10.06.2019.
Snježana Kolobarić

Određena eterična ulja su poznata i kao prirodni repelenti, jer sadrže određene spojeve koji nanešeni na kožu odbijaju insekte. Prirodni repelenti su potpuno neškodljivi za zdravlje, a mogu biti jednako djelotvorni kao i sintetski.

Repelenti su sredstva koja pripadaju pesticidima, a jedna od tih skupina su repelenti insekata. Odbijajući insekte oni smanjuju mogućnost njihova ugriza ili uboda a time i vjerojatnost prijenosa bolesti koje prenose npr. komarci, krpelji, muhe...

Komarci mogu biti prijenosnici malarije, žute groznice, dengue vrućice, virusa zapadnog Nila, bolesti koje nisu karakteristične za naše podneblje, a komarci mogu uzrokovati lišmaniozu, karakterističnu za tropska i suptropska područja; kod nas u srednjoj i južnoj Dalmaciji.

Bolesti koje mogu prenositi krpelji su Lajmska borelioza, krpeljni meningoencefalitis, rikecioze, erlihioza, babezioza, tularemija, krimsko-kongoanska hemoragijska vrućica, pa i na području Hrvatske.

Eterična ulja koja služe kao prirodni repelenti: citronela, lavanda, geranij, limunska trava, vetiver, mentol, eukaliptus, ružmarin, melisa, timijan, komorač, pačuli, cedar, čajevac, cimet, klinčić, a može se koristiti i ulje neema. Dolaze u obliku ulja, losiona i hidrolata.

https://bioterra.hr/rezultati-pretrage/eyJyZXN1bHRfcGFnZSI6InJlenVsdGF0aS1wcmV0cmFnZSIsImtleXdvcmRzIjoiaW5zZWN0In0

Citronela

Citronela je podvrsta limunske trave i najbolje sredstvo za zaštitu od insekata, posebno od komaraca. Eterično ulje citronele (Cymbopogon nardus) možete pomiješati s baznim uljem i utrljati na kožu neposredno prije izlaska.

Možete ga koristiti u difuzerima ili mirisnim lampicama, a postoje i već gotovi mirisni štapići s citronelom koji se koriste na otvorenom. Citronelu možete uzgajati i kao kućnu biljku u teglama, te je držati tamo gdje ne želite komarce.

Specifičan miris citronele maskira CO2 i laktatnu kiselinu koja privlači komarce. Za razliku od sintetskih repelenata učinak je kratkotrajniji pa se aplikacija prirodnog repelenta mora ponavljati u kraćim vremenskim intervalima, svakih 30-60 minuta. Koliko često ih treba obnavljati, ovisit će ponajviše o tome kolika je temperatura zraka zato što eterična ulja isparavaju, te se tako gube njihova repelentska svojstva.

Eterično ulje citronele nije namjenjeno zaštiti od krpelja a kod osjetljivije kože može izazvati kožne iritacije. Stoga posebnu pažnju obradite na primjerenu koncentraciju (5%) razrijeđenja eteričnog ulja citronele. Koncentracija veća od 5% u sredstvima protiv komaraca kod nekih ljudi može biti preintenzivna, pa o tome treba voditi računa.

https://bioterra.hr/shop/cijena/citronela-cejlonska-10ml-pranarom

Pačuli

Eterično ulje pačulija često se koristi u kozmetičkoj i parfemskoj industriji, osobito protiv krpelja i drugih nametnika koji ne podnose njegov miris, a osim što djeluje djeluje blago protuupalno, potiče i regeneraciju kože što je jako dobro znati nakon uboda insekata i eventualnih ranica na koži. U tradicionalnoj istočnjačkoj medicini ulje pačulija koristi se za otklanjanje depresije, tjeskobe, te kao sredstvo protiv (i kod) ugriza zmija i insekata.

https://bioterra.hr/shop/cijena/paculi-oshadhi-10ml

Limunski eukaliptus

Limunski eukaliptus (Eucalyptus citriodora) je jedno od najučinkovitijih eteričnih ulja koje odbija komarce. Nalazi se u lišću limunskog eukaliptusa, a još je u prošlom stoljeću prepoznat i registriran kao repelent, dok danas ulazi u sastav gotovo svih sprejeva repelentnog djelovanja. Iako kao i većina eteričnih ulja u visokim koncentracijama može izazvati iritacije kože (u nekim se proizvodima nalazi u postotku i do 30 – 40%), ovo je ulje dobar izbor za njegu cijele obitelji. Zanimljivo je znati da je stablo eukaliptusa iznimno aromatično te se često sadi blizu stambenih zgrada kako bi otjeralo kukce.

Eterično ulje limunskog eukaliptusa možete upotrijebiti i kao repelent za špricanje otvorenih površina – terasa, okvira prozora, prostirki u prirodi, nogavica hlača, ovratnika majica ili za aroma lampicu. Čep na bočici zamijenite špricalicom, te napravite kombinaciju pola eteričnog ulja i pola destilirane vode, a prije upotrebe dobro protresite mješavinu.

Upozorenje: ulje eukaliptusa nadražuje kožu. Uvijek ga dobro razrijedite te se informirajte o njegovom korištenju.

https://bioterra.hr/shop/cijena/eukaliptus-limunski-10ml-pranarom

Lavanda

Ulje lavande je djelotvoran repelent a jedno je od malobrojnih eteričnih ulja koja se mogu koristiti nerazrijeđena (čak i za bebe), pa se zbog antiseptičkog djelovanja nanosi izravno na ubode ili ugrize kako bi ublažilo svrbež. Jednostavno nanesite kap-dvije na bolno mjesto. Za zaštitu od komaraca, razrijedite ga baznim uljem. Dobro je znati da lavandin ili širokolisna lavanda (Lavandula spica) sadrže veći udio cineola i kamfora od prave lavande i zato su bolji izbor kao repelenti.

U svrhu zaštite od komaraca možete koristiti i macerat lavande. Napunite staklenku suhom lavandom, prelijte do vrha sojinim uljem. Ostavite 40 dana na polusjenovitom mjestu. Nakon 40 dana procijedite i koristite.

https://bioterra.hr/shop/cijena/lavanda-10ml-aromara

Geranij

Vrlo popularno eterično ulje za rješavanje problema komaraca, a u smjesi s neemom, himalajskim cedrom i paprenom metvicom pokazuje se i kao dobar repelent za krpelje.

Svakako treba napomenuti da kao i svako drugo eterično ulje na kožu ide isključivo razrijeđeno i to u baznom ulju ili u obliku otopine ili kompleksnijih emulzijskih sustava.

Ulje neema

Ulje neema dobiva se hladnim prešanjem sjemenki vrste Melia azadirachta, a sadrži visoke koncentracije spoja znanog kao azadirahtin koji je snažan insekticid i repelent. Istraživački centar za malariju testirao je 1995. godine 2-postotnu mješavinu ulja neema s kokosovim uljem. Otkriveno je da je ta mješavina pružila gotovo 100-postotnu zaštitu od komaraca koji prenose malariju.

Pomalo je neugodnog mirisa koji podsjeća na luk ili češnjak, a zbog sigurne vanjske primjene na koži (oralna primjena strogo je zabranjena) koristi se za odbijanje krpelja, komaraca, buha pa čak i za suzbijanje populacije grinja najčešće u obliku sprejeva (emulzija tipa ulje u vodi). Ulje neema pomiješano s baznim uljem možete namazati na kožu, a možete ga koristiti i u aroma lampi, za što ćete ga razrijediti samo vodom. Da bi se prikrio neugodan miris koriste se druga eterična ulja koja pri tom imaju sinergistički učinak (potpomažu njegovo djelovanje)

https://bioterra.hr/shop/cijena/neem-ulje-100ml-bioera

Prirodni repelent protiv krpelja za nanošenje na odjeću:

 • 60 kapi eteričnoga ulja lavande,

• 30 kapi limunskoga eukaliptusa,

• 30 kapi javanske citronele,

• 30 kapi čajevca,

• 50 kapi pačulija,

• 1 dcl 70 % alkohola.

Sve sastojke staviti u bočicu sa sprej-pumpicom, bočicu dobro protresti i pošpricati po odjeći.

 

Prirodni repelent protiv komaraca za nanošenje na kožu:

 U 90 ml baznoga ulja (npr. lješnjak, badem) stavimo:

• 30 kapi cedra,

• 40 kapi prave lavande,

• 20 kapi limunskoga eukaliptusa.

Dobro promućkati i namazati izložene dijelove kože (ne nanositi na lice).

 

Sigurna primjena repelentnih eteričnih ulja:

• Uvijek se pridržavajte stručnih savjeta;

• Držati proizvode izvan dosega djece i ne dopuštati da ih djeca sama nanose;

• Nanositi ih samo na izloženi dio tijela i odjeću, nikako ispod odjeće;

• Ne nanositi ih u blizini očiju i usta;

• Prilikom korištenja spreja u zatvorenim prostorima paziti kako ne bi došlo do udisanja repelenta ili kontaminacije hrane;

• Nikada ne nanositi na oštećenu kožu: rane, posjekotine, ogrebotine, iritacije;

• Nakon povratka iz prirode oprati kožu tekućom vodom i sapunom;

• Timijan timol, klinčićevac i cimet koji se ponekad koriste kao repelenti bolje je koristiti u aroma-lampicama i difuzerima i to u vrlo niskoj dozi, a primjenu na kožu apsolutno izbjegavati;

• Za nanošenje repelentnog sredstva na odjeću prikladne su alkoholne otopine eteričnih ulja jer ne ostavljaju mrlje (ukoliko ne stavite mnogo citrusa);

• Kod trudnica i dojilja se preporučuje minimalna upotreba repelenata zbog nedovoljne istraženosti i mogućeg štetnog učinka na fetus i dijete, osobito kada govorimo o eteričnim uljima. Općenito za bebe ispod 3 mjeseca nije preporučljivo koristiti eterična ulja, osim ako to nije apsolutno nužno i na preporuku stručne osobe. Mnoga repelentna eterična ulja mogu djelovati iritativno osim na kožu i na sluznicu oka i respiratornog sustava pa je oprez više nego nužan. Za bebe će mandarina (Citrus reticulata), javanska citronela (Cymbopogon winterianus) i lavandin klon super (Lavandula x hybrida) biti dovoljni. U trudnoći je preporučljivo izbjegavati ulja: cedra, citronele, klinčića, komorača, ružmarina, eukaliptus, limunsku travu i lavandu.

Zaštita prostora od komaraca

Postavite na prozore i pokraj ulaza tegle s biljkama koje komarci ne vole (mačja metvica, citronela, lavanda, peršin, bosiljak i menta).

U prostoru u kojem boravite koristite aroma lampice ili mirisne štapiće s uljima citronele, limunske trave, lavande, čajevca, ružmarina ili cimeta.

Zaštita kućnih ljubimaca

Najsigurnije je eterična ulja aplicirati na ogrlicu koju životinja neće moći doseći i pri tom sažvakati.

Izrazito je važno naglasiti da mačke nisu u stanju metabolizirati mnogobrojne spojeve prisutne u eteričnim uljima i da niti jedno od preporučenih eteričnih ulja nije predviđeno za upotrebu na mačkama bez savjetovanja s vašim veterinarom.

 
Podijelite
 
  Blog - Sve