Putovanja sa psima: I oni žele s vama na odmor!

Putovanja sa psima: I oni žele s vama na odmor!

Ažurirano: 03.07.2020.
Pregleda: 2619

Odlazak na godišnji odmor s kućnim ljubimcem više i nije tako neuobičajen.

Vlasnici svoje najljepše trenutke žele podijeliti sa svojim mezimcima, a najljepši trenuci su zasigurno oni u kojima sudjeluju svi članovi obitelji.

Brižni vlasnici će se zato radije dobro pripremiti za odmor sa svojim ljubimcem, pa čak i prilagoditi svoje planove potrebama životinje, nego li brinuti o tome kako će životinja podnijeti njihovo odsustvo, što u konačnici za životinju može predstavljati veći stres nego li dobro isplaniran odlazak na putovanje. Godišnji odmor bi prije svega trebao biti opuštajuć, sa što manje stresa za vas i vašeg ljubimca, zato je dobra priprema zlata vrijedna.

Donosimo vrlo korisne informacije o putovanju na odmor sa psom.

Steknite naviku putovanja automobilom

Ako predviđate da će putovanja automobilom biti česta ili dulja (pa makar i jednom godišnje odlazak na ljetovanje), bilo bi korisno već štene priviknuti na kraća putovanja i to praznog želuca, dajući mu povremeno vodu i mogućnost da prošeta. Tako ćete izbjeći paniku, iznenadna uzrujavanja, mučninu, povraćanje itd. Pas sa kojim putujete bi trebao biti cijepljen i zdrav, dakle sposoban podnijeti putovanja, posebice ona dulja.

Ne postoje posebni propisi o tome kako smjestiti psa u automobil, pa ovisi ponajprije o vlasniku te o naravi i uzrastu psa, hoće li psa

smjestiti u zatvorenu košaru (transporter), ili ćete postaviti zaštitnu pregradu.

Pas bi iz sigurnosnih razloga trebao biti smješten straga u automobilu.

Predradnje koje trebate obaviti: Ne hranite svoga psa barem 12 sati prije polaska. Na vrijeme potražite korisne kontakt telefone i adrese (lokalnog veterinara, mjesta na kojima su psi dobrodošli poput plaža, restorana koji primaju pse i sl.) Na put ponesite: posude za hranu, pseću hranu i bocu sa vodom, pseću četku, ogrlicu s imenom psa i kontakt telefonom vlasnika ručnik za psa, vrećice za izmet te sredstva za čišćenje životinje ili okoliša Ne zaboravite povodnik (dulji i kraći) te po potrebi brnjicu Svakako ponesite važeću potvrdu o cijepljenju protiv bjesnoće koje je obavezno u RH (pas treba biti cijepljen mjesec dana prije putovanja a cjepivo vrijedi godinu dana) Trebat će vam prostirka na kojoj će životinja ležati ili njegov krevetić ako je pas manji Ne zaboravite ponijeti i neku najdražu igračku vašeg psa kako bi psu bilo što ugodnije tijekom putovanja. Njemu poznati miris pomoći će mu da ostane miran.

Za vrijeme putovanja

Ne zatvarajte psa u prtljažnik u kojem nema svjetla, gdje je izmjena zraka loša i gdje se zadržavaju opasni ispušni plinovi.

U automobilima s velikim prtljažnim prostorom (karavanima) pas se može prevoziti ali ne smije preskakati naslone sjedala i uznemiravati vozača. Proizvode se posebni opasači za pse, koji se poput sigurnosnih pojaseva mogu pričvrstiti na psa i tako ga držati u određenom položaju uz ograničenu slobodu kretanja. Pas ne bi smio boraviti na prednjem sjedalu ili pod nogama vozača. To može biti kobno u slučaju naglog kočenja. Osigurajte psu dovoljno svježeg zraka, odškrinite jedan stražnji prozor, ali istovremeno valja pripaziti da ne može izviriti glavu van, što za vrijeme vožnje psi veoma rado čine, a oči psa se zbog toga mogu napuniti prašinom te tako nastati i teže posljedice. Osigurajte psu dovoljno vode koju ćete mu davati u pravilnim vremenskim razmacima. Radite češće stanke kako bi vaš pas prošetao i obavio nuždu.

Razlozi proljeva ili mučnina na putovanju Određeni postotak pasa pati od bolesti putovanja, baš kao i ljudi. Zato nije dobro hraniti psa neposredno prije putovanja, jer velika je vjerojatnost da će ubrzo sve povratiti. Najčešće su izazvani nervozom, neizvjesnošću i strahom kojeg životinja osjeća tijekom putovanja, jer se nalazi u neuobičajenoj situaciji.  Vaš pas može na nepoznatim mjestima nešto popiti ili pojesti Mučnine prilikom putovanja

Psima koji imaju mučninu prilikom putovanja, dajte Tablete za poboljšanje probave sat vremena prije putovanja. To će pomoći nemirnom želucu prije putovanja.

Tablete za poboljšanje probave 100 tbl Dorwest

Anksioznost prilikom putovana

U slučajevima kada je u pitanju anksioznosti zbog putovanja, tablete Grozničice i valerijane mogu se koristiti u dvije doze 2 sata i 12 sati prije putovanja.

Grozničica i valerijana 100 tbl Dorwest

U mnogim je slučajevima najbolje kod problema anksioznosti, nekoliko mjeseci prije putovanja navikavati psa kako bi se izgradilo samopouzdanje. Koristite parkirani automobil kao mjesto za igru, opuštanje i povremeno hranjenje. Tada to pokušajte s upaljenim motorom dok je vozilo parkirano i postepeno nakon toga počnite s kratkim putovanjima.

Mučnina ili proljev zbog hrane ili pića

Otkrivanje novih mjesta može značiti da vaš pas može pojesti nešto nepoznato ili piti previše morske vode. Za uznemirene želuce pobrinite se da ponesete prah kore drveća, koji u trenu oka može umiriti želudac.

Osigurajte se sa kvalitetnim dodatkom prehrani koji će pomoći kod mučnine a možete mu i dajte mjericu oko sat vremena prije polaska na put kako bi se na vrijeme smirio njegov želudac.

Prah kore drveća 100 g Dorwest

 

Omarica i sunčanica

Nikada ne ostavljajte svog psa u zatvorenom parkiranom automobilu!

Samo par minuta u vrlo brzo pregrijanom automobilu može imati fatalan ishod za psa!

Za vrućih ljetnih dana, često se javlja sunčanica kao posljedica pregrijavanja tijela, naročito glave, s posljedičnim poremećajem optoka krvi u mozgu.

Omarica je posljedica pregrijavanja cijelog organizma u vlažnoj i pretjerano toploj atmosferi gdje pas ne može dahtanjem izlučiti višak svoje tjelesne topline.

Oba se stanja prepoznaju po nagloj pojavi:

tromosti, nesigurnom hodu, teturanju, dahtanju i otežanom disanju. Jako je ubrzan rad srca, a temperatura tijela diže se vrlo visoko, više od 42ºC, pa čak do 45ºC.

Ne pruži li se psu odmah pomoć, on može veoma brzo uginuti. Treba ga smjestiti u hladniju zamračenu prostoriju, položiti ga tako da glava bude na povišenom i uz to cijelo tijelo polijevati hladnom vodom. Učini li se to pravodobno, pas će se ubrzo oporaviti. Nekoliko slijedećih dana mora biti pošteđen napora.

Putovanje u inozemstvo?

U slučaju putovanja u inozemstvo pravovremeno se informirajte o putovnici ili karanteni za kućne ljubimce u ambasadi države u koju namjeravate putovati. Radi epidemija zaraznih bolesti moguće su česte izmjene propisa o uvozu životinja u strane države.

I na kraju, ima li ljepšeg prizora od ovog?

 

Upiti:

Želite više informacija, slobodno nam postavite pitanje.




 

IZDVOJENI PROIZVODI

Dodaj na listu želja
Gorka Dinja 120 caps Jami
 

29,04 €

 
Dodaj na listu želja
Klasični difuzer nebulizator Florihana

Klasični difuzer nebulizator Florihana

raspršuje čista eterična ulja kao mikročestice bez ikakve topline ili vode
 

80,30 €

 
Dodaj na listu želja
Ultrazvučni difuzer Florihana

Ultrazvučni difuzer Florihana

Koristeći hladnu i tihu difuziju, naš ultrazvučni difuzer pruža optimalnu aromatizaciju prostora.
 

39,15 €

 
Dodaj na listu želja
Immuno Power Quercetin (Kvercetin) 30 tbl

Immuno Power Quercetin (Kvercetin) 30 tbl

doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava.
 

19,91 €

 
Nedostupno
 

 

NOVI TEKSTOVI

Kako ukloniti tamne mrlje (hiperpigmentaciju) na koži
15.03.2024.
15
 

Kako ukloniti tamne mrlje (hiperpigmentaciju) na koži

Hiperpigmentacija, još poznato i kao staračke pjege, jetrene pjege, mrlje, fleke ili, kako ih Francuzi poetično (iako pomalo morbidno) zovu- fleurs...
 
Razotkrivanje celulita: prirodni pristupi za glađu kožu
07.03.2024.
69
 

Razotkrivanje celulita: prirodni pristupi za glađu kožu

Celulit, često opisan kao 'narančina kora', estetski je izazov s kojim se suočava veliki broj ljudi, a posebno žena. Iako je celulit često...
 
Prevladavanje negativnih emocija pomoću eteričnih ulja
23.02.2024.
57
 

Prevladavanje negativnih emocija pomoću eteričnih ulja

Potrebne su nam zdrave alternative koje će nam pomoći u borbi sa svakodnevnim stresom, tjeskobom, depresijom i problemima sa spavanjem....