Najbolji prirodni vitamini za lijepu kosu, kožu i nokte

Najbolji prirodni vitamini za lijepu kosu, kožu i nokte

Podijeli:
 

Svatko tko koristi kozmetiku, bilo prirodnu ili ne, naravno želi što učinkovitije proizvode koji će učiniti sve ono što se obećaje u raznim reklamama.

Što je važno kod odabira kozmetike ili kod izrade u kućnoj radinosti?

Prije svega kvalitetni materijali, a zatim dobro osmišljena formulacija- koji sastojci i u kojim omjerima ovisno o željenom djelovanju gotovog proizvoda.

Znate li da ponekad vrlo važni sastojci, oni koji mogu napraviti pravu razliku između kozmetike koja djeluje i one koja to ne radi, dolaze u vrlo malim količinama? To su kozmetički aktivni sastojci koji mogu biti različitog podrijetla (biljnog, mineralnog, iz mora ili pčelinjih košnica…). Jedni od najvažnijih i najčešće upotrebljavanih kozmetičkih sastojaka su vitamini.

Neki vitamini djeluju kao antioksidansi, neki čak i kao konzervansi, pomažu održati kožu, kosu i nokte zdravim i njegovanim. Upoznajte tri najvažnija i najpopularnija vitamina u kozmetici.

Vitamin E- antioksidans za njegu zrele kože

Vitamin E (tokoferol) vjerojatno je jedan od najpoznatijih i najčešće korištenih vitamina. Njegovo antioksidativno djelovanje pomaže očuvanju biljnih ulja i pripravaka na bazi ulja, što im prirodno produžuje rok trajanja. Kao aktiv, prirodni vitamin E se koristi:

u njezi zrele kože, umanjuje oštećenja uzorkovana izlaganju UV zrakama smanjuje upale blago će potaknuti mikrocirkulaciju kože i ojačat hidrolipidni sloj.

Kod izrade prirodne kozmetike u kućnoj radinosti možete odabrati korištenje izoliranog prirodnog vitamina E koji dolazi u obliku viskozne tekućine ili upotrijebiti biljna ulja bogata tim vitaminom poput pšeničnih klica, maline ili kukuruza.

Vitamin C- antioksidans za izbjeljivanje hiperpigmentacije

Vodotopivi vitamin koji štiti kožu od slobodnih radikala, sprječava nastajanje preuranjenih bora i stimulira nastajanje kolagena u koži. Dodan u dovoljnoj količini, izbjeljuje neprivlačne mrlje hiperpigmentacije nastale uslijed izlaganja UV zrakama. Serumi s vitaminom C su popularni kozmetički proizvodi. Ukoliko sami izrađujete prirodnu kozmetiku, zapamtite dvije činjenice:

Vitamin C je topiv u vodi i nema ga smisla dodavati u biljna ulja. Također, u kozmetičke svrhe treba se koristiti stabilizirani vitamin C, Sodium Ascorbyl Phosphate- naime, vitamin C kojeg konzumiramo će se vrlo brzo raspasti i neće imati učinka, a može čak i napraviti štetu. Provitamin B5 (panthenol, dekspantenol) – regeneracija kože i kose

Čuveni provitamin B5 koristi se za dvije glavne svrhe:

oporavak oštećene, crvene, nadražene kože i jačanje kose.

Poput vitamina C, ovaj vitamin se topi u vodi i ne nalazite ga u uljnim pripravcima. Pravi je spas u lanolinskim kremama za bebe s osjetljivom i nadraženom kožom, te se primjenjuje kod pelenskog osipa. Analogno, koristi se kod oštećene kože i kod odraslih jer stimulira stvaranje novih stanica kože, umiruje kožu i umanjuje svrbež. Odličan je dodatak kod pripravaka nakon sunčanja, brijanja ili depilacije, te kod svih trauma na koži (ima li itko tetovažu?). Uz sve to, dekspantenol je i dobar ovlaživač, pa ga slobodno dodajte u tonike, čak i ako nemate osjetljivu kožu sklonu crvenilu. U njezi kose, provitamin B5 jača kosu i olakšava češljanje, a također će pomoći i kod osjetljivog vlasišta u obliku krema ili tonika koji se nanose na korijen kose. Šamponi, regeneratori, pakunzi, serumi ili sprejevi za kosu koji sadrže dekspantenol pružaju dodatni sjaj i elastičnost vlasi.

Ovo nisu jedini vitamini u službi ljepote, no njih najčešće pronalazimo u kozmetici. Kod odabira njege kose, kože i noktiju pogledajte formulaciju i vidjet ćete sadrži li neki od ovih dragocjenih vitamina. Izrađujete li sami prirodnu kozmetiku u kućnoj radinosti, svakako ih uključite u svoje pripravke kako biste dobili maksimalnu učinkovitost i njegu od svojih ručno izrađenih proizvoda.

Autor teksta: Vlatka Mileusnić  

 

Upiti:

Želite više informacija, slobodno nam postavite pitanje.