Hidrolati, što su i kako se primjenjuju

Hidrolati, što su i kako se primjenjuju

Ažurirano: 30.04.2024.
Pregleda: 554

Neki će reći da su hidrolati nusproizvodi destilacije eteričnih ulja. Gledajući sa šireg aspekta oni to zbilja i jesu, mirisna voda koja zaostaje nakon dekantiranja eteričnog ulja kao cvjetna vodica ili hidrolat. Takvi hidrolati mogu se primjenjivati isključivo izvana na koži kao tonici, losioni ili u sastavu proizvoda prirodne kozmetike. Budući da se radi o zaostalom materijalu jednog proizvodnog procesa, on se više ne može standardizirati što znači da  nakon ovakvog načina dobivanja nikada nećemo imati dvije destilacije sa istim sastavom hidrolata.

Florihana hidrolati

Upravo radi toga je vrhunski francuski proizvođač Florihana krenuo u potpuno drugom smjeru – da bi dobili standardizirani kemijski sastav hidrolata oni ih ne proizvode kao „nus proizvod“ destilacije eteričnih ulja, već ih izrađuju kao samostalni proizvod visokog omjera ekstrakcije.

Florihana koristi minimalno 1 kg biljnog materijala za dobivanje 1 litre hidrolata čime se osigurava maksimalna razina aromatičnih molekula i aktivnih sastojaka čija je koncentracija uvijek ujednačena i standardizirana.

Primjena hidrolata

Samo ovakvi  hidrolati mogu se primjenjivati u hidrolaterapiji –  metodi koja podrazumijeva oralnu primjenu hidrolata u svrhu prevencije i lječenja poremećaja i bolesti, a koja je posebno razvijena u Francuskoj kao koljevci aromaterapije.

Budući da sadrže aktivne molekule iz biljaka iz kojih potječu, hidrolati su nestabilni i kvarljivi. Neki proizvođači u njih dodaju konzervanse ili alkohol kako bi im produljili rok trajanja na policama trgovine. Ovakvi hidrolati nisu pogodni za korištenje u terapeutske svrhe.

Mikrofitracija hidrolata

Rok trajanja hidrolata može se produljiti i određenim fizikalnim metodama uz istovremeno očuvanje originalnog sastava koje određuje i ljekovito djelovanje hidrolata. Jedna od takvih metoda je mikrofiltracija. U pogonima destilerije Florihana, hidrolati se filtriraju korištenjem filtera veličine 0,8 mikrona, potom 0,2 mikrona, uz tehnološke komponente izrađene od stakla i nehrđajućeg čelika. Ovime se postiže se visoka razina mikrobiološke čistoće. Bez prisustva mikroba koji bi izazvali kvarenje, hidrolati mogu trajati dulje, ukoliko se čuvaju na adekvatnom mjestu (tamno mjesto uz umjerenu temperaturu od oko 15*C). Jednom kada je otvoren, hidrolat se mora čuvati u hladnjaku.

Dokumentacija koja prati hidrolate

Svaki ozbiljan proizvođač omogućiti će i uvid u popratnu dokumentaciju za svoje proizvode. Tako je za hidrolate poželjno imati analizu sastava i opis tehnologije dobivanja kakvu možete pogledati ovdje. Po potrebi se može učiniti i dodatna mikrobiološka analiza i testovi na prisustvo pesticida. U današnje vrijeme poželjan je i organski uzgoj biljnog materijala što se dokazuje certifikatima poput Ecocerta.

Obavezna je i mogućnost sljedivosti svakog pojedinog proizvoda od krajnjeg kupca i korisnika pa do biljke iz koje je dobiven. U tu svrhu koriste se serijski brojevi pojedinih proizvodnih serija kako bi se mogao pratiti put od biljnog materijala do krajnjeg proizvoda.

Kao što je prethodno navedeno, hidrolate možemo primjenjivati na dva načina: izvana u pripravcima prirodne kozmetike, te u sklopu hidrolaterapije u tretmanima zdravstvenih tegoba i bolesti. U prirodnoj kozmetici hidrolate koristimo kao vodenu fazu u izradi emulzijskih sustava (kreme i mlijeka) ili kao tonike i losione. U njima možemo dodatno otapati aktivne tvari topive u vodi.

 

Napisao: Valter Ajman, dr.med. fitoaromaterapeut

 

Upiti:

Želite više informacija, slobodno nam postavite pitanje.
 

POVEZANI PROIZVODI

 

 

POVEZANI TEKSTOVI

Njega dehidrirane kože hidrolatima: prirodni eliksiri za svježinu vašeg lica
30.04.2024.
118
 

Njega dehidrirane kože hidrolatima: prirodni eliksiri za svježinu vašeg lica

U današnje vrijeme, sve veći broj ljudi suočava se s problemima suhe ili dehidrirane kože. Ovo stanje može uzrokovati neugodnosti i estetske...