09.09.2019.
Snježana Kolobarić
Na početku jeseni poradite na imunitetu

Stara je izreka „Bolje spriječiti nego liječiti“. Dobro su znali naši stari- kada bismo svi prakticirali preventivnu a ne kurativnu medicinu, bili bismo zdraviji i vodili bismo daleko kvalitetniji život.

Jesen nam dolazi i sami smo svjedoci sve većih naglih temperaturnih razlika. Takvi vremenski uvjeti jako pogoduju raznim prehladama, upalama grla, kašlju…i općenito smanjenom imunitetu. Nemojte čekati da se razbolite, pomozite svojem organizmu da se što bolje obrani od raznih patogena.

Pretpostavljam da većina ljudi ima neki svoj omiljeni pripravak za podizanje imuniteta, a ako ne spadate u tu grupu i ne znate točno što koristiti, možda će vam ovi prijedlozi pomoći u odabiru.

Beta-glukan

Polisaharid moćnog djelovanja, beta-glukan se tijekom godina profilirao kao najtraženiji imunostimulans. Uvijek je moj osobni prvi odabir. Osim što stimulira imunološke stanice koje tada bolje brane organizam, također i  obnavlja oštećeno tkivo, a pripisuju mu se i antibakterijska i antivirusna djelovanja.

https://bioterra.hr/shop/cijena/beta-1-3d-glucan-500mg-60caps

Ehinaceja

Imunomodulator koji se u većini slučajeva neispravno koristi. Ehinaceja bi se trebala koristiti u akutnom stanju (dok ste bolesni), i to u većim količinama. Uvijek je dobro imati zalihu ehinaceje u kućnoj ljekarni i reagirati odmah, pri prvim znakovima bolesti.
Pripravci s ehinacejom su učinkoviti jedino ako su napravljeni od svježe ili liofilizirane biljke, pa pazite na to kod kupnje.

https://bioterra.hr/shop/cijena/ehinacea-bezalkoholni-ekstrakt-50ml-soria-natural

Biljno ulje crnog kima

Tko još nije čuo za ulje crnog kima, čuvenog svelijeka? Redovito uzimanje ulja ojačat će obrambeni sustav organizma, dovesti sve biološke funkcije u ravnotežu, a da ne spominjem da će puno pomoći kod raznih alergija. Ulje crnog kima je oštrog, pikantnog okusa, pa je uvijek bolje rješenje uzimati ga u kapsulama.

https://bioterra.hr/shop/cijena/ulje-crnog-kima-250ml-krauterhause

Rodiola – ružičasti žednjak

Izuzetno vrijedan adaptogen koji dolazi kao spas kod promjena, stresa, intenzivnog učenja, putovanja. Nije direktan imunostimulans, no pomoći će nam da se nosimo i s najtežim izazovima, fizičkim i psihičkim. Rodiola dolazi u obliku kapsula i tableta.

https://bioterra.hr/shop/cijena/rodiola-120-kapsula-krauterhaus

Popis korisnih biljaka, algi, gljiva koje pomažu imunitetu je podugačak, dovoljno za jednu deblju knjigu. No možda da krenete od ovih četiri, jer s njima pokrivate skoro sve potrebe organizma tijekom prijelaznih razdoblja, kada je dodatna snaga najpotrebnija.

 

Tekst napisala: Vlatka Mileusnić

 

POVEZANI PROIZVODI

Podijelite
 
  Blog - Sve