04.12.2019.
Snježana Kolobarić

Vrijeme blagdana, mira i obiteljskog okupljanja zvuči ugodno i opuštajuće. Vrijeme koje provodimo sa svojim prijateljima i članovima obitelji je uvijek bilo dragocjeno i ispunjavajuće.

Kada se u cijelu priču uključe još i kućni ljubimci tada i oni najstroži dobivaju mekani odraz lica. No kako se ponašati kada naše pse i mačke muči strah od petardi, pucanja iz vatrenog oružja, buke?

Strah kod pasa i mačaka

Mnogi vlasnici pasa ne odlaze na proslave jer njihovi kućni ljubimci pokazuju ne samo znakove straha, nego i napade panike. Neki psi se toliko boje da se zavlače ispod kreveta, nadajući se da će ta silna buka prestati. Topla riječ, milovanje, naša blizina će puno značiti no možemo im pomoći i na prirodan način koristeći biljke koje smiruju.

Biokemija straha je izuzetno složena, ali priroda se pobrinula da za svaku tegobu iznjedri biljku. Za ovakve slučajeve je podarila Grozničicu, Valerijanu i Imelu. 

Dorwest, vodeći britanski proizvođač biljnih proizvoda za pse i mačke u svojoj paleti nudi dva proizvoda za ublažavanje simptoma straha i nervoze:

Grozničica i Valerijana u tabletama

Mješavina Valerijane u tekućem obliku

Mogu se koristiti samostalno ili u kombinaciji sa konvencionalnim lijekovima bez neželjenih nuspojava. Mješavina Valerijane se može kombinirati sa proizvodom Grozničica i Valerijana u tabletama jer pojačava njihovo djelovanje kada je potrebno brzo djelovati u slučajevima jakog stresa i napada panike.

Mačkama je miris Valerijane posebno privlačan, ali ga vole i psi. Mješavina Valerijane smiruje te smanjuje njihovu hiperaktivnost i anksioznost.

Također je korisna u drugim stresnim situacijama poput putovanja ili posjete veterinaru. Ako nakapate nekoliko kapi na mjesto na kojemu mačka spava ubrzo ćete primijetiti smanjenje anksioznosti te će čak i mačke kojima je inače nemoguće upravljati, postati smirenije i poslušnije.

Ekstrakt Valerijane ima antidepresivno djelovanje, a može se koristiti kod anksioznosti jer umiruje i obnavlja živčani sustav.

Mješavina Valerijane se koristi kod manjih pasa i mačaka te kada je tablete Grozničice i Valerijane nepraktično primjenjivati.


Način djelovanja

Valerijana (Valeriana officinalis) je poznata po svom sedativnom (umirujućem) i spasmolitičkom učinku (protiv grčeva), a koristi se i kod tahikardija. Sedativna svojstva ima zbog djelovanja na središnji živčani sustav.

Valerijana sadrži brojne aktivne sastojke uključujući alkaloide, monoterpene, iridoide i seskviterpene. Koristi se kod stanja nemira i nervoze jer umiruje, opušta i djeluje na zdrav san. Studije sa ekstraktom Valerijane u mačaka su pokazale da ne dolazi do smanjenja aktivnosti mačaka, ali smanjuje njihovu agresivnosti, anksioznosti i nemir.

Grozničica (Scutellaria lateriflora) sadrži deset različitih flavonoida. Koristi se za smirenje često u kombinaciji sa Valerijanom. Istraživanja su potvrdila njezino sedativno djelovanje koje se pripisuje prisutnosti flavona. Flavonoidi baikalin, dihidrobaikalin i krisin odgovorni su za njeno protuupalno i analgetsko djelovanje. Flavonoidi biakalin i biakalein djeluju na smanjenje aksioznosti.

Imela (Viscum album) sadrži fenolne spojevi, alkaloide, flavonoide, sterole, triterpene, masne kiseline i aminokiseline. Nedavna istraživanja su pokazala djelovanje Imele kod anksioznosti. Druga studija je sugerirala da bi djelovanje Imele na mozak mogao igrati važnu ulogu kod zaboravljanja.

Valeriana i Imela djeluju smirujuće, smanjuju napetost i anksioznost. Unatoč tome što imaju blagi umirujući učinak ne uzrokuju pospanost i ne narušavaju normalno ponašanje i kretanje

 

POVEZANI PROIZVODI

Podijelite
 
  Blog - Sve