Čišćenje kože i tijela zelenom glinom

Čišćenje kože i tijela zelenom glinom

Ažurirano: 26.02.2019.
Pregleda: 3834

Kada su životinje bolesne, traže zemlju s glinom u koju zaranjaju ozlijeđeni dio tijela i nikada se ne prevare u kvalitetu gline koju pronađu. Već vijekovima glina pomaže u izlječenjima. O ljekovitim svojstvima gline pisao je još “otac medicine”, Hipokrat. On je opisao više načina njezine primjene u vrijeme tadašnjih vojnih pohoda, kada su vojnici oboljevali od dizenterije, tifusa i raznih infekcija i liječili se pijući otopinu gline. Kasnije je medicina potvrdila da glina ima ljekovita svojstva i da potiče obrambene mehanizme organizma.

Glina je tvar mineralnog podrijetla i nastaje trošenjem stijena bogatih silicijem i u termalnim izvorima. Zelena glina je prirodna tvar koja sadrži mnoge mineralne soli i oligoelemente. U glini ima silicija, aluminija, kalija, kalcija, natrija, magnezija, srebra, željeza, olova i bakra. Proizvodi se u granulama ili finom prahu, a ovisno o sastavu minerala, može biti zelena, crvena, žuta, plava i bijela.

Djelovanje gline

Glina djeluje iznutra i izvana. Ona je “zemlja koja se jede, odnosno pije”, koliko god to zvučalo neukusno. Glavne funkcije gline u zaštiti zdravlja: • izvlačenje toksina iz kože ako se upotrebljava u maskama i oblozima • čišćenje organizma, ako se uzima oralno. Maleni kristali minerala gline imaju sposobnost da na sebe vežu organske molekule, masnoće i metaboličke otpadne produkte, a istovremeno otpuštaju oligoelemente (metale poput cinka, željeza, mangana i sl) i time poboljšavaju metabolizam stanica kože ili cijelog tijela, kada se uzimaju oralno.

Glina upija, drenira, a zatim eliminira nečistoće iz tkiva, krvi i limfe. Toliko očisti organizam da se izgubi i neugodan miris znoja. Glina pojačava obrambeni mehanizam organizma i bori se protiv bolesti koje su nastale kao posljedica slabog imuniteta. Poboljšava crijevnu floru i tako omogućava bolju apsorpciju hrane, regenerira stanice, tkiva i organe, opskrbljuje ih vitalnom energijom i pomaže zarastanju rana. Unošenjem gline u organizam povećava se otpornost na sve otrove. Glina se koristi kod mnogih bolesti, a osobito kod arterioskleroze, anemije, oboljenja dišnih puteva, infekcija bakterijama Coli, crijevnih oboljenja, trovanja, čira, viška želučane kiseline, bolnih menstruacija, promjena na koži i opadanja kose. Koristi se i u kozmetici kao maska za lice i pakung za kosu u kombinaciji s maslinovim, bademovim ili uljem pšeničnih klica.

Način korištenja gline za unutrašnju upotrebu

Iz gline mora biti uklonjen pijesak. Savjet: navečer stavite jednu žličicu gline u prahu u 1,5 dl mineralne negazirane ili izvorske vode, a ako koristite vodu iz vodovoda, prethodno je prokuhajte.

Prvi tjedan glinu pijte ujutro, na tašte, ne miješajući je (ostavite talog na dnu čaše). Drugi tjedan pijte Glinenu vodu ujutro na prazan želudac, a prethodno je promiješajte drvenom žlicom i ostavite da malo odstoji. Treći tjedan, nakon što promiješate otopinu gline u vodi drvenom žlicom, popijte je odmah, na tašte. Prva kura glinom traje tri tjedna. Nakon pauze od tjedan dana, započinje druga kura. Sljedeća kura glinom primjenjuje se tijekom promjene godišnjih doba. Glinu nikada ne treba pripremati u metalnim posudama i metalnim priborom, a jednom iskorištena glina ne smije se više koristiti. Vremenski razmak između uzimanja lijekova i gline mora biti najmanje 2 h. Glina ne ostavlja nikakve kemijske zaostatke u organizmu pa se može smatrati ekološkim proizvodom, a negativni efekti gline praktično su nepoznati.

Recepti

Maske i oblozi od gline smiruju upale kože, uklanjaju akne i mitesere, sprječavaju crvenilo i fleke te poboljšavaju formiranje kolagena i elastina koji su važni za što trajniji izgled mlade i svježe kože. Maska od gline: pomiješajte 2 - 3 žličice gline s nekoliko kapi limunovog soka i negazirane mineralne vode da se dobije homogena smjesa. U smjesu se može dodati i biljno ulje lješnjaka, marelice, jojobe, maslinovo i bademovo ulje. Ovisno o tipu kože, možete dodati i par kapi eteričnih ulja (palmarose, ružmarina verbenona, elema, bušina, lavande, čajevca i sl). Smjesu treba nanijeti na čisto lice i držati 10 - 20 min. Potom umijte lice negaziranom mineralnom vodom i nanesite hidratantnu kremu ili uljnu mješavinu. Ljekovito blato za čišćenje organizma - napravite mješavinu od: • 500 g zelene gline • prokuhane obične vode ili vode s hidrolatom (vrsta hidrolata ovisi o tipu kože, odnosno o namjeni tretmana) • 2 jušne žlice biljnog ulja (od makadamije, lješnjaka, marelice, badema, suncokreta, ricinusa i sl) • 20 kapi eteričnog ulja atlaskog ili himalajskog cedra • 10 kapi eteričnog ulja borovice • 10 kapi eteričnog ulja ružmarina cineola. Smjesu dobro izmiješajte i nanesite na cijelo tijelo (najbolje dok ste u kadi bez vode, u dobro zagrijanoj kupaonici). Držite je na koži 15 ‐ 30 min, a potom dobro isperite pod tušem. Za vrijeme detoksikacije pijte 2 - 3 šalice čaja od lista koprive kako bi pomogli bubrezima izlučivanje toksina. Kupka za čišćenje kože - kadu za kupanje napunite vodom temperature 38 °C i dodajte 3 - 4 jušne žlice gline. Promiješajte glinu rukom da se ravnomjerno rasporedi po cijeloj površini vode. U kadi treba ostati najviše 15 min. Ovakva kupka ima izuzetno blagotvorno djelovanje na čitav organizam jer relaksira, uklanja umor i stres, a koža tjela postaje glatka, mekana i elastična. Ako glineni prah nanesete na četkicu za zube i koristite kao pastu, izbijelit ćete zube i ojačati zubnu caklinu i desni.

 

Upiti:

  • Silvija Dukić 09.03.2021
     

    Zuta glina dal se pije i koliko i za sta pomaze. Dal se popije i talog ili se baci.
    Hvala Silvija Dukić

  • Nives 14.04.2024
     

    Moze li se zelena glina piti kod transplantirane roznice? Hvala

Želite više informacija, slobodno nam postavite pitanje.




 

IZDVOJENI PROIZVODI

Dodaj na listu želja
Gorka Dinja 120 caps Jami
 

29,04 €

 
Dodaj na listu želja
Klasični difuzer nebulizator Florihana

Klasični difuzer nebulizator Florihana

raspršuje čista eterična ulja kao mikročestice bez ikakve topline ili vode
 

80,30 €

 
Dodaj na listu želja
Ultrazvučni difuzer Florihana

Ultrazvučni difuzer Florihana

Koristeći hladnu i tihu difuziju, naš ultrazvučni difuzer pruža optimalnu aromatizaciju prostora.
 

39,15 €

 
Dodaj na listu želja
Immuno Power Quercetin (Kvercetin) 30 tbl

Immuno Power Quercetin (Kvercetin) 30 tbl

doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava.
 

19,91 €

 
Nedostupno
 

 

NOVI TEKSTOVI

Kako ukloniti tamne mrlje (hiperpigmentaciju) na koži
15.03.2024.
203
 

Kako ukloniti tamne mrlje (hiperpigmentaciju) na koži

Hiperpigmentacija, još poznato i kao staračke pjege, jetrene pjege, mrlje, fleke ili, kako ih Francuzi poetično (iako pomalo morbidno) zovu- fleurs...
 
Razotkrivanje celulita: prirodni pristupi za glađu kožu
07.03.2024.
195
 

Razotkrivanje celulita: prirodni pristupi za glađu kožu

Celulit, često opisan kao 'narančina kora', estetski je izazov s kojim se suočava veliki broj ljudi, a posebno žena. Iako je celulit često...
 
Prevladavanje negativnih emocija pomoću eteričnih ulja
23.02.2024.
146
 

Prevladavanje negativnih emocija pomoću eteričnih ulja

Potrebne su nam zdrave alternative koje će nam pomoći u borbi sa svakodnevnim stresom, tjeskobom, depresijom i problemima sa spavanjem....