Hidrolat hamamelisa- najsnažniji antioksidans među hidrolatima

Hidrolat hamamelisa- najsnažniji antioksidans među hidrolatima

Ažurirano: 07.03.2024.
Pregleda: 5303

Hidrolat hamamelisa poznato je adstringentno sredstvo za njegu mješovite kože i vrlo vjerojatno ćete ga kao takvog i prepoznati. No, hamamelis (Hamamelis virginiana) je puno više od toga.

Vrlo je blagog biljnog mirisa s nježnom drvenom podnotom. Pravi užitak ga je raspršiti po licu i osjetiti taj prirodan zeleni miris.

Nije toliko poznata činjenica da je hamamelis jedan od najsnažnijih antioksidansa među hidrolatima. Učinkovito umanjuje crvenilo, svrbež, otekline, osipe i ljuskavost kože. Nije tada niti čudo da najpoznatija kombinacija za njegu atopične kože sadrži shea maslac i hidrolat hamamelisa.

Zbog snažnog protuupalnog i zacjeljujućeg djelovanja, može se koristiti za ispiranje rana. Iz istog razloga koristan je kod uboda ili ugriza insekata.

Još jedna primjena hamamelisa je kod proširenih i upaljenih vena, kao i kod hemoroida. Biljne kapsule koje pomažu kod tih poteškoća nerijetko sadrže ekstrakt hamamelisa. Kao hidrolat, koristite ga u oblozima za vene ili u sjedećim kupkama za hemoroide. Može se koristiti samostalno, ili u kombinaciji s hidrolatima čempresa, stolisnika, bušina ili njemačke kamilice.

Uz hidrolat bušina, hamamelis je jedan od najboljih sastojaka antiage kozmetike, jer sva njegova svojstva upućuju na pozitivna djelovanja na zrelu i naboranu kožu: antioksidans (eliminira slobodne radikale), adstringent (steže pore i time zateže opuštenu kožu), te djeluje protuupalno.

Koristite ga kao sastojak krema, gelova, maski ili ga primijenite kao tonik za lice, samostalno ili u kombinaciji s drugim hidrolatima.

Odlična receptura tonika za zrelu, opuštenu kožu glasi:

  • 50 ml hidrolat hamamelisa
  • 30 ml hidrolat bijele ruže
  • 20 ml hidrolat bušina

Prema želji, može se dodati i oko 2 grama biljnog glicerola. Mješavinu hidrolata spremite u tamnu bočicu s raspršivačem, te je čuvajte na hladnom i tamnom mjestu. Raspršujte po licu nekoliko puta dnevno, samostalno ili u kombinaciji s uljem/kremom za njegu lica.

Tonik će blago zategnuti kožu, dati joj vlagu i osvježiti izgled.

 

Tekst napisala: Vlatka Mileusnić

 

Upiti:

  • Zlatka 01.07.2022
     

    Pozz, da li pomaže kod znojenja dlanova i stopala. Kako je najbolje koristiti?

Želite više informacija, slobodno nam postavite pitanje.




 

POVEZANI PROIZVODI

 

 

NOVI TEKSTOVI

Kako ukloniti tamne mrlje (hiperpigmentaciju) na koži
15.03.2024.
14
 

Kako ukloniti tamne mrlje (hiperpigmentaciju) na koži

Hiperpigmentacija, još poznato i kao staračke pjege, jetrene pjege, mrlje, fleke ili, kako ih Francuzi poetično (iako pomalo morbidno) zovu- fleurs...
 
Razotkrivanje celulita: prirodni pristupi za glađu kožu
07.03.2024.
69
 

Razotkrivanje celulita: prirodni pristupi za glađu kožu

Celulit, često opisan kao 'narančina kora', estetski je izazov s kojim se suočava veliki broj ljudi, a posebno žena. Iako je celulit često...
 
Prevladavanje negativnih emocija pomoću eteričnih ulja
23.02.2024.
57
 

Prevladavanje negativnih emocija pomoću eteričnih ulja

Potrebne su nam zdrave alternative koje će nam pomoći u borbi sa svakodnevnim stresom, tjeskobom, depresijom i problemima sa spavanjem....