02.09.2019.
Snježana Kolobarić

Hidrolat hamamelisa poznato je adstringentno sredstvo za njegu mješovite kože i vrlo vjerojatno ćete ga kao takvog i prepoznati. No, hamamelis (Hamamelis virginiana) je puno više od toga.

Vrlo je blagog biljnog mirisa s nježnom drvenom podnotom. Pravi užitak ga je raspršiti po licu i osjetiti taj prirodan zeleni miris. Nije toliko poznata činjenica da je hamamelis jedan od najsnažnijih antioksidansa među hidrolatima. Učinkovito umanjuje crvenilo, svrbež, otekline, osipe i ljuskavost kože. Nije tada niti čudo da najpoznatija kombinacija za njegu atopične kože sadrži shea maslac i hidrolat hamamelisa.

Zbog snažnog protuupalnog i zacjeljujućeg djelovanja, može se koristiti za ispiranje rana. Iz istog razloga koristan je kod uboda ili ugriza insekata.

Još jedna primjena hamamelisa je kod proširenih i upaljenih vena, kao i kod hemoroida. Biljne kapsule koje pomažu kod tih poteškoća nerijetko sadrže ekstrakt hamamelisa. Kao hidrolat, koristite ga u oblozima za vene ili u sjedećim kupkama za hemoroide. Može se koristiti samostalno, ili u kombinaciji s hidrolatima čempresa, stolisnika, bušina ili njemačke kamilice.

Uz hidrolat bušina, hamamelis je jedan od najboljih sastojaka antiage kozmetike, jer sva njegova svojstva upućuju na pozitivna djelovanja na zrelu i naboranu kožu: antioksidans (eliminira slobodne radikale), adstringent (steže pore i time zateže opuštenu kožu), te djeluje protuupalno. Koristite ga kao sastojak krema, gelova, maski ili ga primijenite kao tonik za lice, samostalno ili u kombinaciji s drugim hidrolatima.

Odlična receptura tonika za zrelu, opuštenu kožu glasi:

  • 50 ml hidrolat hamamelisa
  • 30 ml hidrolat bijele ruže
  • 20 ml hidrolat bušina

https://bioterra.hr/shop/cijena/hi-hamamelis-200ml-florihana

https://bioterra.hr/shop/cijena/hi-ruza-bijela-200ml-florihana

https://bioterra.hr/shop/cijena/hi-ruza-bijela-200ml-florihana

Prema želji, može se dodati i oko 2 grama biljnog glicerola. Mješavinu hidrolata spremite u tamnu bočicu s raspršivačem, te je čuvajte na hladnom i tamnom mjestu. Raspršujte po licu nekoliko puta dnevno, samostalno ili u kombinaciji s uljem/kremom za njegu lica.

Tonik će blago zategnuti kožu, dati joj vlagu i osvježiti izgled.

 

Tekst napisala: Vlatka Mileusnić

 

POVEZANI PROIZVODI

Podijelite
 
  Blog - Sve