Hipertenzija - visoki krvni tlak

Hipertenzija - visoki krvni tlak

Podijeli:
 

Hipertenzija predstavlja glavni faktor rizika od razvoja moždanog udara, srčanog udara, zatajenja srca, aneurizme arterija i nekih oblika kroničnog oštećenja bubrega.

Visoki krvni tlak ili hipertenzija odgovoran je za prosječno 7,1 milijuna smrti godišnje širom svijeta. Prema brojnim istraživanjima, zapadnjački način prehrane jedan je od najvećih krivaca za povišen krvni tlak.

Sistolički i dijastolički krvni tlak

Tlak se izražava kroz dvije brojčane vrijednosti koje označavaju milimetre stupca žive (mm/Hg). Gornji broj predstavlja sistolički, a donji dijastolički tlak. Normalan je tlak onaj koji je većinu vremena malo ispod 120/80 mmHg. Tlak između 120/80 i 140/90 naziva se pred-hipertenzijom, a onaj iznad 140/90 smatra se visokim.

Uzroci povišenog krvnog tlaka (hipertenzije)

Povišeni krvni tlak bolest je koja muči sve više ljudi. Nekada je bio rezerviran za one starije, a danas pogađa sve mlađu populaciju.

Krvni tlak uvelike ovisi o načinu života, u što ubrajamo

 • tjelesnu aktivnost,
 • način prehrane,
 • te razinu stresa kojoj smo izloženi.

Brzi tempo života, obaveze i brige isto tako utječu na krvni tlak. Kada tome pridodamo lošu prehranu, punu masti, soli i šećera, pretjeranu konzumaciju alkohola, pušenje te manjak fizičke aktivnosti, situacija postaje još gora.

Prema istraživanjima, čak 40% stanovništva Hrvatske boluje od  hipertenzije.

Simptomi hipertenzije

Posljedice visokog krvnog tlaka mogu biti kobne. Najgore je što se one osjete tek kada je tegoba već uznapredovala.

Simptomi koji se ispoljavaju kao

 • kronična glavobolja,
 • vrtoglavica,
 • umor,
 • krvarenje iz nosa često su posljedica ove bolesti.

Teže posljedice hipertenzije

Iste simptome mogu osjećati i zdrave osobe iz mnogo drugih razloga, pa ih malo tko povezuje s hipertenzijom dok ne postane prekasno, odnosno, dok se ne jave teže posljedice, poput bolesti srca, bolesti bubrega, gubitka vida, srčanog ili moždanog udara.

Ljudi s visokim krvnim tlakom često su stavljeni na posebne dijete, preporuča im se redovna tjelesna aktivnost, regulacija tjelesne težine i naravno – smanjenje razine stresa.

Regulacija prehrane

Osobe koje imaju problema s visokim tlakom prije svega moraju promijeniti prehrambene navike. Za uspješno snižavanje visokog krvnog tlaka najvažnije je smanjiti unos soli i masnoća.

Pretjerani unos soli može dovesti do komplikacija:

 • Zbog toga što skuplja vodu, pretjerani unos natrija dovodi do stalne žeđi.
 • Od viška tekućine, možemo početi oticati, nakupljati vodu i masnoću u tijelu.
 • Dolazi do visokog krvnog tlakav, pretjeranog rada bubrega, pa i pojave edema (oteklina).
 • Budući da organizam pokušava izbaciti suvišan natrij, s njime izbacuje i kalcij, te dovodi do osteoporoze i drugih problema s kostima.
 • Najveći problem ipak su oni sa srcem i krvožilnim sustavom, što dolazi kao posljedica visokog tlaka.

Mediteranska prehrana

Mediteranska prehrana najbolja je dijeta za snižavanje visokog krvnog tlaka ali i za niz drugih bolesti.

Odlikuje se

 • jednostavnom pripremom jela,
 • obiljem sezonskog voća i povrća,
 • uporabom maslinovog ulja,
 • dovoljnim količinama ribe koja osigurava potreban unos omega-3 esencijalnih masnih kiselina.

Znanstvena istraživanja potvrdila su da stanovnici zemalja u kojima prevladava mediteranska prehrana rijeđe obolijevaju od bolesti srca i krvnih žila, imaju manje problema s povišenim kolesterolom i znatno je manje pretilih.

Odabir namirnica protiv hipertenzije

Češnjak

Krvni tlak možete regulirati pomoću namirnica kao što je češnjak.

Češnjak – kao najpopularnija ljekovita biljka tradicionalne medicine, sadrži više od 200 biološki aktivnih tvari, s tim da se ljekovite i začinske tvari većinom nalaze u lukovici.

Najdragocjenija ljekovita supstancija iz češnjaka je alicin, koji se ne nalazi u češnjaku, nego nastaje kao produkt kemijske reakcije nakon njegova usitnjavanja. Tu reakciju potiče enzim aliinaza, također prisutan u biljci. Što je sjeckanje intenzivnije, nastat će više djelatne tvari alicina, koji pokazuje vrlo dobro antibiotsko djelovanje. Nažalost, alicin se na zraku počinje razgrađivati čim nastane, tako da njegova ljekovitost vremenom slabi.

Kuhanje također ubrzava razgradnju alicina, a zagrijavanje u mikrovalnoj pećnici potpuno ga uništava. Zato, ako želimo iskoristiti ljekovito djelovanje češnjaka, najbolje ga je svježe narezanoga umiješati u kuhanu hranu. Ragradnjom alicina nastaju razni dialil sulfidi, koji su nešto stabilniji od alicina i ne uništavaju se kuhanjem, a pozitivno utječu na cirkulaciju i razinu kolesterola.

Neugodan miris češnjaka, koji potječe od sumpornih spojeva, može se izbjeći uzimanjem gotovih pripravaka od češnjaka, čije se djelatne tvari oslobađaju tek u tankom crijevu, pa ne izazivaju neugodan zadah.

Djelovanje češnjaka:

 • Štiti krvne žile i poboljšava cirkulaciju – djeluje na održavanje elastičnosti krvnih žilai smanjenje viskoziteta krvi.
 • Snižava povišeni krvni tlak – opušta krvne žile te ih proširuje, zbog čega krv lakše cirkulira, pa se tlak smanjuje za 5 do 10%.
 • Regulira razinu kolesterola – češnjak utječe na sniženje razine štetnog kolesterola (LDL) u plazmi, odnosno na povišenje koncentracije zaštitnog kolesterola (HDL).
 • Antibiotsko djelovanje
 • Jačanje imunosnog sustava

Cimet

Cimet – dokazano snižava sistolički i dijastolički krvni tlak, te regulira glukozu kod dijabetesa tipa 2. Osim što potiče učinkovitost inzulina, ima antioksidativna, antibakterijska, antiupalna svojstva. Cimet snižava kolesterol, potiče cirkulaciju i rad krvožilnog sustava, te sagorijeva masti pa stoga može pomoći pri mršavljenju.

Ubacite li pola žličice cimeta u svoju dnevnu prehranu, lakše ćete kontrolirati visoki krvni tlak. Za instant-efekt rastopite u ustima pola žličice cimeta u prahu, a nakon toga popijte čašu vode. Ukoliko niste ljubitelj njegova okusa, postoje i dodaci prehrani s cimetom

 

Kardamom

Kardamom – istraživanja pokazuju da kardamom sadrži aktivne komponente koji

 • sprječavaju nastanak krvnih ugrušaka i
 • pomažu u njihovom rastvaranju.
 • Djeluje antibakterijski,
 • ublažava grčeve i
 • poboljšava prokrvljenost.

Možete uključiti kardamomove sjemenke ili prah u juhe i variva, pa i u pečene namirnice radi zdravstvenih blagodati, a i postizanja specifičnog okusa.

Ujedno, ako volite kavu i ne želite je se odreći zbog visokog tlaka, kardamom može pomoći u neutraliziranju efekta koji kofein ima na organizam: u šalicu omiljenog napitka dodajte po prstohvat kardamoma, đumbira i muškatnog oraščića u prahu.

 

Glog

Glog - glog održava zdravlje krvožilnog sustava, snižava visoki krvni tlak, jača srčani mišić.

Koristi se kod 

 • angine pectoris,
 • aritmije,
 • tahikardije,
 • povišenog kolesterola i triglicerida.

Preporučuje se nakon srčanog udara, budući da povećava prokrvljenost koronarnih krvnih žila koje opskrbljuju srčani mišić.

Svi oni koji imaju problem s visokim tlakom ili se žele zaštititi od povišenog kolesterola i od ateroskleroze preporuča se koristiti pripravke od gloga u obliku tinkture, kapi, u prahu (kapsulama), ili kao čaj.

 

Limun

Limun – univerzalni zaštitnik zdravlja

 • regulira visoki krvni tlak,
 • eliminira otrove,
 • podiže imunitet,
 • prirodni je antibiotik koji štiti od upala,
 • povoljno djeluje na rad jetre, probavni sustav ali i na
 • krvnu sliku jer snižava kolesterol.

Svako jutro natašte popijte čašu limunade od jednog limuna.  

Ostale namirnice koje pomažu kod visokog krvnog tlaka

Idealno voće za snižavanje krvnog tlaka su

 • naranče,
 • banane i
 • jagode.

Pijte svježi sok od naranče, jedite slatki krumpir (batat), rajčice, grah, grašak, dinje i suho voće poput šljiva i grožđica. To voće i povrće sadrži velike količine kalija, koji snižava krvni tlak.

Sojino mlijeko – njegovi glavni sastojci su omega-3 i omega-6 masne kiseline koje snižavaju razinu lošeg kolesterola u krvi, za čak 15 do 20%, pa je izvrsno upravo za osobe s visokim krvnim tlakom te s bolestima srca i krvnih žila.

Bademi – svakodnevnim unosom šačice sirovih badema zadržat ćete normalan krvni tlak. Bademi su bogati nezasićenim mastima koje pomažu pri snižavanju razine kolesterola u krvi, ublažavaju upale arterija i snižavaju krvni tlak. Zajedno s orasima pospješuju zdravu cirkulaciju.

Rajčica – pokazala se učinkovita u sprječavanju niza bolesti, a izvrsna je i u borbi protiv hipertenzije. Rajčica sadrži velike količine kalija koji snižava krvni tlak.

Ljuta paprika – jedno od najbržih sredstava za snižavanje krvnog tlaka. Ona širi krvne žile i pomaže u slobodnijem protoku krvi te smanjuje krvni tlak i pritisak krvi na stijenke arterija. Promiješajte jednu ili dvije žličice ljute paprike u toploj vodi s medom i aloe verom i dobit ćete moćan domaći lijek protiv hipertenzije. Ili jednostavno dodajte ljutu papriku vašoj prehrani.

Kurkumasmanjuje upale u tijelu. Budući da je upala primarni uzrok visokog kolesterola, pa i visokog krvnog tlaka, smanjenjem upale, kurkuma pomaže poboljšanju kardiovaskularne funkcije i održavanju zdravog protoka krvi. Pomaže u opuštanju krvnih žila i čišćenju nakupina koje često vode do visokog krvnog tlaka

 

Omega-3 masne kiseline

Istraživanja pokazuju da prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama može sniziti krvni tlak. Uzimanje dodataka prehrani u dozi od tri ili više grama ribljeg ulja može sniziti krvni tlak u osoba s neliječenom hipertenzijom, ali prije uzimanja takvih visokih doza potrebno je konzultirati se s liječnikom.

Dodaci prehrani koncentrirani su izvor omega-3 masnih kiselina. Pri odabiru proizvoda valja posegnuti za visokokoncentriranim pripravcima koji su pročišćeni i standardizirani, odnosno sadrže točno određene količine EPA i DHA. Kada je riječ o uzimanju dodatnih omega-3 masnih kiselina u svrhu sniženja povišenog krvnog tlaka, istraživanjima je utvrđeno da 3-6 grama omega-3 (EPA+DHA) tijekom 6 tjedana može sniziti sistolički tlak za 5-6 mmHg i dijastolički tlak za 3-5 mmHg.

Istraživanja pokazuju da EPA (eikozapentaenska) i DHA (dokozaheksaenska) masne kiseline koje se nalaze u ribljem ulju pomažu smanjiti rizične čimbenike za razvoj bolesti srca. Niže razine triglicerida u krvi znače i niži rizik od smrti, srčanog udara te razvoja aritmije u osoba koje su već imale srčani udar.

Osobe s dijabetesom često imaju visoku razinu triglicerida i nisku rainu HDL kolesterola.

Omega-3 masne kiseline iz ribljeg ulja mogu pomoći u snižavanju triglicerida i povećati HDL, pa uzimanje hrane bogate omega-3 masnim kiselinama ili dodataka prehrani s ribljim uljem može pomoći osobama s dijabetesom.

Druga vrsta omega-3 masnih kiselina, ALA (alfalinolenska – biljnog podrijetla iz lana) ne može imati istu korist kao masne kiseline iz ribljeg ulja jer se u tijelu treba pretvoriti u EPA ili DHA masnu kiselinu, a stupanj pretvorbe je vrlo nizak.

 

Fitosteroli

Fitosteroli se nalaze u biljkama u obliku sterola ili stanola.

Pokazalo se da biljni steroli i esteri biljnih stanola pomažu u snižavanju visokog kolesterola i hipertenzije. Fitosteroli snižavaju sistolički i dijastolički krvni tlak. Preporučene količine fitosterola kreću se od 150-450 mg/dnevno.

Fitosteroli se nalaze u svim namirnicama biljnog porijekla, a u većim količinama nalaze se u nerafiniranom biljnom ulju, orasima, bademima, lješnjacima, kikirikiju, pistaciju, maku, sjemenkama suncokreta, sezama i bundeve, zobi, mahunarkama, brokuli, soji, jabukama, narančama i marelicama.

Koenzim Q10

 • Koenzim Q10 poboljšava osjetljivost na inzulin i regulira razinu šećera u krvi.
 • Pomaže u prevenciji dijabetesa poticanjem razgradnje masti i smanjenjem nakupljanja masnih stanica što može dovesti do pretilosti ili dijabetesa tipa 2.

Smanjene plazma koncentracije koenzima Q10 su zabilježene u oboljelih od bolesti kao što su hipertenzija, kongestivno zatajenje srca, šećerna bolest i pretilost.

 

 

Upiti:

Želite više informacija, slobodno nam postavite pitanje.