Pripremite se na proljetno čišćenje jetre

Pripremite se na proljetno čišćenje jetre

Ažurirano: 06.03.2024.
Pregleda: 1534

Jetra, baš kao i ostali organi su vrlo važni za pravilan rad organizma. Pravilna funkcija jetre omogućava kvalitetan život te je iz tog razloga važna konstantna prevencija mogućeg poremećaju u radu ovog tihog organa jer jedino to će liječenje učiniti bržim.

Često se preko radnog dana nagomilava manja doza stresa koja se kasnije malo po malo manifestira na našu cjelokupnu energiju. Na našu jetru utječe i zagađeni zrak na koji ne možemo utjecati bez obzira koliko se pravilno hranili ili živjeli jer ulazi putem dišnog sustava i kože.

Ugrožena zanimanja

Ako se dotaknemo zanimanja koje su najviše izložene ovom riziku onda svakako moramo spomenuti frizere, pedikere, vrtlare, medicinsko osoblje, zaposlene u kemijskim čistionicama, u industriji, no popis seže i daleko više. Ovakvo stanje možemo objasniti kroz sve veće opterećenje poslom, sve većim obavezama u sve oskudnijem rasponu vremena, ali i sve dulji boravak u dijelovima grada koji su utopljeni u ispušnim plinovima. Ljudsko je tijelo u velikim gradovima sve više izloženo toksinima te se ono brže iscrpljuje dok se organizam velikom brzinom puni štetnim tvarima koje mogu dovesti do zdravstvenog oštećenja.

Skupinu koju nikako ne smijemo preskočiti su osobe koje konzumiraju velike količine alkohola ili su pak imale problema sa žučnim kamencem. Njima se preporučuje povremena detoksikacija jetre uz odsutstvo supstanci koje su potencirale nastanak negativnih posljedica. Tijekom razdoblja detoksikacije potrebno je odbaciti hranu koja otežava rad jetre: šećer, bijelo brašno, procesuiranu hranu, alkohol i kavu. Važan dio detoksikacije je i odluka da pažljivo slušate svoje tijelo i odbacite sve što bi moglo imati negativan učinak.

Namirnice koje potiču rad jetre

S druge strane, namirnice koje potiču rad jetre su voće te ulja pšeničnih klica i biljna ulja s visokim sadržajem omega 3, omega 6 i omega 9 masnih kiselina kao što su laneno ulje, maslinovo ulje i ulje avokada, te sezamovo i orahovo ulje. Sva ova ulja pomažu bubrezima izbaciti višak tekućine te potiču imunološki i endokrini sustav. Ono što će pomoći jetri u izbacivanju otrova su povrće, kao što su brokule, kupus i prokulica. Artičoka, avokado i cikla potiču stvaranje žuči i sudjeluju u obnavljanju jetre i bubrega, a cikla dodatno povećava dotok kisika u stanice i zato se smatra jednim od najboljih čistača krvi. Maslačak pomaže u uklanjanju žučnih kamenaca, a zbog visokog sadržaja kalija djeluje kao i diuretik. Nadalje, kod posta i čišćenja organizma potrebno je piti dovoljnu količinu vode, ako tome pridodamo redovitu tjelovježbu koja će poticati znojenje, svakako bi napredak trebao biti brži.

Znakovi opterećenja jetre

Znakovi opterećenja jetre su tamna mokraća, napuhani trbuh, problemi s metabolizmom masne hrane, oticanje gležnjeva, proljev, zatvor ili krvarenje crijeva, žutica, dulja razdoblja slabosti i povraćanja, bolovi u trbuhu, slabost i žgaravica, teškoće s pamćenjem, nedostatak vitamina, poremećaji spavanja, simptomi koji nalikuju na groznicu, svrbež kože, glavobolje i migrene, oslabljeni imunosni sustav.

Ponekad simptomi propterećenja jetre ostaju skriveni, dijelom zato što ih najčešće ne prate bolovi, ali i stoga što jetra ima čudesnu moć samoobnavljanja, čak i u situacijama kada je jako oštećena. Proizvodnja stanica jetre tako je intenzivna da bi u roku od godine dana moglo nastati 18 novih jetara.

Taj proces događa se tijekom cijelog života, no nakon 30. godina ta se sposobnost obnavljanja smanjuje, pa kao što na koži u nekom razdoblju života počnete prepoznavati mlohavost, slično se događa i na unutarnjim organima.

 

Upiti:

Želite više informacija, slobodno nam postavite pitanje.




 

POVEZANI PROIZVODI

 

 

POVEZANI TEKSTOVI

Zdravlje jetre = artičoka
06.03.2024.
2355
 

Zdravlje jetre = artičoka

Artičoka (Cynara scolymus) je vrlo plemenita biljka s ljekovitim svojstvima ali je i vrlo ukusna. U prirodi je nalazimo u zelenoj ili ljubičastoj...
 
Prirodno čićšenje jetre ljekovitim biljkama
06.03.2024.
4669
 

Prirodno čićšenje jetre ljekovitim biljkama

Prijelaz iz zime u proljeće idealan je period za detoksikaciju jetre. Jetra je iznimno važna za naš organizam jer procesuira sve što u njega...