17.09.2019.
Snježana Kolobarić

Početak novih obaveza nakon bezbrižnog ljeta često opterećuje kako djecu tako i odrasle. Strah, anksioznost, tuga, osjećaj nelagode, nervoza…sve su to osjećaji koji se mogu pojaviti i s kojima se ponekad ne znamo nositi. Bez obzira radi li se o malim vrtićarcima ili već odraslim fakultetlijama, najbolji pristup je razgovor i podrška, a uz taj psihološki aspekt puno mogu pomoći i biljke.

Mnogo je ljekovitih biljaka koje dobro djeluju kod negativnih osjećaja i pomažu nam prebroditi najteže trenutke života, no treba imati na umu da se za različite uzraste primjenjuju različiti pripravci i doziranje.

Mala djeca (vrtić, rana škola)

Kod male djece nemamo jako puno izbora i primjena aromaterapije i fitoterapije treba biti uz veliki oprez. Zato je najbolje pomoći mališanima da savladaju nelagodu oko početka vrtića ili škole eteričnim uljima u difuzeru i hidrolatima.

Eterična ulja izbora su lavanda i mandarina, jer oba ulja dobro smiruju, blaga su i vrlo ugodnog mirisa kojeg djeca vole. Upotrijebite ih u difuzeru u prostoriji gdje dijete boravi prije odlaska u školu, a idealno bi bilo kada bi se takva smirujuća aromatizacija zraka primjenjivala i u školi/vrtiću.

Druga opcija je raspršivanje hidrolata, što je zgodno jer djetetu možete napuniti hidrolatom plastičnu bočicu s raspršivačem, pa ga ono može koristiti i dok nije u svom domu. Hidrolat se rasprši oko djeteta, po odjeći, može i po kosi i koži. Čak i ako hidrolat dospije na lice, blizu očiju, nije nikakav problem. Preporučeni hidrolati su lavanda te rimska i njemačka kamilica.

Veća djeca (škola)

Kod veće djece se već može biti hrabriji s primjenom eteričnih ulja. Dobra ideja je izrada umirujuće uljne mješavine koje dijete može nanositi poput parfema: na zapešće, vrat, iza uha.

Dobra mješavina bila bi:

  • 10 kapi eterično ulje lavande
  • 8 kapi eterično ulje petit grain gorke naranče
  • 10 kapi eterično ulje mandarine
  • do 10 ml biljno ulje jojoba

Studenti

Ovdje se radi o odraslim ljudima koji mogu koristiti i pripravke koji se uzimaju oralno. Aromaterapiji se ovdje pridružuje i fitoterapija, a izbor je zaista velik. Pasiflora kod stresa i anksioznosti, šafran kod razdražljivosti i nervoze, valerijana kod izrazitog stresa i napetosti, rodiola ili ginseng kod fizičke i mentalne iscrpljenosti…su samo od nekih biljaka koje mogu pomoći. Bez obzira uzimaju li se kapsule, tablete ili tekući pripravci poput tinktura ili bezalkoholnih ekstrakata, biljke mogu pomoći brzo i učinkovito.

Tekst napisala: Vlatka Mileusnić

 

POVEZANI PROIZVODI

Podijelite
 
  Blog - Sve