Bamija - čudotvorna biljka

Bamija - čudotvorna biljka

Podijeli:
 

Bamija (Hibiscus esculentus L. Abelmoschus esculentus L.) je tropska biljka koja pripada obitelji sljezova (Familiae Malvaceae).

Pretpostavlja se da počeci njenog uzgoja sežu do doline rijeke Nil, otkuda se preko Afrike proširila do naših prostora.

U narodu je poznata pod nazivima 'okra' i 'damini prsti'. U susjednoj Bosni i Hercegovini predstavlja standardni dio kuhinje, a činjenice o njenim blagodatima polako se šire i Hrvatskom. Bamija je pronašla svoje mjesto u različitim prirodnim pripravcima.

U nastavku saznajte sve o brojnim blagodatima čudotvorne bamije zbog čega je se naziva biljkom iz Božjeg vrta.

To je jednogodišnja povrtna kultura koja raste samo u toplijem dijelu godine i veoma je osjetljiva na niske temperature. Postoje različite sorte bamije koje se međusobno razlikuju prema visini biljke, krupnoći i boji plodova. Biljke dostižu visinu od 0,4 do 2 m. Osim ploda, koriste se sjemenke, listovi i stabljike bamije. Sjemenke sadrže značajnu količinu kalcija, bakra, željeza, mangana i cinka. Suše se, prže, melju i koriste kao zamjena za kavu. Česta je to praksa u Turskoj. Sjemenke se mogu koristiti za dobivanje ulja bogatog vitaminom E i linolnom kiselinom; višestruko nezasićenom masnom kiselinom.

Bamija je veoma bogata vitaminima B6, A i C. Sadrži velike količine topivih i netopivih vlakana. Topiva vlakna smanjuju kolesterol i reguliraju šećer u krvi, a s druge strane, netopiva vlakna pomažu kod probavnih smetnji. Zahvaljujući magneziju, bamija pomaže u prevenciji nastajanja bolesti srca te snižava krvni tlak. Pomaže kod kronične iscrpljenosti.

U istočnjačkoj medicini, bamija se koristi već stoljećima u tretiranju raznih oboljenja:

 • tretiranju probavnih smetnji,
 • regulaciji razine šećera u krvi,
 • bamijina sluz vezuje kolesterol,
 • bamija pomaže razvoju crijevne flore,
 • bamija pomaže radu jetre,
 • bamija pomaže u prevenciji nastajanja bolesti srca,
 • vraća snagu organizmu

Energetska vrijednost bamije (na 100g):

• samo 36 kalorija

• 2 g proteina

• 7,6 g ugljikohidrata

• 0,1 g masti

• 3,2 g vlakana

• natrij

• magnezij

• folna kiselina

Upotreba bamije

U gastronomiji bamija se koristi u pripremi salata, u pripremi variva, kao glavno jelo ili kao prilog. Njezini plodovi su teksture koja podsjeća na zelene mahune. Može se koristiti svježa ili suha. Suha bamija obično se kupuje nanizana na konac, te se prije pripreme, preko noći, namače u vodi. Bamija je odlična prehrambena namirnica za trudnice zbog sadržaja minerala i vitamina. Potpomaže razvoj mozga i živčanog sustava fetusa.

Od listova i stabljike bamije se priprema čaj koji se koristi u terapiji probavnih i želučanih problema. Osušeni plodovi se melju u prah koji se koristi u pripremi čaja. Od bamije se mogu pripremati različite ljekovite tinkture. Preporučuje se ljudima koji imaju čir, gastritis, probleme sa opstipacijom i oštećenjem sluznice probavnog trakta.

Plodovi bamije sadrže makronutrijente; bjelančevine, masti, te složeni ugljikohidrat škrob. Među mineralnim tvarima, svojom se zastupljenošću izdvajaju kalcij, kalij i fosfor.

Bamija sadrži i antioksidanse. Kvercetin je jedan od najzastupljenijih. Pokazalo se kako on potiče protok krvi kroz mozak, a time i dopremu kisika i glukoze u njegove stanice. Zahvaljujući ovim svojstvima kvercetina, bamija, bez dvojbe, ima pozitivan utjecaj na zdravlje i funkciju mozga.  

Ljekovito djelovanje

Ljekovito djelovanje bamije kod bolesti želuca i crijeva pokazuje vidljive rezultate te je kao jelo preporučena u raznim redukcijskim dijetama za obnavljanje probavnog sustava. Pojačava tek i potiče funkcioniranje želuca. Zbog bogatstva raznim vitaminima dobro djeluje na bolesti izazvane pomanjkanjem vitamina.

Korijen bamije sadrži veće količine sluzi te se rabi za vanjsku uporabu kod liječenja bolesti kože, a ekstrakt - infuz za liječenje sifilisa. Nedozreli plod, koji se rado jede, rabi se i za liječenje: kataralnih infekcija (gonoreje, disurije); za jače mokrenje (diuretik); za jačanje muške potencije. Sjeme bamije rabi se za liječenje: grčeva u probavnom sustavu (antispazmodik); stimuliranje probavnog sustava; za jačanje srca.

Prirodni je aromatik, afrodizijak, antispazmodik, digestiv, dijaforetik, diuretik, insekticid, kolorant, mucilaginoz, stimulant, vitaminozant.

Dijabetičari trebaju znati kako se bamija pokazala i kao dobar regulator razine šećera u krvi. Osim toga, bogat je izvor željeza, vitamina A, C, B1 i B2 te kalcija.

Čaj od bamije

Kada je riječ o problemima koji se tiču želuca i probavnog sustava, čaj od bamije na prirodan način može pomoći u olakšavanju simptoma i obnovi želučane sluznice, od usta do debelog crijeva.

Poboljšanja su većinom primjetna već i nakon kraće konzumacije, no, kao i ostalim prirodnim pripravcima, bamiji treba neko vrijeme da postigne svoj puni učinak. Stoga je preporučljivo čaj konzumirati kontinuirano, barem 3 mjeseca, kako bi se ostvarili puni rezultati. Čaj bez straha mogu konzumirati djeca, odrasli i trudnice jer nisu poznate kontraindikacije.

Kod težih želučanih tegoba, poput kroničnog gastritisa i infekcije bakterijom Helicobacter pylori, dobro je čaj kombinirati s tinkturom na bazi bamije. Tinktura je također u potpunosti prirodni proizvod.

Vlakna u bamiji smanjuju rizik za rak debelog crijeva i rektuma. Čiste crijevni trakt, dok antioksidanti iz bamije uklanjaju slobodne radikale.

Konzumacija plodova bamije te bamijinih pripravaka, poput čaja, pomaže razvoju zdrave crijevne mikroflore i zdravom radu jetre.

Restrikcijske dijete nisu zapreka za konzumiranje čaja od bamije. Bamija ima vrlo nizak udio kalorija i masti, a istovremeno je bogata vlaknima i proteinima. Vlakna pomažu u duljem zadržavanju osjećaja sitosti te pravilnom radu probave, što neće otežati gubitak kilograma već pomoći pri mršavljenju.

Čaj od bamije konzumiraju i neki astmatičari. Zahvaljujući visokom udjelu vitamina C i antioksidanata, ovaj čaj može pomoći kod smanjenja učestalosti i intenziteta napadaja astme. Zbog visokog udjela željeza, bit će koristan i osobama koje pate od anemije.

Upotreba bamije u medicinske svrhe treba biti pod nadzorom liječnika i dobro se informirajte o njenoj namjeni i načinu upotrebe.

Bamija u kozmetici

Od bamije, između ostalog, proizvodi se kozmetika, sapuni, pilinzi, tonici za njegu i čišćenje kože, ulje za kožu, šamponi i hidratantne kreme.

Kleopatra je znala za utjecaj bamije na glatkoću i zategnutost kože, koja ju je obilato koristila za čuvanje svoje ljepote i mladolikog izgleda, a klinički je dokazano da bamija sadrži mioxinol, biljnu alternativu za botoks. Taj biljni botoks sprječava kontrakciju mišića, opušta ih, sprječava štetno djelovanje slobodnih radikala, popunjava bore te zateže kožu.

 

Upiti:

 • Branko Pasanović 11.12.2020
   

  Bamija
  Može li se kod vas kupiti svježa ili sušena bamija i kako?
  Pozdrav
  B.

Želite više informacija, slobodno nam postavite pitanje.