04.03.2020.
Snježana Kolobarić

Održavati kosu zdravom, sjajnom i mekanom ponekad može oduzimati dosta vremena - a vrijeme nam je svima vrlo dragocjeno. Stavljati maske i serume na tjednoj bazi vrlo je učinkovito i zaista može puno pomoći stanju kose, no ponekad jednostavno želimo neko brzo rješenje, koje jednako djeluje.

Rješenja ima!

Proizvod koji će spojiti hranjivost uljne kupke (seruma) za kosu i potrebnu vlagu uz vodotopive aktivne sastojke može se napraviti vrlo jednostavno, bez kuhanja emulzije i bez prevelikog znanja o izradi prirodne kozmetike. Taj proizvod je dvofazni prirodni sprej za kosu.

Izrada je vrlo jednostavna, trebate jedino nabaviti praznu staklenu bočicu s raspršivačem, kvalitetne sastojke i dobar recept. Svi sastojci se izmiješaju u bočici i vaš hranjivi dvofazni serum s efektom hidratacije je spreman za korištenje.

Recept Prirodni sprej za suhu i beživotnu kosu

U bočicu od 100 ml ulijte/nakapajte:

70 ml hidrolata geranija 10 ml macerata amla 17 ml macerata monoi 2 grama 75%-tni provitamina B5 (pantenol) (oko 50 kapi) 8 kapi vitamina E 15 kapi eteričnog ulja ylang-ylang

Amla ulje za kosu 125 ml Ayugarden

Prema želji, u mješavinu možete dodati i 15-20 kapi konzervansa (Benzyl alcohol, Dehydroacetic acid). Volite li više proizvode bez konzervansa, čuvajte sprej na hladnom mjestu i potrošite ga u roku od mjesec dana.

Kako koristiti sprej? Na mokru ili suhu kosu lagano raspršite po cijeloj duljini vlasi, no nemojte pretjerivati s količinom. Želite li ga upotrijebiti kao masku za kosu, tada prije pranja raspršite malo veću količinu, ostavite da djeluje minimalno pola sata i tada kosu operite blagim šamponom.

S recepturom se naravno možete poigrati i prilagoditi vašim potrebama. Smanjite li udio biljnih ulja (macerata) a povećate količinu hidrolata, dobit ćete sprej za normalnu ili masnu kosu. Na isti način, možete i dodatno povećati udio ulja za još hranjiviji sprej (koji na primjer možete koristiti samo za vrhove kose).

Biljna ulja su također stvar izbora. Osim amle i monoia, možete upotrijebiti argan, jojobu, pšenične klice, avokado

Velika prednost ovakvog dvofaznog spreja je ne samo spomenuta jednostavnost korištenja i brzina izrade, već i sami sastojci. Umjesto samo masne faze koja se koristi u uljnim kupkama i maskama za kosu, sprej može sadržavati i kozmetičke sastojke koji su topivi u vodi (poput pantenola), a koji se ne mogu dodavati samo u ulje.

 
Podijelite
 
  Blog - Sve