23.09.2019.
Snježana Kolobarić

Perimenopauza ili predmenopauza označava razdoblje prije nastupanja menopauze, koje može trajati i deset godina. Tada počinje opadati reprodukcijska sposobnost. Uz poremećaj ciklusa, žene mogu iskusiti i različite simptome, kako fizičke tako i psihičke. Neki od njih su čuveni „valunzi“, noćno znojenje, suhoća rodnice, nesanica, depresija…

Kako biste što više olakšale ovo izazovno razdoblje u ženskom životu, prije svega obratite pozornost na sebe i svoje tijelo. Osluškujte ga i prilagodite se njegovim potrebama. Sada, više nego ikada, je važno voditi zdrav život: uravnotežena prehrana, puno tekućine, što manje stresa, boravak u prirodi, rekreacija, odmor. Uz sve to, pomozite si i kvalitetnim prirodnim proizvodima, prije svega takozvanim „ženskim biljkama“.

Cimicifuga sadrži fitoestrogene koji nadomještavaju hormon estrogen kojeg ima sve manje kako ulazimo u predmenopauzu. Veliki broj ispitivanja i studija potvrdili su njeno mjesto u olakšavanju simptoma perimenopauze i menopauze.
Kao zamjena hormonskoj terapiji, cimicifuga pomaže kod psihofizičkih simptoma: napadaja vrućine, znojenja, glavobolja, neredovitih menstruacija, nesanice, tjeskobe…
Terapija cimicifugom traje onoliko dugo koliko su simptomi prisutni, a dolazi u obliku alkoholnih tinktura, glicerilnih otopina i kapsula/tableta.

Vrkuta ili gospin plašt je biljka koja se preporučuje kod svih ženskih tegoba, hormonalnih (PMS, problematične menstruacije, predmenopauza i menopauza) ili infekcijskih (upale, gljivične infekcije, iscjedak, urinarne tegobe). Između ostalog, jača i stijenke maternice. Kao i cimicifuga, može se nabaviti u obliku  alkoholnih tinktura, glicerilnih otopina i kapsula/tableta.

Konopljika se uglavnom spominje u kontekstu PMS-a i menstrualnih tegoba, no ne treba zanemariti njen povoljan utjecaj na simptome perimenopauze i menopauze. Odlična je ideja kombinirati konopljiku s cimicifugom za najbolji učinak.

Napomena:
Uvijek se savjetujete s liječnikom ili fitoterapeutom prije početka terapije, naročito kod biljaka koje utječu na hormonalni sustav.

Tekst napisala: Vlatka Mileusnić

 

POVEZANI PROIZVODI

Podijelite
 
  Blog - Sve