29.10.2018.
Snježana Kolobarić

Eterično ulje eukaliptusa je, uz lavandu i čajevac, jedno od najpoznatijih eteričnih ulja. No, treba imati na umu da postoji jako puno vrsta eukaliptusa, svaki sa svojim drugačijim djelovanjem, te ja zato vrlo važno znati koji eukaliptus se koristi.

Kada se radi o dišnim infekcijama, ulja eukaliptusa koja se najčešće spominju su eukaliptus radiata (Eucalyptus radiata) i eukaliptus globulus (Eucalyptus globulus).

 

Oba ulja se primjenjuju kod dišnih tegoba, gripe, prehlade, bronhitisa, kašlja, upale uha, grla i sinusa. Također, oba ulja djeluju protiv virusa i bakterija, dobri su ekspektoransi (potiču iskašljavanju) i mukolitici (razrjeđuju sluz). Ipak, između ta dva ulja postoje razlike koje je važno upoznati.

Prva razlika, koja je možda i najvažnija za krajnjeg korisnika, je da eukaliptus radiata je vrlo blago ulje koje se može koristiti čak i za djecu, dok globulus nije primjeren za malu djecu kao ni za osobe koje lako dobivaju kožne alergije.

Ostale razlike odnose se na njihovo djelovanje: eukaliptus radiata je bolji ekspektorans i izvanredno djeluje protiv virusa, dok globulus ima bolje antibakterijsko djelovanje; radiata je ulje izbora kod sinusitisa i općenito gornjeg dišnog sustava, dok se globulus bira kod plućnih infekcija praćenih kašljem.


Ima još jedna, možda ne toliko važna karakteristika, koju je ipak vrijedno spomenuti: radiata ima blagi, ugodan, skoro citrusni miris (idealan za inhalacije!), dok globulus ima snažniji, bockavi miris koji većina nas poistovjećuje s eukaliptusom.

Preferirana uporaba ovih ulja je inhalacijski i dermalno, samostalno ili s drugim eteričnim uljima sličnog ili komplementarnog djelovanja.

Na primjer, u slučaju sinusitisa puno pomaže mješavina koja se u tankom sloju nanosi na čelo nekoliko puta na dan:

  • 12 kapi eukaliptus radiata
  • 10 kapi čajevac
  • 3 kapi paprena metvica
  • 5 kapi ružmarin verbenon
  • do 30ml biljno ulje prema izboru

Ako nemate sva ulja, za prvu pomoć će biti sasvim u redu mješavina od 30 kapi eukaliptusa radiate u 30ml biljnog ulja.

Kod kašlja, pa čak i bronhitisa, pokušajte s mješavinom:

  • 30 kapi eukaliptus radiata
  • 15 kapi eukaliptus globulus
  • do 30ml biljno ulje prema izboru.

Ova mješavina se nanosi na prsa i leđa, u tankom sloju, nekoliko puta na dan.

Mješavina eukaliptusa globulusa i radiate, u jednakim omjerima, bez dodatka biljnog ulja, može se nanositi na stopala, 2-3 puta dnevno, 1-2 kapi na svako stopalo.

Eukaliptusi radiata i globulus su zaista prava blagodat za kompletni dišni sustav- toplo preporučam da ih uključite u svoju biljnu kućnu ljekarnu i iskoristite ove zime sve prednosti ovih antiinfektivnih ulja.

Napomena:
Eukaliptus radiata je blago ulje, no izbjegavajte ga tijekom prvog tromjesečja trudnoće.
Eukaliptus globulus nije primjeren za trudnice, dojilje i malu djecu.
Sve uljne mješavine se nanose u tankom sloju, uz naročiti oprez kada se nanose u blizini očiju (sinusi). Ukoliko imate osjetljivu kožu, uljne mješavine s eteričnim uljima uvijek koristite uz oprez.


Tekst napisala: Vlatka Mileusnić

 
Galerija slika:
 
Podijelite
 
  Blog - Sve