Ljekovita svojstva sladića

Ljekovita svojstva sladića

Ažurirano: 10.02.2021.
Pregleda: 7570

Sladić (lat. Glycyrrhiza glabra) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice mahunarki. Poznat je i po drugim imenima kao što su slatki korijen, gospino bilje, slatki bagrem i slatko drvo. Njegov je znanstveni naziv, Glycyrrhiza, izveden iz grčkih riječi "glykos" (slatko) i "rhiza" (korijen).

Rasprostranjen je od istočnog Sredozemlja pa sve do jugozapadne Azije.

Ljekovitost sladića

Sladić se ističe ne samo slatkim okusom radi kojeg je taj korijen tako simbolično nazvan, već je poznat i zbog svog snažnog antivirusnog djelovanja, što je u današnje vrijeme osobito cijenjeno.

Od davnina je korišten kod starih Egipćana, Grka, Rimljana i Arapa kao lijek za probavne i želučane tegobe, upale grla, pluća i jetre te za smanjivanja boli. U kineskoj tradicionalnoj medicini se upotrebljava već 2000 godina. Vjeruje se da blagotvorno djeluje na 72 vrste upala i da otklanja 1200 vrsta otrova iz tijela.

Sladić podiže adrenalin i motivira, zbog čega ga neki koriste i kao pomoć u liječenju zimskog pada raspoloženja i lakših oblika depresije.

Sprječava razmnožavanje virusa, pa se koristi kod brojnih virusnih infekcija uključujući hepatitis, prehladu i gripu.

Djeluje na dišni i probavni sustav. Razlaže nagomilanu sluz i pospješuje njeno izbacivanje iz dišnih puteva. Čaj od sladića se posebno preporučuje osobama koje pate od upale jezika.

Sladić je jedan od najefikasnijih biljnih lijekova kod upale želučane sluznice (gastritisa), čira na želucu ili dvanaesniku. U kombinaciji s kantarionom i matičnjakom preporučuje se svima koji pate od čira na želucu. Istraživanja su pokazala kako sladić povećava proizvodnju interferona zbog čega brani jetru od štetnih toksina.

Ekstrakt sladića se koristi za liječenje različitih stanja kože, uključujući akne i ekceme. U dvotjednom istraživanju na 60 odraslih osoba, primjena topikalnog gela koji sadrži ekstrakt korijena sladića značajno je poboljšala ekceme.

Zbog svojih brojnih antidepresivnih sastojaka sladić je dobra zamjena za gospinu travu. Smatra se da zbog djelovanja na hormon kortizol pojačava otpornost na stres, te ga je zbog toga dobro koristiti tijekom fizičkih i psihičkih napora.

Lista dobrobiti sladića je duga:

  • jača obrambeni sustav
  • sprječava alergije
  • pomaže kod astme
  • djeluje protuupalno
  • uništava bakterije, viruse i gljivice
  • ublažava dišne tegobe
  • zaustavlja kašalj i upale grla
  • pomaže kod bolesti jetre
  • štiti od srčanih i krvožilnih bolesti
  • sprječava nastanak akni
  • smanjuje ispadanje kose
  • smanjuje tegobe perimenopauze i menopauze
  • smanjuje bolove u mišićima i zglobovima (artritis)
  • podiže raspoloženje i smanjuje depresiju

Sastav sladića

Sladić sadrži više od 150 kemijskih spojeva kao što su flavonoidi, fitoestrogeni, aminokiseline, vitamini, ugljikohidrati, masti i proteine koji doprinose očuvanju optimalnog zdravstvenog stanja.

Sladić je izvor vitamina B1, B2, B3, B5, vitamina E, fitonutrijenata kao što su: beta karoten, glicirizin, glabridin, timol i fenol. Pored toga, bogat je mineralima kao što su: fosfor, kalcij, željezo, magnezij, kalij, selen, silicij i cink.

Iako sadrži stotine biljnih spojeva, primarni aktivni spoj korijena sladića je glicirizin, koji je zastupljen od 5 – 20%.

Glicirizin je zaslužan za antioksidativna, protuupalna i antimikrobna svojstva sladića.

Sladić sadrži oko 10% glicirizinske kiseline, glicirizin, glikozu i druge spojeve zbog čega je sastojak mnogih lijekova kao što su sirupi za kašalj. Utvrđeno je da je glicirizinska kiselina, koja sladiću daje posebno sladak okus, za čak 50 puta slađa od saharoze, zbog čega se koristi u proizvodnji raznih vrsta slatkiša, bezalkoholnih pića, čajeva, belgijskih piva ili pastila za grlo.

Alternativa hormonskoj terapiji

Pripravci sa sladićem pokazuju blagotvorno djelovanje kod žena koje prolaze kroz menopauzu jer smanjuju noćno znojenje i valunge do 80 posto što garantira lakši i kvalitetniji san.

Stručnjaci smatraju da prirodni spojevi iz sladića oponašaju ženski hormon estrogen i progesteron, koji u tom životnom razdoblju opadaju. Korijen sladića također ublažava simptome PMS-a.

Zbog svog djelovanja na kortizol i estrogen, sladić smanjuje proizvodnju testosterona i do 50 posto, čime poboljšava stanje kože i kose te smanjuje rast neželjenih dlačica.

Sladić utječe na proces pretvaranja testosterona u dihidrotestosteron (DHT), pa se stoga preporučuje muškarcima koji pate od povećanja prostate ili opadanja kose.

Najbolje ga je kombinirati s boražinom, jer ona također smanjuje djelovanje testosterona, pa zajedno čine moćan spoj.

Doziranje i oblici

Trenutno ne postoji standardna preporuka za njegovo doziranje, no Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Europski znanstveni odbor za hranu (SCF) preporučuju ograničavanje unosa glicirizina na najviše 100 mg dnevno. Ako se sladić pripravlja kao čaj, preporučljivo je konzumirati otprilike tri šalice dnevno.

Druga je mogućnost potražiti prah ili kapsule od degliciriziranog sladića (DGL). Takvi dodaci ne sadrže glicirizin, koji je odgovoran za neke od nuspojava sladića. Ipak, budući da taj spoj također donosi najviše prednosti, nejasno je imaju li proizvodi od degliciriziranog sladića jednake pozitivne učinke na zdravlje.

Kao dodatak, ekstrakt korijena sladića dolazi u obliku kapsula, praha, tinkture, topikalnog gela i čaja. Sam korijen također se može kupiti svježi ili suhi.  Pripravke na bazi sladića možete potražiti u specijaliziranim trgovinama zdrave prehrane ili bolje opremljenim ljekarnama.

Uloga ekstrakta sladića u smanjenju rizika od infekcije COVID-19

Glicirizin, sastojak koji daje sladak okus korijenu sladića, prethodno je istaknut zbog svog prirodnog antivirusnog djelovanja. Kao rezultat trenutne globalne pandemije COVID-19, sladić je ponovno došao u centar pažnje u nadi da bi mogao smanjiti rizik od infekcije COVID-19.

Smatra se da SARS-CoV-2 dijeli 79,5% genetske sekvence SARS-CoV i da ima isti receptor za ulazak u stanice. Kao rezultat toga, znanstvenici mogu uzeti u obzir prethodno kliničko znanje i istraživanje SARS-CoV-a u svojim pokušajima upravljanja rizikom od infekcije COVID-19. U istraživanju objavljenom od strane Sveučilišta za znanost i tehnologiju Huazhong iz Kine utvrđeno je da je glicirizin jedan od najperspektivnijih kandidata u borbi protiv SARS-CoV.

Potencijalni tretman za COVID-19

Istraživanje je pokazalo snažnu interakciju između SARS-CoV-2 i ljudskog ACE2, proteina na površini mnogih stanica. Ako se uzme u obzir antivirusni učinak glicirizina koji se pokazao na ispitivanjima, kao i njegov potencijal da se veže na ACE2, mogao bi se uključiti u potencijalni tretman za COVID-19.

Napomene

Sladić je siguran za upotrebu u umjerenim količinama ali njegovo prekomjerno konzumiranje može dovesti do pojačanog izlučivanja kalija što dovodi do hipokalemije, zadržavanja natrija i vode u organizmu (oticanje ruku i nogu) što doprinosi povećanju krvnog tlaka i srčanoj aritmiji.

Zato je veoma važno pridržavati se propisanih doza (preporučena dnevna doza sladića je 6 grama) i ne piti čaj od sladića duže od 4-6 tjedana u kontinuitetu. Dok pijete čaj od sladića, smanjite unos soli i jedite puno zelenog povrća i sušenih marelica.

Sladić se ne preporučuje:

  • osobama koje pate od visokog krvnog tlaka,
  • trudnicama i dojiljama.

Prije korištenja sladića obavezno se posavjetujte sa fitoterapeutom.

 

Upiti:

  • Mira 06.10.2021
     

    Molim za vaš savjet i preporuku u vezi korištenja čaja od Sladoća,za osobu koja uzima dosta lijekova za epilepsiju,također ima i autoimunu bolest UVEITI,zanima me dali može uz te lijekove i dijagnoze piti čaj.Hvala

  • Ruža Bralo 12.12.2021
     

    Poštovani!
    Već duže vrijeme (oko mjesec dana )po preporuci uzimam korijen sladića. Navečer prije spavanja 1 čajnu žličicu
    sažvačem i progutam. Uzimam sladić zbog problema s refluksom i gastritisom, stanje mi se popravilo.
    Zanima me koliko dugo to mogu uzimati.Unaprijed hvala na odgovoru. LP Ruža

Želite više informacija, slobodno nam postavite pitanje.




 

IZDVOJENI PROIZVODI

Dodaj na listu želja
Gorka Dinja 120 caps Jami
 

29,04 €

 
Dodaj na listu želja
Klasični difuzer nebulizator Florihana

Klasični difuzer nebulizator Florihana

raspršuje čista eterična ulja kao mikročestice bez ikakve topline ili vode
 

80,30 €

 
Dodaj na listu želja
Ultrazvučni difuzer Florihana

Ultrazvučni difuzer Florihana

Koristeći hladnu i tihu difuziju, naš ultrazvučni difuzer pruža optimalnu aromatizaciju prostora.
 

39,15 €

 
Dodaj na listu želja
Immuno Power Quercetin (Kvercetin) 30 tbl

Immuno Power Quercetin (Kvercetin) 30 tbl

doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava.
 

19,91 €

 
Nedostupno
 

 

NOVI TEKSTOVI

Kako ukloniti tamne mrlje (hiperpigmentaciju) na koži
15.03.2024.
60
 

Kako ukloniti tamne mrlje (hiperpigmentaciju) na koži

Hiperpigmentacija, još poznato i kao staračke pjege, jetrene pjege, mrlje, fleke ili, kako ih Francuzi poetično (iako pomalo morbidno) zovu- fleurs...
 
Razotkrivanje celulita: prirodni pristupi za glađu kožu
07.03.2024.
112
 

Razotkrivanje celulita: prirodni pristupi za glađu kožu

Celulit, često opisan kao 'narančina kora', estetski je izazov s kojim se suočava veliki broj ljudi, a posebno žena. Iako je celulit često...
 
Prevladavanje negativnih emocija pomoću eteričnih ulja
23.02.2024.
85
 

Prevladavanje negativnih emocija pomoću eteričnih ulja

Potrebne su nam zdrave alternative koje će nam pomoći u borbi sa svakodnevnim stresom, tjeskobom, depresijom i problemima sa spavanjem....