Kako uz biljna ulja dobiti ravnomjeran ten

Kako uz biljna ulja dobiti ravnomjeran ten

Podijeli:
 

Dolaskom ljeta preplavljeni smo slikama ljepotica brončanog tena i rijetko koja žena (a i muškarac!) ne poželi imati lijepu, ravnomjernu,  potamnjelu boju kože. Ako niste ljubitelj krema za samotamnjenje, niti ne volite provoditi sate i sate u solariju ili pržeći se na plaži, ima rješenja i za vas. Biljna ulja bogata karotenoidima pospješit će i ubrzati tamnjenje, no to nije njihova jedina prednost.

Koristite li redovito takve uljne mješavine, također ćete dobro pripremiti kožu za izlaganje UV zrakama, spriječiti isušivanje izazvano suncem, soli i vjetrom, omekšati i nahraniti kožu te smanjiti oštećenja izazvana UV zrakama. Uz sve to, korištenjem ulja u razdoblju kada se prestanete sunčati, produljit ćete potamnjelost kože koja tada neće toliko brzo izblijedjeti.

Koja su ulja bogata karotenoidima?

Lako ćete ih prepoznati po karakterističnoj crvenkastoj boji koja može biti blago narančasta pa sve do jarko crvene. Najpoznatija ulja koja sadrže taj antioksidans su malina, rajčica, buriti, pasji trn (sjemenke i pulpa), karanja, plod divlje ruže, açaí, piqui, sapote te macerati mrkve i urukuma.

https://bioterra.hr/shop/cijena/cileanska-malina-ot-100ml

https://bioterra.hr/shop/cijena/buriti-30ml-oshadhi

https://bioterra.hr/shop/cijena/ulje-pasjeg-trna-100ml-sangreen

https://bioterra.hr/shop/cijena/ruza-divlja-plod-50ml-pranarom

https://bioterra.hr/shop/cijena/mrkva-100ml-ot-kemig

Kombinacije formulacija ulja za brzo i jednolično tamnjenje su mnogobrojne i najljepše je sam se poigrati i osmisliti neku svoju, jedinstvenu recepturu. Za početak, evo primjera jedne jako dobre mješavine, za one kojima treba ideja kako je napraviti.

U tamnu bocu od 100ml ulijte:

65ml macerata monoi 15ml biljno ulje rajčice 5ml biljno ulje buriti 15ml biljno ulje karanja 20 kapi vitamina E

https://bioterra.hr/shop/cijena/monoi-de-tahiti-99-100ml

https://bioterra.hr/shop/cijena/shea-maslac-100g-pranarom

Koliko je moguće, bocu čuvajte na tamnom i hladnom mjestu. Dok ste na plaži, barem je zaštitite od direktnog sunca.

Želite li da ova uljna mješavina ima još profesionalniji „štih“ i maksimalno uljepša kožu pri nanošenju, možete dodati malo zlatnog pigmenta (oko pola grama). Bocu tada prije svakog korištenja lagano promućkajte kako bi se pigmenti ravnomjerno raspršili.

Volite li više maslace od ulja, tada zamijenite monoi ulje sa shea maslacem, sve dobro promiješajte žličicom i ulijte u lončić. I kod maslaca se možete poigrati sa zlatnim pigmentom.

Prije nego što bacite na izrađivanje vlastitog, individualnog uljnog seruma za brzo i jednolično tamnjenje, imajte na umu dva upozorenja.

Ulja bogata beta-karoteoidima su crvenkaste boje i mogu obojati odjeću.

Biljna ulja imaju vrlo mali (ako ikakav) SPF i ovakvo ulje se obavezno mora koristiti s pripravcima za zaštitu od UV zraka s preciziranim zaštitnim faktorom.

Ugodno sunčanje, ali uz oprez!

Tekst napisala: Vlatka Mileusnić

 

Upiti:

Želite više informacija, slobodno nam postavite pitanje.