28.07.2019.
Snježana Kolobarić

Pakirajući se za odlazak na more, razmišljate li o svojoj prirodnoj kućnoj ljekarni? Od mnoštva nezgodnih situacija koje se mogu dogoditi i upropastiti vam godišnji odmor, teško je sjetiti se svega i tako ponijeti sa sobom sve pripravke koje mogu pomoći. Možda će vam ovaj popis pomoći kod vašeg odabira.

Mučnine pri putovanju – eterično ulje paprene metvice

Za lakše i ugodnije putovanje onima koji ih teško podnose, nakapajte jednu kap paprene metvice na papirnatu maramicu i udišite tijekom vožnje. Za malu djecu to može biti eterično ulje limuna.

https://bioterra.hr/shop/cijena/metvica-paprena-10ml-pranarom

Zaštita od sunca – kreme sa zaštitnim faktorom

To je vjerojatno jedna stvar koju nitko neće zaboraviti ponijeti na more. Redovito nanošenje zaštitnih krema obavezno je pri izlaganju suncu, naročito za djecu, starije osobe i osobe svjetlije puti.
Uz kremu za sunčanje s dovoljno visokim SPF-om, možete koristiti i biljna ulja koja umanjuju oštećenja izazvana UV zrakama i omogućuju jednoličan brončani ten. To su ulja maline, karanje, macerat mrkve… Ne zaboravite da takva ulja nisu dovoljna zaštita od sunca i uz njih se obavezno koriste pripravci sa standardiziranim zaštitnim faktorom.

https://bioterra.hr/shop/cijena/maslac-za-tijelo-spf-40-lila

https://bioterra.hr/shop/cijena/ulje-za-suncanje-spf-20-lila

Zaštita od sunca iznutra – astaksantin

Čuveni antioksidans koji služi, između ostalog, kao zaštita od  UV zraka iznutra. Daleko potentniji od beta karotena, astaksantin će spriječiti oštećenje kože izazvano sunčanjem, eventualne alergijske reakcije na sunce i općenito će zaštititi kožu od stresa.

https://bioterra.hr/shop/cijena/astaxanthin-kal-10mg-60tbl

https://bioterra.hr/shop/cijena/sunlove-skin-30kaps-almagea

Njega kože nakon sunčanja – aloe vera gel

Aloe vera poznata je po svojem hidratizirajućem djelovanju na kožu, kao i svojem bogatstvu vitamina i oligoelemenata. Odlično regenerira oštećenu kožu, umiruje i ublažava crvenilo i svrbež, te se redovito koristi za njegu kože nakon sunčanja. Bez obzira jeste li pretjerali s izlaganjem suncu ili ne, navečer pred spavanje nanesite aloe vera gel na cijelo tijelo i lice.

https://bioterra.hr/shop/cijena/aloe-vera-gel-100ml-esi1

Repelenti – citronela, limunska trava, limunski eukaliptus

Za spas od dosadnih zujalica, upotrijebite repelentna svojstva eteričnih ulja, prije svega onih s izraženim djelovanjem protiv insekata: citronela, limunska trava i limunski eukaliptus. U bočicu s raspršivačem od 50ml nakapajte 50-100 kapi eteričnih ulja i napunite bocu do vrha alkoholom. Redovito raspršujte mješavinu po prostorijama gdje spavate ili po odjeći kada izlazite van. Ako nemate sklonosti sami izrađivati takve pripravke, na tržištu postoji dobar izbor gotovih repelentnih sprejeva na bazi eteričnih ulja.

https://bioterra.hr/shop/cijena/insectoff-100ml-sprej-aromara

Udarci, ranice, ogrebotine – hidrolati lavande, čajevca i smilja

Kada se ljetuje s djecom, možemo očekivati svakojake sitne ozljede. Imajte pri ruci umirujuću lavandu, antiseptički čajevac i smilje koje ublažava hematome. Ti hidrolati su vrlo blagi za kožu, ne peckaju, a izrazito su učinkoviti. Raspršite direktno na ozljedu.

https://bioterra.hr/shop/cijena/hi-lavanda-ljekovita-200ml-florihana

https://bioterra.hr/shop/cijena/hi-cajevac-oshadhi-200ml

https://bioterra.hr/shop/cijena/hi-smilje-oshadhi-200ml

Poremećena probava – probiotici

Promjena lokacije uglavnom iziskuje i promjenu prehrane, što može negativno utjecati na osjetljive osobe i djecu. Posegnite za probioticima, dobrim bakterijama koje pomažu uspostavljanju ravnoteže od narušene crijevne mikroflore uzrokovane napadom loših bakterija.

Svatko od nas ima svoje specifične potrebe, pa će ovom popisu vjerojatno i dodati neke druge pripravke za koje zna da će trebati. Razmišljajte unaprijed i osigurajte sebi i svojoj obitelji bezbrižan odmor.

https://bioterra.hr/shop/cijena/probiotik-vivomixx-kapsule-10-komada

 

Tekst napisala: Vlatka Mileusnić

 
Podijelite
 
  Blog - Sve