09.03.2018.
BioTerra Blog
Kako spriječiti opadanje kose?

Veliki broj ljudi misli da je opadanje kose nasljedna pojava no to može upućivati na ozbiljan zdravstveni problem.

Normalno je da mala količina kose opada svakodnevno, ali kada na češlju ostane veća količina to je definitivno trenutak koji nam može pokvariti dan. Pretjerano opadanje kose česta je pojava. Osim muškaraca, s tim problemom suočava se i velik broj žena. Kosa opada, ali jednako tako i raste i to je normalan proces dok gubimo 50-100 dlaka dnevno.

Pretjerano opadanje kose lako se primijeti. Rjeđa je, rep kose je puno tanji kada se veže, moguće je da se i vidi koža na glavi te da opadaju cijeli pramenovi kose. To je trenutak kada više ne govorimo o normalnom opadanju kose.

Najčešći uzroci opadanja

Naime uzroci mogu biti razni: nedostatak vitamina i minerala, stres, razne bolesti, opterećenost tijela toksinima i drugo. Kosa može opadati i sezonski, najčešće u vrijeme jeseni. Kao i sva živa bića i mi smo dio prirode pa ovaj fenomen to i potvrđuje. Da bi spriječili opadanje kose potrebno je znati uzrok te pojave.

Stres kao uzrok

 Bilo da je u pitanju fizički ili psihološki uzrok, stres utječe na opadanje kose. Vidljive promjene na glavi obično se primijete 3-6 mjeseci nakon stresa ili fizičke traume. Svaki stres u nama budi hormone koji na razne načine djeluju na naše zdravlje - od inzulina i kortizola pa nadalje. Često smrt drage osobe, razvod, raskid duge veze može dovesti u takvo stanje, dakle dugotrajna i jača tjelesna i duševna bol.

Nedovoljan unos B vitamina

Nedovoljno vitamina B utječe na strukturu kože i na slabljenje korijena kose. Tada ona lakše opada. Vitamin B se sastoji od čitavog kompleksa vitamina i najčešće se tako i uzima, jer oni jedni druge nadopunjuju.

Nedovoljna količina minerala

Kada kod opadanja kose pričamo o smanjenoj količini minerala najčešće pritom mislimo na nedostatak cinka koji je izrazito bitan u održavanju imunološkog sustava te kod brzog zarastanja kože.

Nedostatak bjelančevina

Vrlo je bitna osviještenost o pravilnoj prehrani i dnevnom zadovoljavanju tjelesnih potreba za proteinima (bjelančevinama). Bjelančevine su građevni elementi naše kose pa i to može biti jedna od posljedica opadanja kose, najčešće kod žena.

Ženski hormoni

Muški hormoni (androgeni) kod žena česti su krivci za slabljenje korijena kose. Nepravilna ravnoteža u ženskim hormonima isto može biti krivac za opadanje kose. To je česta pojava kod žena u periodu dojenja. Kontracepcijske pilule također mogu biti krivac jer direktno utječu na disbalans hormona. 

Ozbiljne bolesti kao uzrok

Među ovim bolestima najčešće se spominju problemi sa štitnjačom. Uglavnom kada štitna žlijezda nije dovoljno aktivna dolazi do opadanja.

Lupus je kompleksna autoimuna bolest i ukoliko napadne kosu, onda ona nažalost, neće ponovno narasti.

Dijabetes tijekom vremena može dovesti do slabe cirkulacije gdje kosa ne dobiva dovoljno hranjiva.

Neki lijekovi također mogu dovesti do opadanja kose.

Kako spriječiti opadanje kose?

 To je moguće ako se nađe uzrok opadanja kose koji uključuje kontrolu krvne slike, kontrolu kompletnog statusa čitavog organizma, konzumiranje raznovrsne hrane bogata svim potrebnim nutrijentima.

Za kontrolu kompletnog statusa tijela se javite u Bio Terru i dogovorite termin pregleda.

Jačanje korijena kose i zdrava koža tjemena su odlična mjera preventive.

Šikakai

Shikakai prah je bogat vitaminima C, A, D, E i K, koji djeluju kao antioksidansi i neophodna su pomoć folikulama kako bi kosa rasla brzo i zdravo. Ne sadrži umjetne boje, parabene, silikone, alkalne sapune, za razliku od industrijski proizvedenih preparata za njegu kose i tijela.

Proizvod pronačite ovdje 

Kokosovo ulje

Ono ima antibakterijska svojstva te je odlično kod infekcija tjemena glave. Potrebno je zagrijati kokosovo ulje dok ne prijeđe u tekuće stanje te ga nanijeti na kosu. Držati najmanje sat vremena te isprati.

Masaža tjemena

Idealan način za stimulaciju cirkulacije u području glave kada se potiče protok hranjivih tvari do korijena kose te sprječava opadanje.

Dodatni savjeti protiv ispadanja

Ukoliko smo kosu uvijek češljali na jedan način, potrebno je isti promijeniti. Da bi se kosa čim prije oporavila potrebna joj je njega. Ne preporučaju se gumice za kosu, koristiti pegla, boje za kosu i razni kemijski preparati. 

Foto sadržaj preuzet sa: pixabay

 
Podijelite
 
  Blog - Sve