Eterično ulje jasmina - djelovanje i upotreba

Eterično ulje jasmina - djelovanje i upotreba

Podijeli:
 

Stoljećima je jasmin bio popularan zbog svog slatkog, romantičnog mirisa i korišten je u nekim od najpoznatijih svjetskih parfema, uključujući Chanel broj 5. Također je čest sastojak alkohola, slatkiša i deserta, a koristi se i u obliku čaja. Prema studiji iz 2013., udisanje ulja jasmina može potaknuti osjećaj blagostanja i romantike. 

Eterično ulje jasmina jedno je od najcjenjenijih ulja u aromaterapiji. Iako ima izuzetno široku primjenu zbog brojnih djelovanja od depresije do infekcija, najpoznatiji je kao afrodizijak.

Prednosti i uporabe ulja jasmina

Ulje jasmina popularan je kućni lijek za koji se vjeruje da ima brojne zdravstvene prednosti. Iako nisu sve prednosti znanstveno dokazane, mnoge jesu.

Smirujuće djelovanje

Eterično ulje jasmina može smiriti tijelo, um i duh te probuditi pozitivne i konstruktivne emocije. Prema istraživanju iz 2008., jasmin ima potencijalno sedativna svojstva koja ublažavaju tjeskobu, stres, uznemirenost, ljutnju i depresiju.

Djelovanje na anksioznost

Studija iz 2017. proučavala je učinke ekstrakta jasmina na štakore. Utvrđeno je da manje doze ekstrakta jasmina značajno smanjuju anksioznost.

Za razliku od nekih drugih eteričnih ulja koja se koriste za anksioznost, smatra se da ulje jasmina smiruje živčani sustav bez izazivanja pospanosti. Zapravo, kod nekih pojedinaca može imati stimulativni učinak.

Stimulativan učinak Jasmina

Osim što će učiniti da se osjećate dobro, istraživanja potvrđuju da jasmin ima stimulativni učinak. Jedno istraživanje, koje je analiziralo kako masaža mješavinom jasmina i biljnih ulja može utjecati na tijelo, pokazalo je da povećava brzinu disanja, zasićenje krvi kisikom te sistolički i dijastolički krvni tlak. To znači da se možete osjećati budnije i energičnije.

U njezi kože

Ulje jasmina može biti vrijedan dodatak vašoj rutini njege kože. U jednoj studiji iz 2017. procijenjeno je 90 komercijalnih eteričnih ulja i pokazalo se da jasmin pomaže pri kožnim stanjima poput upale i psorijaze te masnom i suhom tenu. 

Antiseptik

Eterično ulje jasmina je vrlo dobar antiseptik i dezinficijens. Njegovi sastojci poput benzaldehida, benzojeve kiseline i benzil benzoata mogu imati potencijalno germicidna, baktericidna, fungicidna, antimikrobna i antivirusna svojstva. Poznato je da udišući eterično ulje jasmina smanjuje infekcije u dišnom sustavu te može ublažiti prehladu i kašalj.

Kako možete upotrebljavati eterično ulje jasmina?

  • možete ga inhalirati izravno iz bočice ili
  • dodavanjem nekoliko kapi na maramicu ili blazinicu i udisanjem, ili
  • stavljanjem maramice ili blazinice na jastučnicu dok spavate
  • također možete nakapati nekoliko kapi u difuzer ili mirisnu lampicu
  • možete napraviti parfem
  • možete dodati kap, dvije vašoj omiljenoj kremi ili biljnom ulju
  • možete par kapi dodati Vašoj kupki ali prethodno pomiješati sa nekim emulgatorom

Upozorenje: Trudnice bi trebale izbjegavati korištenje ovog ulja jer je emenagog. Vrlo je opuštajuće i sedativno pa se stoga trebaju izbjegavati velike doze. Osobe alergične na jasmin trebale bi ga izbjegavati.

Miješanje: Eterično ulje jasmina dobro se kombinira s eteričnim uljima bergamota, sandala, ruže, naranče, limuna, limete i grejpa.

 

Upiti:

Želite više informacija, slobodno nam postavite pitanje.