15.01.2020.
Snježana Kolobarić

Dvije od tri žena će barem jednom u životu imati upalu mjehura, a od toga će 25% njih iskusiti ponavljanje infekcije, što čini urinarne infekcije jedne od najčešćih oboljenja.

Infekcije mokraćnog mjehura (cistitis) u većini slučajeva su uzrokovane bakterijama, poput Escherichie coli, no među uzročnicima mogu se pronaći i gljivice i paraziti.

Simptomi cistitisa

Simptomi cistitisa mogu biti jači ili blaži, a uključuju:

  • često mokrenje,
  • bol ili peckanje tijekom mokrenja,
  • osjećaj nedovoljno ispraženog mjehura, pa sve do krvi u urinu ili
  • povišene temperature.

Kod blažih simptoma okušajte se u samoliječenju, ali imajte na umu ako su simptomi jače izraženi, ili se infekcija ponavlja vrlo često, vrijeme je za posjet liječniku.

Za pomoć kod urinarnih tegoba postoji nekoliko prirodnih rješenja od kojih ćemo spomenuti samo nekoliko.

Medvjedka (Arctostaphylos uva-ursi)

Medvjedka se koristi kao prirodan lijek kod urinarnih tegoba veća dugi niz godina. List biljke primjenjuje se kod infekcija i kamenaca mokraćnog sustava, te kao diuretik. Djeluje protiv bakterija koje uzrokuju cistitis. Tijekom korištenja medvjedke, potrebno je izbjegavati hranu i napitke koji zakiseljuju organizam, a sugerira se i takozvano zaluživanje urina uzimanjem sode bikarbone.

Medvjedka se ne smije uzimati dulje od tjedan dana, a ukoliko se stanje ne poboljša u tom razdoblju, obratite se liječniku. Ne preporučuje se trudnicama, dojiljama i djeci.

Medvjetka 500g Suban

D-manoza

Mehanizam djelovanja D-manoze je vezanje za Escherichiu coli i na taj način sprječavanje njenog pričvršćivanja na stijenku sluznice. Tako se E. coli lako uklanja iz mokraćnog trakta.

D-manoza se može kod težih slučajeva primjenjivati istovremeno s antibioticima, a kod lakših preporuka je samostalno korištenje.
Velika prednost korištenja D-manoze je izostanak nuspojava, što je čini dobrim rješenjem za infekcije kod trudnica, djece i kroničnih bolesnika.

D-manoza 50g prah

Ehinaceja (rudbekija) (Echinacea purpurea)

Ehinaceja je vjerojatno jedna od najpoznatijih biljaka u kontekstu imuniteta, što je dokazalo i veliki broj kliničkih studija. Za sprječavanje čestih urinarnih infekcija ili za pomoć organizmu u akutnom stanju, dodaci prehrani s ehinacejom mogu biti od velike pomoći.
Dolazi najčešće u obliku tekućih ekstrakata a doze su različite, ovisno o proizvođaču. Ehinaceja se primjenjuje kraće vrijeme (1-2 tjedna) u visokim dozama.

Ehinaceja 50ml Soria Natural

Za sve one koji imaju česte urinarne infekcije, dobro je znati što izbjegavati i kako pokušati spriječiti neposredne uzročnike cistitisa. Uz zdravu prehranu i održavanje dobrog imuniteta, pripazite na higijenu, nosite pamučno donje rublje, izbjegavajte lužnata sredstva za pranje i pazite da se ne pothladite. Uz pažnju i dobro odabrane prirodne pripravke, ponavljajuće cistitise moguće je riješiti.

 

POVEZANI PROIZVODI

Podijelite
 
  Blog - Sve