29.11.2017.
Snježana Kolobarić

Hrvatski naziv: Srebrna svilenica

Latinski naziv: Gymnema sylvestre 

Sanskrtski / indijski nazivi: Meshashringi

Srebrna svilenica je velika, drvenasta biljka penjačica, koja pripada obitelji Asclepiadaceae. Listovi su nasuprot, obično eliptični ili jajoliki, cvijetići su mali, zelenkasto-žute boje, kitnjasti.

 

Već preko 2000 godina ova biljka se koristi za tretiranje različitih stanja od malarije do zmijskih ugriza.

Ayurvedske knjige opisuju je kao lijek za glikozuriju (prisustvo šećera u mokraći) i druge urinarne probleme.Dan joj je naziv “gur-mar”, što u prijevodu znači “uništavač šećera“.Nedavno joj je uvelike porasla popularnost i drugdje u svijetu kao sredstvu za smanjenje šećera i mršavljenje.

Svojstva srebrne svilenice:

- suzbija potrebu i ovisnost za slatkim
- smanjuje apsorpciju šećera u crijevima
- poboljšava rad gušterače
- održava zdrav metabolizam glukoze
- pomaže održavanju normalne težine
- pospješuje izlučivanje urina
- djeluje antibakterijski
- potiče cirkulaciju

Šećer u obliku glukoze je glavni izvor energije za stanice tijela. Hormon inzulin omogućava glukozi u krvi da uđe u stanice. Kod dijabetesa tipa 2, tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina ili su stanice otporne na učinke inzulina. Kao rezultat toga, glukoza se nakuplja u krvi, umjesto da ulazi u stanice, što uzrokuje lišavanje stanica energije. Ako se ne liječi, dijabetes može oštetiti oči, srce, bubrege ili živce a može i ugroziti naš život.
Postoje prirodni proizvodi kao pomoć kod dijabetesa i predijabetesa.Čajna mješavina naziva Srebrna svilenica sadrži tri biljke: srebrnu svilenicu, zeleni čaj i dud (murvu).

Zeleni čaj (lat.Camellis sinensis) ubrzava i metabolizam, što pomaže pri izgaranju masnoća, olakšava probavu, uklanja višak tekućine i pomaže detoksikaciju organizma.

Crni dud ili murva ( lat.Morus) ima snažna antioksidativna svojstva, smanjuju upale te snižava kolesterol i trigliceride.

https://bioterra.hr/shop/cijena/caj-srebrna-svilenica-50g

Prva znanstvena potvrda o učinku srebrne svilenice na dijabetes dobivena je prije 70 godina. Prema istraživanjima, njen je ekstrakt pokazao sposobnost smanjivanja indikatora dijabetesa tipa I i tipa II.

Srebrna svilenica obnavlja stanica gušterače zadužene za proizvodnju inzulina.

U  vezanoj studiji su pacijenti s dijabetesom tipa 2, uz klasične lijekove, 18 do 20 mjeseci uzimali ekstrakt srebrne svilenice. Došlo do značajnog smanjenja glukoze, glikoziliranog hemoglobina i plazme.

U dogovoru sa liječnikom uz korištenje Srebrne svilenice može se smanjiti doza konvencionalnih lijekova.


Inhibitor šećera

Glavni sastojak srebrne svilenica je gimnemična kiselina koju nalazimo u lišću i korijenju, koja djeluje kao antidijabetik. Biljka je stomahik (sredstvo za jačanje želuca), stimulans, laksativ i diuretik. Poništava okus šećera te se smatra kako neutralizira višak šećera u tijelu kod šećerne bolesti (diabetes mellitus). Lišće sadrži gimnemičnu kiselinu koja sprječava hiperglikemiju. Pokazalo se kako ima regenerativni učinak na beta stanice gušterače te je inzulinotropik (utječe na stvaranje inzulina).

Ona je inhibitor slatkoće, što znači da se žvakanjem njenog lišća smanjuje okus slatkoga u ustima. Međutim, ne radi se samo o mijenjanju okusa. Gimnemična kiselina ima sličan kemijski sastav kao glukoza i receptori u tijelu je vide kao glukozu, smanjuje se apsorpcija  šećera iz hrane u probavnom traktu, normalizira šećer u krvi i suzbija apetit. Kad se uzima s obrokom bogatim ugljikohidratima, neutralizira višak šećera koji se nalazi u tijelu te sprječava njegovo pretvaranje u mast. Pomaže i u izgradnji mišićne mase i skidanju sala s gornjeg dijela trbuha, struka i bokova. Tijekom dužeg uzimanja njeno djelovanje postaje sve snažnije. Ovo je najbolji prirodan dodatak prehrani za osobe koji pate od pretilosti i ovisnicima o slatkišima.

Pravilna uporaba zahtjeva da se čaj srebrne svilenice konzumira 15 minuta prije obroka nakon čega će se receptori u tijelu (zaduženi za unos glukoze u krv) popuniti srebrnom svilenicom iz čaja (koja je neškodljiva).

 

Ovim „varanjem“ naših receptora smanjuje se unos glukoze u krv i na taj način se lakše borimo protiv dijabetesa. Smanjenjem unosa glukoze u krv, tijelo koristi zalihe (koje su u tijelu u obliku masti) i smanjujemo tjelesnu težinu.

Sama konzumacija čaja ne isključuje ostale elemente borbe protiv dijabetesa, kao što su pravilna prehrana i tjelovježba.

 
Galerija slika:
 
Podijelite
 
  Blog - Sve