeđe sirovu. Razlozi toga su višestruki, od bolje organoleptike, tj. okusa pa do onog najvažnijeg – bolje podnošljivosti i probavljivosti mace

Benefiti želatinizacije Maca praha Neutralizira se potencijalna mikrobiološka aktivnost na samom korijenu mace (moguće plijesni i opasni mikotoksini) Škrob korijena mace mijenja strukturu, pa se ovakav oblik mace katkada naziva i pred-probavljena maca, te se bolje i lakše probavlja primarno u gornjem dijelu probavnog sustava Zagrijavanjem mace, ona postaje ukusnija za konzumaciju i punijeg je okusa, u odnosu na sirovu macu. Određeni enzimi prisutni u sirovoj maci se inaktiviraju, a koji pak mogu predstavljati problem kod osoba s hipotireozom (usporenim radom štitnjače). Stoga će želatinizirana maca biti prije prikladnija za konzumaciju kod osoba s usporenim radom štitnjače, nego sirova (raw) maca Za 1 kg želatinizirane mce potrebno je 4 kg praha sirove mace, čime je želatinizirana maca nutritivno koncentriranija BioAndina nudi jedino želatiniziranu macu čiju zdravstvenu ispravnost potvrđuje zavod Andrija Štampar. Maca je prošla mikrobiološko testiranje, kao i testiranje na teške metale.

 

Želatinizirani maca prah naziva se još aktivirana maca jer kod samog procesa dolazi do aktivacije određenih enzima kojih nema u sirovoj maci.

Iako nije jedini oblik mace koji je bio predmetom proučavanja studija, maca proučavana u kliničkim studijama većinom je predželatinizirana, osušena i nalazi se u obliku praha.

S obzirom na prije navedene prednosti, valja prosuditi i odabrati optimalni oblik mace koji najbolje odgovara osobnim potrebama.

 
Pogledajte video:

Upiti:

Želite više informacija, slobodno nam postavite pitanje.




 

 

NOVI TEKSTOVI

Proljetni detox: Prirodni rituali za sjajnu kožu i lagano tijelo
08.04.2025.
45
 

Proljetni detox: Prirodni rituali za sjajnu kožu i lagano tijelo

Proljeće je idealno vrijeme za reset organizma i osvježenje kože. Nakon zime, tijelo često zadržava toksine, a koža može biti umorna, siva i...
 
Konjunktivitis s Duhovnog Aspekta: Što Tvoje Oči Pokušavaju Reći?
27.03.2025.
0
 

Konjunktivitis s Duhovnog Aspekta: Što Tvoje Oči Pokušavaju Reći?

Konjunktivitis, upala očne spojnice, poznat je po fizičkim simptomima – crvenilo, svrbež, suzenje i osjećaj pijeska u očima. No, što ako ti...
 
Hidrolat bušina: Saveznik za zacjeljivanje ožiljaka, borbe protiv bora i njegu osjetljive kože
14.03.2025.
93
 

Hidrolat bušina: Saveznik za zacjeljivanje ožiljaka, borbe protiv bora i njegu osjetljive kože

Bušin (Cistus ladaniferus) je mediteranska biljka poznata po svojim bijelim, mirisnim cvjetovima i izuzetnim terapeutskim svojstvima. Hidrolat...