Eterična ulja kao repelenti - zaštitite se od komaraca i ostalih insekata

Eterična ulja kao repelenti - zaštitite se od komaraca i ostalih insekata

Ažurirano: 10.07.2020.
Pregleda: 5366

Određena eterična ulja su poznata i kao prirodni repelenti, jer sadrže spojeve koji nanešeni na kožu odbijaju insekte. Prirodni repelenti, kada se pravilno upotrebljavaju, su neškodljivi za zdravlje, a mogu biti jednako djelotvorni kao i sintetski.

Repelenti su sredstva koja pripadaju pesticidima. Odbijajući insekte smanjuju mogućnost njihova ugriza ili uboda a time i vjerojatnost prijenosa bolesti koje prenose npr. komarci, krpelji, muhe kao što su malarija, žuta groznica, dengue vrućice, lišmaniozu, Lajmska borelioza, krpeljni meningoencefalitis........

Nabrojima neka eterična ulja koja služe kao prirodni repelenti:

citronela, lavanda i lavandini, geranij, limunska trava, eukaliptus limunski, ružmarin kemotip cineol,  pačuli, eukaliptus globulus, čajevac, cimet, klinčić

Koriste se pojedinačno ili u kombinaciji sa drugim eteričnim uljima u mirisnim lampicama, difuzerima ili u kombinaciji sa hidrolatima, alkoholom ili biljnim uljima. 

Invizz sprej 50 ml Aromara

Citronela

Citronela je najbolje sredstvo za zaštitu od insekata, posebno od komaraca. Eterično ulje citronele (Cymbopogon nardus) možete pomiješati s baznim uljem i utrljati na kožu neposredno prije izlaska.

Načini korištenja citronele

Možete je koristiti:

u difuzerima ili mirisnim lampicama, a postoje i već gotovi mirisni štapići s citronelom koji se koriste na otvorenom. Citronelu možete uzgajati i kao kućnu biljku u teglama, te je držati tamo gdje ne želite komarce.

Specifičan miris citronele maskira CO2 i laktatnu kiselinu koja privlači komarce. Za razliku od sintetskih repelenata učinak je kratkotrajniji pa se aplikacija prirodnog repelenta mora ponavljati u kraćim vremenskim intervalima. Koliko često ih treba obnavljati, ovisit će ponajviše o tome kolika je temperatura zraka zato što eterična ulja isparavaju, te se tako gube njihova repelentska svojstva.

Eterično ulje citronele nije namjenjeno zaštiti od krpelja a kod osjetljivije kože može izazvati kožne iritacije. Stoga posebnu pažnju obradite na primjerenu koncentraciju (5%) razrijeđenja eteričnog ulja citronele. Koncentracija veća od 5% u sredstvima protiv komaraca kod nekih ljudi može biti preintenzivna, pa o tome treba voditi računa.

Citronela javanska 10 ml Pranarom

Pačuli

Eterično ulje pačulija često se koristi u kozmetičkoj i parfemskoj industriji, osobito protiv krpelja i drugih nametnika koji ne podnose njegov miris, a osim što djeluje djeluje blago protuupalno, potiče i regeneraciju kože što je jako dobro znati nakon uboda insekata i eventualnih ranica na koži. U tradicionalnoj istočnjačkoj medicini ulje pačulija koristi se za otklanjanje depresije, tjeskobe, te kao sredstvo protiv (i kod) ugriza zmija i insekata.

Pačuli 10 ml Oshadhi

Limunski eukaliptus

Limunski eukaliptus (Eucalyptus citriodora) je jedno od najučinkovitijih eteričnih ulja koje odbija komarce.

Nalazi se u lišću limunskog eukaliptusa, a još je u prošlom stoljeću prepoznat i registriran kao repelent, dok danas ulazi u sastav gotovo svih sprejeva repelentnog djelovanja.

Iako kao i većina eteričnih ulja u visokim koncentracijama može izazvati iritacije kože (u nekim se proizvodima nalazi u postotku i do 30 – 40%), ovo je ulje dobar izbor za njegu cijele obitelji. Zanimljivo je znati da je stablo eukaliptusa iznimno aromatično te se često sadi blizu stambenih zgrada kako bi otjeralo kukce.

Korištenje eteričnog ulja eukaliptusa limunskog

Eterično ulje limunskog eukaliptusa možete upotrijebiti i kao repelent za špricanje otvorenih površina – terasa, okvira prozora, prostirki u prirodi, nogavica hlača, ovratnika majica ili za aroma lampicu. U bočicu sa špricalicom napravite kombinaciju pola eteričnog ulja i pola destilirane vode, a prije upotrebe dobro protresite mješavinu.

 

Eukaliptus limunski 10 ml Pranarom

Lavanda

Ulje lavande je djelotvoran repelent a jedno je od malobrojnih eteričnih ulja koja se mogu koristiti nerazrijeđena (čak i za bebe), pa se zbog antiseptičkog djelovanja nanosi izravno na ubode ili ugrize kako bi ublažilo svrbež. Jednostavno nanesite kap-dvije na bolno mjesto. Za zaštitu od komaraca, razrijedite ga baznim uljem.

Dobro je znati da lavandin ili širokolisna lavanda (Lavandula spica) sadrže veći udio cineola i kamfora od prave lavande i zato su bolji izbor kao repelenti.

U svrhu zaštite od komaraca možete koristiti i macerat lavande. Napunite staklenku suhom lavandom, prelijte do vrha biljnim uljem. Ostavite 40 dana na polusjenovitom mjestu. Nakon 40 dana procijedite i koristite.

Lavanda 10 ml Aromara

Geranij

Vrlo popularno eterično ulje za rješavanje problema komaraca, a u smjesi s neemom, himalajskim cedrom i paprenom metvicom pokazuje se i kao dobar repelent za krpelje.

Svakako treba napomenuti da kao većina eteričih ulja na kožu ide razrijeđeno i to u baznom ulju ili u obliku otopine ili emulzijskih sustava.

Gerani burbon 5 ml Oshadhi

Ulje neema

Ulje neema dobiva se hladnim prešanjem sjemenki vrste Melia azadirachta, a sadrži visoke koncentracije spoja znanog kao azadirahtin koji je snažan insekticid i repelent. Istraživački centar za malariju testirao je 1995. godine 2-postotnu mješavinu ulja neema s kokosovim uljem. Otkriveno je da je ta mješavina pružila gotovo 100-postotnu zaštitu od komaraca koji prenose malariju.

Korištenje ulja nima

Pomalo je neugodnog mirisa koji podsjeća na luk ili češnjak, a zbog sigurne vanjske primjene na koži (oralna primjena strogo je zabranjena) koristi se za odbijanje:

krpelja, komaraca, buha pa čak i za suzbijanje populacije grinja najčešće u obliku sprejeva (emulzija tipa ulje u vodi).

Ulje neema pomiješano s nekim drugim baznim uljem možete namazati na kožu. Da bi se prikrio neugodan miris koriste se eterična ulja koja pri tom imaju sinergistički učinak (potpomažu njegovo djelovanje)

Nim ulje 100 ml Himalayan

Izradite sami prirodne repelente

Prirodni repelent protiv krpelja za nanošenje na odjeću:

 • 60 kapi eteričnoga ulja lavande,

• 30 kapi limunskoga eukaliptusa,

• 30 kapi javanske citronele,

• 30 kapi čajevca,

• 50 kapi pačulija,

• 1 dcl 70 % alkohola.

Sve sastojke staviti u bočicu sa sprej-pumpicom, bočicu dobro protresti i pošpricati po odjeći.

 

Prirodni repelent protiv komaraca za nanošenje na kožu:

 U 90 ml baznoga ulja (npr. lješnjak, badem, nim, kokos) stavimo:

• 30 kapi cedra,

• 40 kapi prave lavande,

• 20 kapi limunskoga eukaliptusa.

Dobro promućkati i namazati izložene dijelove kože (ne nanositi na lice).

 

Upiti:

  • Danijela 05.07.2021
     

    Postovani,

    Da li je prirodni repelent protiv komaraca za nanošenje na kožu koji ste predložili na web stranici siguran za nanosenje na kožu djeteta od 1.5 godina?

Želite više informacija, slobodno nam postavite pitanje.




 

POVEZANI PROIZVODI

 

 

NOVI TEKSTOVI

Kako ukloniti tamne mrlje (hiperpigmentaciju) na koži
15.03.2024.
60
 

Kako ukloniti tamne mrlje (hiperpigmentaciju) na koži

Hiperpigmentacija, još poznato i kao staračke pjege, jetrene pjege, mrlje, fleke ili, kako ih Francuzi poetično (iako pomalo morbidno) zovu- fleurs...
 
Razotkrivanje celulita: prirodni pristupi za glađu kožu
07.03.2024.
112
 

Razotkrivanje celulita: prirodni pristupi za glađu kožu

Celulit, često opisan kao 'narančina kora', estetski je izazov s kojim se suočava veliki broj ljudi, a posebno žena. Iako je celulit često...
 
Prevladavanje negativnih emocija pomoću eteričnih ulja
23.02.2024.
83
 

Prevladavanje negativnih emocija pomoću eteričnih ulja

Potrebne su nam zdrave alternative koje će nam pomoći u borbi sa svakodnevnim stresom, tjeskobom, depresijom i problemima sa spavanjem....