Prirodno čićšenje jetre ljekovitim biljkama

Prirodno čićšenje jetre ljekovitim biljkama

Ažurirano: 06.03.2024.
Pregleda: 4869

Prijelaz iz zime u proljeće idealan je period za detoksikaciju jetre.

Jetra je iznimno važna za naš organizam jer procesuira sve što u njega unosimo, zadržava korisne tvari a eliminira štetne ili toksične (lijekove, droge, alkohol i otrove). Budući da je ljudsko tijelo u većim gradovima izloženije toksinima, jetra postaje preopterećena i iscrpljena, a naš se organizam nekontrolirano puni štetnim tvarima.

Sposobnost obnavljanja jetre

Bitno je napomenuti da jetra ima čudesnu sposobnost obnavljanja, čak i onda kada je jako oštećena. Stoga je pametno ne samo sačuvati jetru od štetnih tvari, već i poticati njenu sposobnost regeneracije. Tijekom razdoblja detoksikacije odbacite hranu koja otežava rad jetre: šećer, bijelo brašno, procesuiranu hranu, masne grickalice, vrhnje, masne sireve, gazirane napitke, alkohol i kavu.

Za zdravlje jetre neobično je važna pravilna funkcija bubrega, te je uputno u prehranu uvrstiti voće i povrće bogato kalijem, poput banana, badema, rajčica, grožđica, šljiva i osigurati dnevno potrebnu količinu vode (1-2 litre dnevno). Tradicionalan pristup «čišćenju» jetre je redovito ispijanje sokova od povrća poput mrkve, cikle, radića i maslačka.

Za jetru su dobre gorke biljke koje joj olakšavaju metaboliziranje hranjivih tvari, stoga je poželjno u prehranu ubaciti i biljne čajeve poput koprive, maslačka, čička te protuupalne i antivirusne začine: češnjak, ružmarin, mentu, klinčić, kurkumu.

Simptomi koji ukazuju na opterećenost jetre:

  • tamna mokraća
  • oticanje gležnjeva
  • napuhan trbuh
  • glavobolje i migrene
  • poremećaji spavanja
  • svrbež kože
  • slabost i kronični umor
  • žgaravica i povraćanje
  • proljev ili zatvor, probavni problemi nakon konzumacije masne hrane
  • žutica

Što sve može pomoći u čišćenju jetre?

Maslačak za čišćenje jetre

Biljka koju nalazimo na ravnicama kao dosadni korov za bolesne je ljude dragocjena i ljekovita. Cvjeta u travnju i svibnju na livadama i travnjacima. Ima dva istaknuta svojstva: pomaže kod oboljenja žuči i jetre. Maslačak pomaže rad jetre i u uklanjanju žučnih kamenaca, a zbog visokog sadržaja kalija djeluje kao i dijuretik.

Sakupljamo listove prije cvjetanja, korijenje u proljeće ili jesen, a stabljike za vrijeme cvjetanja. Cijela je biljka ljekovita. Kod kronične upale jetre valja uzeti dnevno pet do šest svježih cvjetnih stabljika u sirovu stanju. Pomaže i kod šećerne bolesti. Šećeraši bi trebali svaki dan jesti do deset takvih stabljika dok je maslačak u cvatu. Stabljiku operemo zajedno s cvijetom, zatim prvo odstranimo cvjetnu glavicu i polako sažvačemo. Stabljika je u početku malo gorka, hrskava i sočna, i jede se kao endivija. Ljudi koji se stalno osjećaju umorni, trebali bi provesti 14-dnevnu kuru sa svježim stabljikama maslačka. Biti će iznenađeni s rezultatom.

Svježe stabljike mogu bezbolno rastvoriti žučne kamence, te potiču rad jetre i žuči. Pored mineralnih tvari maslačak sadrži važne ljekovite i gradbene tvari, značajne za otklanjanje poremećaja u metabolizmu. Maslačak se koristi i za liječenje žutice i kroničnih oboljenja slezene. 

Korijen maslačka

Korijen maslačka ima brojna ljekovita svojstva za tijelo, a najčešće se koristi za čišćenje jetre jer stimulira tok žuči iz jetre.

Ako vam maslačak raste u vrtu, možete napraviti čaj od korijena maslačka. Čak od korijena maslačka pomaže jetri da razgradi masti. Također potpomaže proizvodnju aminokiselina, koje su veoma bitne za proces detoksikacije.

Čaj od korijena maslačka

Ako koristite korijen koji ste sami ubrali i osušili, potrebno je smrviti komadiće u mlincu dok ne postanu veličine leće. Nakon toga prokuhajte korijen u vodi na laganoj vatri 15 minuta. Kada se malo ohladi, procijedite i popijte. Koristite dvije jušne žlice korijena na pola litre vode.

Kupljeni osušeni korijen od maslačka najčešće je usitnjen pa ga ne morate dodatno usitnjavati, a možete kupiti i prah korijena maslačka.

Preporučena doza je tri šalice čaja od korijena maslačka dnevno.

Čaj od maslačka sadrži antioksidans tanin. Pomaže u probavi, čišćenju jetre, regulira krvni tlak te razine šećera i kalija u krvi. Stimulira proizvodnju žući.

Korijen maslačka – nuspojave

Korijen maslačka smatra se sigurnim za gotovo sve ljude. Rijetke nuspojave koje se mogu pojaviti su želučani problem i proljev. Ako pijete neke lijekove, savjetujte se s liječnikom prije početka konzumacije ovog čaja jer može utjecati na određene lijekove.

Izbjegavajte čaj od maslačka ako ste alergični na biljke kao što su ambrozija, kamilica, neven i sl. U tom slučaju može izazvati alergijsku reakciju u obliku svrbeža, osipa i curenja nosa.

Salata od maslačka

  • 4 šake lišća maslačka
  • 8 manjih rotkvica (ili 4 veće)

Preljev od sezama i lana:

  • 2 jušne žlice limunovog soka
  • 1 jušna žlica lanenog ulja
  • 1 jušna žlica svijetlog sezamovog ulja
  • 2 jušne žlice prženih i drobljenih sjemenki sezama
  • 2 jušne žlice mljevenih sjemenki lana
  • 4 jušne žlice vode

Očistite maslačak i operite. Operite rotkvice i narežite na tanke kolutiće. Za preljev pomiješajte sve sastojke i prelijte preko maslačka i rotkvica.

Kvalitetni minerali iz maslačka i nezasićene masne kiseline iz lana i sezama nahranit će vas na prijelazu zime u proljeće.

(Recept iz knjige Proljeće, Jadranka Boban Pejić)

Artičoka za čišćenje jetre

Artičoka djeluje na metabolizam žuči i uspostavlja njezinu normalnu funkciju. Pojačava lučenje žuči što dovodi do zdrave jetre, ali i zdrave probave.

Artičoka je povrće koje spada u porodicu glavočika, zajedno s ljekovitim biljem sikavicom i čičkom. Zajedničko svojstvo im je visok udio tvari silimarina i inulina koji imaju povoljan učinak na jetru. Redovito konzumiranje artičoke stimulira funkciju jetre i smanjuje razinu masnoća i kolesterola u krvi, a ovaj učinak može se zahvaliti visokom udjelu tvari cinarina.

Cinarin i kafeinska kiselina, tvari kojima je bogata artičoka, u pokusima na životinjama pokazali su se kao učinkoviti hepatoprotektivni spojevi. Inulin, neprobaljivi ugljikohidrat, ima blago laksativno djelovanje, te pomaže kod konstipacije. Zdravlje jetre ovisno je o redovitom pražnjenju crijeva, a u razdobljima zatvora veće je opterećenje jetre. Inulin je ujedno i hrana za «dobre» bakterije u debelom crijevu, te potičući njihov rast i aktivnost, potiskuje rast patogenih bakterija u debelom crijevu. Na taj način smanjuje se razina toksina koji dospijevaju u jetru, a održava se i zdravlje čitavog organizma.

Ova biljka također potiče proizvodnju i protok žuči. Pomaže u sprečavanju nastajanja žučnih kamenaca, a može dramatično ublažiti simptome žutice. Najčešće se koriste suhi listovi i cvjetni pupovi artičoke.

Artičoka štiti jetru od niza štetnih spojeva jer ima odlično antioksidacijsko djelovanje. Artičoka potiče regeneraciju jetre i proizvodnju žuči koja je neophodna za pravilan rad jetre.

Crna rotkva za čišćenje jetre

Povrtnica, crna repa ili crna rotkva potiče rad jetre i žuči. Sok od crne rotkve pospješuje proizvodnju žuči, povećava njenu prohodnost, te razlaže žučne kamence. Osim soka, usitnjena crna rotkva se može konzumirati u obliku salate (bez soli!) pomiješana sa jabukom, maslinom, kiselim krastavcima, kupusom, mrkvom, začinjena s maslinovim uljem i limunom. Salatu jesti svaki drugi dan po 1-2 mala tanjurića.

Oprez:

* Rotkvu ne smijemo koristiti kod upala želuca ili crijeva!

* Kod konzumiranja većih količina crne rotkve može doći do nadražaja bubrega!

* Sok od rotkve nikada ne soliti!

* Nakon soka od rotkve ne smije se piti pivo!

 

Čičak za čišćenje jetre

Čičak pospješuje resorpciju vitamina i minerala u tragovima te pomaže u očuvanju zdravlja jetre i žučnog mjehura. Tradicionalno se koristi kod uplanih stanja kože. Sprječava bolesti jetre, pomaže u njezinoj regeneraciji te stimulira njen rad i izlučivanje žuči. Biljka posjeduje diuretičko i blago laksativno djelovanje. Pripravci korijena snižavaju šećer u krvi. 

Čičkovo ulje pomaže kod detoksikacije organizma, štiti stanice od toksina i tako regenerativno djeluje i na stanice jetre.

Pripravci od čička su jedni od najpopularnijih prirodnih rješenja za poboljšanje zdravlja jetre. Smatraju se korisnim za jetru jer imaju moćna antioksidacijska svojstva koja će pomoći u ispiranju toksina, regeneraciji oštećenog tkiva jetre i potaknut će proizvodnju žuči. 

Sikavica za jetru

Najpoznatija ljekovita biljka koja se koristi kod bolesti jetre je sikavica ili osljebad (Sylibum marianum), a aktivna tvar koja je zaslužna za pozitivne učinke ove biljke je silimarin. Silimarin je flavonoid koji se istražuje kao potencijalna pomoć kod svih oblika bolesti jetre. Sikavica dokazano pročišćuje jetru i poboljšava njen rad. Smatra se izvrsnim prirodnim lijekom kod bolesti žuči i jetre, hepatitisa, bolesti slezene, žutice i grčeva uslijed žučnih kamenaca. Sikavica ima snažna detoksikacijska svojstva pa smanjuje štetni učinak teških metala u vodi ili pesticida kojima može biti zagađena hrana.

Rosopas za čišćenje jetre

Rosopas ili žuta trava je jedna od najboljih biljaka za poticanje zdravlja jetre. Najčešće se koristi za liječenje stanja povezanih s hepatitisom, kao što je žutica, a također potiče detoksikaciju jetre. Čisti krv, ima antibakterijska i antimikrobna svojstva. Iako znanstvenicima još uvijek nije jasan točan način na koji rosopas djeluje, vjeruju da je za to zaslužno poticanje proizvodnje žuči koja potiče rad probavnog sustava i detoksicira jetru.

Korijen cikorije

Korijen cikorije se već dulje vrijeme koristi u liječenju mnogih bolesti jetre. Stari Rimljani su ovu biljku koristili za čišćenje krvi, a Egipćani i za čišćenje jetre. Korijen cikorije pomaže u prevenciji formiranja žučnih kamenaca. Probavni sustav počinje bolje raditi, čime se poboljšava i sastav krvi. Dugoročno gledano, to pozitivno utječe na zdravlje jetre i žučni mjehur. Korijen cikorije se može koristiti u zaštiti jetre od štetnog djelovanja prekomjerne količine kave i alkohola.

Namirnice za čišćenje jetre:

  • Šljive, jabuke, kruške, limuni, grejp, brusnice
  • Cikla, mrkva, špinat, rajčice
  • Slatki krumpir (batat)
  • Brokula, kupus, prokulica
  • Artičoka, avokado, orasi
  • Ljekovito bilje - sikavica, maslačak, kopriva
  • Začini - peršin, ružmarin i kurkuma
  • Ulja pšeničnih klica i biljna ulja (laneno, maslinovo, sezamovo, orahovo te ulje avokada)
  • Zeleni čaj, menta
 

Upiti:

  • Sanja Huljić 11.03.2024
     

    Zanimaju me proizvodi za čišćenje jetre

Želite više informacija, slobodno nam postavite pitanje.




 

POVEZANI PROIZVODI

 

 

POVEZANI TEKSTOVI

Pripremite se na proljetno čišćenje jetre
06.03.2024.
1612
 

Pripremite se na proljetno čišćenje jetre

Jetra, baš kao i ostali organi su vrlo važni za pravilan rad organizma. Pravilna funkcija jetre omogućava kvalitetan život te je iz tog razloga...
 
Zdravlje jetre = artičoka
06.03.2024.
2498
 

Zdravlje jetre = artičoka

Artičoka (Cynara scolymus) je vrlo plemenita biljka s ljekovitim svojstvima ali je i vrlo ukusna. U prirodi je nalazimo u zelenoj ili ljubičastoj...