16.11.2017.
Snježana Kolobarić
Buka, strah, anksioznost, fobije kod pasa i mačaka – priroda ima rješenje

Vrijeme blagdana, mira i obiteljskog okupljanja zvuči ugodno i opuštajuće. Vrijeme koje provodimo sa svojim prijateljima i članovima obitelji je uvijek bilo dragocjeno i ispunjavajuće. Tijekom radnog tjedna trčimo, jurimo, žurimo a onda se proširi miris domaćeg kruha i pečenih kolača i svi postajemo bezbrižni i veseli. Kada se u cijelu priču uključe još i kućni ljubimci tada i oni najstroži dobivaju mekani odraz lica. Kreću beskrajni ciklusi češkanja i maženja, a tek riječi koje izlaze iz naših usta: ljubav moja, sunce, točkica, flekica ili malo više frajerski beštijo moja, ma ko je moja velika psina…ideja na pretek. No kako se ponašati kada se naši psi i mačke boje petardi, pucanja iz vatrenog oružja, buke? Mnogi vlasnici pasa ne odlaze na proslave nego ostaju doma jer njihovi kućni ljubimci pokazuju ne samo znakove straha nego i napade panike. Neki psi se toliko boje da se zavlače ispod kreveta, nadajući se da će ta silna buka prestati. Topla riječ, milovanje, naša blizina će puno značiti no možemo im pomoći i na prirodan način koristeći biljke koje smiruju. Biokemija straha je izuzetno složena, ali priroda se pobrinula da za svaku tegobu iznjedri biljku. Za ovakve slučajeve je podarila Grozničicu, Valerijanu i Imelu. 

Dorwest, vodeći britanski proizvođač biljnih proizvoda za pse i mačke u svojoj paleti nudi dva proizvoda za ublažavanje simptoma straha i nervoze:

- Grozničica i Valerijana u tabletama (sadrži Valerijanu, Grozničicu i Imelu i

https://bioterra.hr/shop/cijena/groznicica-i-valerijana-100tbl-dorwest

- Mješavina Valerijane u tekućem obliku (sadrži Valerijanu i Imalu)

https://bioterra.hr/shop/cijena/mjesavina-sa-valerijanom-30ml-dorwest

Mogu se koristiti samostalno ili u kombinaciji sa konvencionalnim lijekovima bez neželjenih nuspojava. Mješavina Valerijane se može kombinirati sa proizvodom Grozničica i Valerijana u tabletama jer pojačava njihovo djelovanje kada je potrebno brzo djelovati u slučajevima jakog stresa i napada panike.

Mačkama je miris Valerijane posebno privlačan, ali ga vole i psi. Mješavina Valerijane smiruje te smanjuje njihovu hiperaktivnost i anksioznost. Također je korisna u drugim stresnim situacijama poput putovanja ili posjete veterinaru. Ako nakapate nekoliko kapi na mjesto na kojemu mačka spava ubrzo ćete primijetiti smanjenje anksioznosti te će čak i mačke kojima je inače nemoguće upravljati, postati smirenije i poslušnije. Vjeruje se da ekstrakt Valerijane ima antidepresivno djelovanje, a može
se koristiti kod anksioznosti jer umiruje i obnavlja živčani sustav. Mješavina Valerijane se koristi kod manjih pasa i mačaka te kada je tablete Grozničice i Valerijane nepraktično primjenjivati.


Način djelovanja

Valerijana (Valeriana officinalis) je poznata po svom sedativnom (umirujućem) i spasmolitičkom učinku (protiv grčeva), a koristi se i kod tahikardija. Sedativna svojstva ima zbog djelovanja na središnji živčani sustav. Valerijana sadrži brojne aktivne sastojke uključujući alkaloide, monoterpene, iridoide i seskviterpene. Koristi se kod stanja nemira i nervoze jer umiruje, opušta i djeluje na zdrav san. Studije sa ekstraktom Valerijane u mačaka su pokazale da ne dolazi do smanjenja aktivnosti mačaka, ali smanjuje njihovu agresivnosti, anksioznosti i nemir.

Grozničica (Scutellaria lateriflora) sadrži deset različitih flavonoida. Koristi se za smirenje često u kombinaciji sa Valerijanom. Istraživanja su potvrdila njezino sedativno djelovanje koje se pripisuje prisutnosti flavona. Flavonoidi baikalin, dihidrobaikalin i krisin odgovorni su za njeno protuupalno i analgetsko djelovanje. Flavonoidi biakalin i biakalein djeluju na smanjenje aksioznosti.

Imela (Viscum album) sadrži fenolne spojevi, alkaloide, flavonoide, sterole, triterpene, masne kiseline i aminokiseline. Nedavna istraživanja su pokazala djelovanje Imele kod anksioznosti. Druga studija je sugerirala da bi djelovanje Imele na mozak mogao igrati važnu ulogu kod zaboravljanja.

Valeriana i Imela djeluju smirujuće, smanjuju napetost i anksioznost. Unatoč tome što imaju blagi umirujući učinak ne uzrokuju pospanost i ne narušavaju normalno ponašanje i kretanje

 
Podijelite
 
  Blog - Sve