/images/made/images/uploads/ulje-sjemenki-crnog-ribiza-ribes-nigrum-blagotvorna-svojstva-i-primjena-14540-bl.jpg
Ulje sjemenki crnog ribiza (Ribes nigrum): Blagotvorna svojstva i primjena

Ulje sjemenki crnog ribiza (Ribes nigrum): Blagotvorna svojstva i primjena

Ažurirano: 09.08.2024.
Pregleda: 77

Ulje sjemenki crnog ribiza (Ribes nigrum), jedno je od najcjenjenijih biljnih ulja na tržištu, zahvaljujući svom izuzetno bogatom sastavu i širokom spektru blagotvornih učinaka na kožu, kosu i opće zdravlje. Ovo ulje proizvodi se hladnim prešanjem sjemenki crnog ribiza, čime se očuvaju sve korisne tvari sadržane u biljci.

Sastav i svojstva

Ulje sjemenki crnog ribiza bogato je esencijalnim masnim kiselinama, uključujući γ-linolensku kiselinu (GLA), α-linolensku kiselinu (ALA) i rijetku stearidonsku kiselinu (SDA). Ove masne kiseline igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja kože i kardiovaskularnog sustava. Stearidonska kiselina, koja se u tijelu pretvara u omega-3 masne kiseline EPA i DHA, posebno je značajna zbog svojih protuupalnih svojstava i sposobnosti da stabilizira lipidnu barijeru kože.

Primjena u kozmetici

Ulje crnog ribiza posebno je pogodno za njegu suhe, zrele i osjetljive kože. Njegova lagana tekstura omogućava brzo upijanje, ostavljajući kožu glatkom, hidratiziranom i nahranjenom. Redovita upotreba ovog ulja pomaže u smanjenju znakova starenja, poput bora, te pruža dugotrajnu hidrataciju i poboljšava elastičnost kože. Zahvaljujući visokim koncentracijama antioksidansa, ulje crnog ribiza također štiti kožu od štetnih utjecaja slobodnih radikala, što ga čini idealnim sastojkom u anti-age proizvodima.

Za osobe s problematičnom kožom, poput onih koji pate od psorijaze, ekcema ili seboroičnog dermatitisa, ovo ulje pruža značajno olakšanje. Njegova protuupalna svojstva smanjuju crvenilo i iritaciju, dok istovremeno umiruju i regeneriraju oštećenu kožu.

Oralna primjena i zdravstvene koristi

Osim u kozmetici, ulje crnog ribiza često se koristi i oralno, u obliku kapsula. Zbog svog jedinstvenog sastava, ovo ulje je klinički istraženo i dokazano pomaže u regulaciji razine kolesterola i triglicerida u krvi, što ga čini korisnim dodatkom prehrani za osobe s kardiovaskularnim problemima. Preporučena dnevna doza kreće se između 20 i 40 kapi (1 do 2 ml) nakon obroka.

Blagotvorni učinci na kosu

Ulje sjemenki crnog ribiza također je korisno za njegu kose. Njegova bogata formulacija jača korijen kose, sprječava lomljenje i pospješuje rast. Kada se nanosi na vlasište, ulje pruža intenzivnu hidrataciju, pomaže u obnovi suhe i oštećene kose, te joj vraća prirodan sjaj i mekoću.

Zdravstveni učinci i dodatne primjene

Ulje sjemenki crnog ribiza ima i široku primjenu u biljnoj medicini. Njegova protuupalna svojstva pomažu kod reumatskih i artritičnih bolova, dok antocijani prisutni u ulju podržavaju imunološki sustav i pomažu u borbi protiv infekcija. Također, pokazalo se da ovo ulje može pomoći u održavanju zdravlja očiju, smanjujući intraokularni tlak kod osoba s glaukomom.

Zbog svoje sposobnosti da potiče cirkulaciju i sprječava stvaranje krvnih ugrušaka, ulje crnog ribiza može biti korisno i za kardiovaskularni sustav. Njegova antioksidativna svojstva dodatno štite tijelo od oksidativnog stresa, koji je povezan s brojnim kroničnim bolestima.

Zaključak

Ulje sjemenki crnog ribiza jedno je od najsvestranijih i najkorisnijih biljnih ulja

 

Upiti:

 

POVEZANI PROIZVODI

 

 

POVEZANI TEKSTOVI

Hidrolat njemačke kamilice za osjetljivu kožu
23.05.2024.
220
 

Hidrolat njemačke kamilice za osjetljivu kožu

Hidrolat njemačke kamilice, poznat po svojoj biljnoj, slatkoj i svježoj aromi, svestran je i umirujući proizvod za različite namjene, posebno za...
 
Hidrolat nevena čini čuda kod kožnih poteškoća
27.05.2019.
1500
 

Hidrolat nevena čini čuda kod kožnih poteškoća

Svi ste sigurno čuli za uljni macerat nevena- prvo ulje izbora kod svih kožnih poteškoća. Sada možete iskoristiti nevjerojatnu ljekovitost ove...
 
Njega dehidrirane kože hidrolatima: prirodni eliksiri za svježinu vašeg lica
30.04.2024.
448
 

Njega dehidrirane kože hidrolatima: prirodni eliksiri za svježinu vašeg lica

U današnje vrijeme, sve veći broj ljudi suočava se s problemima suhe ili dehidrirane kože. Ovo stanje može uzrokovati neugodnosti i estetske...