Gorka dinja - sladak okus zdravlja

Gorka dinja - sladak okus zdravlja

Podijeli:
 

Gorka dinja (lat. Momordica charantia) je biljka iz porodice Cucurbitaceae ili tikvovki (rođakinja je krastavca, tikve, dinje i lubenice), poznata i kao karela. Porijeklom je iz Indije odakle se od 14. stoljeća raširila diljem svijeta. Raste u tropskim i suptropskim područjima srednje i južne Amerike, Afrike i Azije.

Gorka dinja je biljka penjačica, dugih listova, žutih cvjetova s izduženim plodom koji dozrijevanjem zažuti i popuca otkrivajući tako svoju unutrašnjost sa crvenim sjemenkama. Svi su dijelovi biljke, list, plod i sjeme, jestivi uz prepoznatljivi gorak okus. Plod gorke dinje se smatra jednim od najgorčih plodova na svijetu.

U tradicionalnim indijskim domovima pije se i svježe iscijeđen sok koji se danas može pronaći u ljekarnama i dućanima na zapadu. Osim soka od karele trgovine zdrave hrane i ljekarne nude i ekstrakt karele u kapsulama. Ekstrakt sadrži najmanje tri aktivne supstance s antidijabetičkim djelovanjem (karantin, vicin i polopeptid). Gorka dinja sadrži i vrstu lektina koji snižava koncentraciju glukoze u krvi (djeluje hipoglikemijski) djelovanjem na periferna tkiva i smanjivanjem apetita (slično djeluje i inzulin na mozak).

Ljekovitost gorke dinje

Biljka je poznata od davnina i koristila se u mnogim tradicionalnim medicinama za širok spektar medicinskih primjena, uključujući liječenje dijabetesa tipa 2, hipertenzije, pretilosti, raka, bakterijskih i virusnih infekcija, pa čak i AIDS-a.

Iako poznato stoljećima, antivirusno, antioksidativno i antidijabetičko djelovanje gorke dinje relativno je nedavno prepoznato na zapadu.

Gorka dinja odličan je izvor antioksidativnih spojeva poput beta-karotena, flavonoida, luteina i zeaksantina koji su prva linija obrane protiv slobodih radikala, faktora starenja i raznih degenerativnih oboljenja.

Sadrži vrlo malo kalorija, a mnogo vitamina (A, B1, B2, B3, B9, C), minerala (kalij, magnezij, cink, fosfor, mangan, željezo), vlakana te brojne druge supstance koje povoljno djeluju na zdravlje i imunitet.

Gorka dinja

  • snižava nivo šećera u krvi, prirodni lijek za dijabetes
  • može sniziti koncentraciju ukupnih triglicerida u krvi i lošeg kolesterola
  • štiti stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala
  • olakšava probavu zbog udjela dijetalnih vlakana
  • djeluje protiv raka
  • štiti od malarije
  • djeluje antivirusno
  • pospješuje mršavljenje
  • uništava crijevne parazite i toksine u organizmu
  • ubrzava zacjeljivanje kože kod opeklina
  • jača imunološki sustav
  • pomaže u liječenju psorijaze
  • energizira i detoksicira tijelo

Karela sadrži vrlo malo kalorija, a mnogo vitamina i minerala te brojne supstance koje povoljno djeluju na zdravlje i imunitet.

Stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline ističu nutritivni sastav gorke dinje. U 94 grama se nalazi:

  • 20 kalorija
  • 4 grama ugljikohidrata
  • 2 grama vlakana
  • 93 % preporučenog dnevnog unosa vitamina C
  • 44 % preporučenog dnevnog unosa vitamina A
  • 17 % preporučenog dnevnog unosa folne kiseline
  • 8 % preporučenog dnevnog unosa kalija
  • 5 % preporučenog dnevnog unosa cinka
  • 4 % preporučenog dnevnog unosa željeza

Osim navedenih nutrijenata, plod gorke dinje sadrži i aktivne biljne spojeve koji djeluju kao antioksidansi. To su:

  • fenoli i flavonoidi – katehin, galna kiselina, taninska kiselina, epikatehin, kavena i kumarinska kiselina
  • triterpenoidi nalik kukurbitanu – karantin, kuguacini, momordicini, karavilagenini
  • triterpenski glikozidi nalik kukurbitanu – karavilozidi, karantozidi, momordikozidi
  • saponini
  • peptidi nalik inzulinu

Saveznik u borbi protiv dijabetesa

Gorka dinja se pokazala kao odlično sredstvo za snižavanje razine šećera u krvi. Stoga se sve više proizvodi u obliku soka, kako bi bila široko dostupna. Sok i čaj od gorke dinje pomažu u liječenju dijabetesa tipa 2. Na koji način?

Ubrzo nakon konzumacije čaja ili soka od gorke dinje, gušterača počinje lučiti hormon glukagon, dovodeći tako do povlačenja šećera iz krvi u ćelije i tkiva, tako dolazi do snižavanja šećera u krvi i normalizacije glukoze.

Ipak, uslijed pretjerane konzumacije, nivo šećera može pasti ispod graničnih vrijednosti, izazvati nesvjestice i vrtoglavice – da bi se to sprječilo, preporučuje se konzumiranje čaja ili soka od gorke dinje ne više od 2 puta dnevno. Preporuke su da se čaj pije ujutro, na prazan želudac, ili navečer, prije spavanja.

Može sniziti kolesterol

Visoke razine kolesterola mogu uzrokovati nakupljanje masnih naslaga u arterijama, koje prisiljavaju srce na naporniji rad pri pumpanju krvi povećavajući tako rizik od srčanih bolesti.

Može pomoći pri mršavljenju

Gorka dinja bi mogla pospješiti gubitak kilograma, jer je niskokalorična, a bogata vlaknima. Sadrži približno 2 grama vlakana po jednoj šalici (94 grama). Vlakna sporije prolaze kroz probavni trakt, pomažući vam tako da duže ostanete sitima i smanjujući osjećaj gladi.

Čisti jetru

Sok gorke dinje liječi probleme s jetrom. Studija objavljena u International Journal of Vitamin and Nutrition, zaključila je da gorka dinja pruža zaštitu od zatajenja jetre jačanjem antioksidativnog djelovanja enzima u jetri. Također pojačava rad vašeg mjehura.

Jača imunološki sustav

Gorka dinja uspješno se bori protiv virusa i bakterija te tako jača vaš imunitet. Sprječava alergije i probavne smetnje. Antioksidansi iz gorke dinje djeluju kao snažni obrambeni mehanizmi, a pomažu i u borbi protiv oštećenja slobodnih radikala koji mogu uzrokovati razne vrste raka.

Za zdravlje očiju

Pomaže u prevenciji problema vezanih uz vid poput katarakte jer sadrži spojeve poput beta-karotena i vitamina A koji pozitivno djeluju na zdravlje očiju i jačaju vid. Također je dobar kućni lijek za liječenje podočnjaka.

Ljekovitost gorke dinje kod malignih oboljenja

Gorka dinja je, s pravom, privukla zanimanje znanstvenika zbog niza pozitivnih učinaka na zdravlje ljudi, posebice zbog svog djelovanja na maligna oboljenja. Njezino ljekovito djelovanje znanstvenici pripisuju glikoproteinu lektinu, kojega gorka dinja sadrži u velikim količinama. On je po aktivnosti sličan inzulinu, jer snižava koncentraciju glukoze u krvi i djeluje kao imunomodulator.

U brojnim istraživanjima uspostavilo se da aktivni sastojci soka gorke dinje ometaju metabolizam glukoze u stanicama karcinoma te ih izgladnjuju, uskraćujući im neophodan šećer.
Znanstvenici Sveučilišta u Saint Louisu otkrili su blagotvoran učinak mesa gorke dinje na uništavanje stanica raka dojke i sprječavanje njihova množenja.
Studija koju su proveli znanstvenici Centra za istraživanje karcinoma, na Sveučilištu u Coloradu, potvrdila je da sok gorke dinje utječe na smanjenje rasta tumora gušterače.
Osim kod karcinoma gušterače i dojke, ustanovljeno je da sok gorke dinje pomaže kod raka prostate, jetre, debelog crijeva i dišnih putova.
Sok gorke dinje sprječava širenje leukemije i neuroblastoma - neuroendokrinog tumora - te pojačava imunološke stanične funkcije u ljudi koji boluju od raka.

Sok od gorke dinje

Jedino što vam treba za pripremu ovog soka je sokovnik. Nakon što odstranite koru, sjemenke i pulpu gorke dinje, narežite mesnati dio dinje na sitne komadiće, a zatim ih ubacite u sokovnik. Sok od gorke dinje je potrebno razrijediti vodom, u omjeru 2:1 u korist vode.

Sok od gorke dinje se koristi za ublažavanje bolova u zglobovima i protiv kronične vrućice, u slučajevima žutice i bolesti jetre ili probavnog sustava zbog svog diuretičkog, laksativnog i antihelmintskog djelovanja. Primjenjuje se lokalno u slučaju kroničnih kožnih bolesti i za liječenje opeklina i osipa.

Pomaže kod problema sa gušteračom, ublažava bolove kod tumora dojke, prostate, debelog crijeva, želuca i jetre. Studije su pokazale da povoljno djeluje na pacijente koji su na kemoterapiji.

Napomena

Unatoč tome što je ljekovita, gorka dinja se treba uzimati s oprezom.

S upotrebom soka ne treba pretjerivati jer može izazvati osjećaj mučnine, povraćanje i bolove u želucu. Dijabetičari, trudnice  i dojilje obavezno bi se trebali posavjetovati sa svojim liječnikom prije konzumacije gorke dinje.

 

Upiti:

Želite više informacija, slobodno nam postavite pitanje.