Difuzer ili ovlaživač zraka?

Difuzer ili ovlaživač zraka?

Ažurirano: 22.01.2021.
Pregleda: 8741

U protekloj 2020. godini svi smo bili prisiljeni provoditi više vremena u našim domovima, zbog čega smo bili više izloženi suhom zraku u prostorijama, koje se prvenstveno tijekom zimskih mjeseci pojačano griju.

Suhi zrak u našim domovima nerijetko uzrokuje prehlade, alergije i osjetno suhu kožu. Jeste li primjetili ispucale usne zbog češćeg boravka u našim domovima tijekom COVID-19?

Ako vam bilo što od ovoga zvuči poznato, najbolji prijatelji vam tek trebaju postati difuzer ili ovlaživač zraka. Možda vam je poznato da oba uređaja ispuštaju nekakvu tajanstvenu maglicu u zrak. Saznajte koja je glavna razlika između njih i otkrijte njihove blagodati.

Bez obzira pokušavate li smanjiti stres, pomoći imunološkom sustavu ili smanjiti suhoću kože, difuzeri i ovlaživači pružaju razne pogodnosti.

Koja je razlika između difuzera i ovlaživača zraka?

Iako naizgled vrlo slični, ovlaživač zraka i difuzer, imaju dvije različite funkcije: ovlaživač zraka značajno povećava razinu vlage u prostoru dok difuzer oslobađa blagodati eteričnih ulja u prostor a postoje i ovlaživači koji ujedno i raspršuju eterična ulja u prostor te tako ujedinjuju blagodati ovlaživanja zraka i aromaterapije.

Eterična ulja imaju antivirusna, protugljivična i antioksidativna svojstva. Otpuštaju se u zrak kroz difuzer u svrhu aromaterapije i mogu pomoći ljudima u opuštanju od stresa i tjeskobe, a mogu pomoći i u jačanju imunološkog sustava.

Što je difuzer?

Difuzeri različitih vrsta, oblika i veličina se koriste za difuziju eteričnih ulja u zrak u svrhu aromaterapije. Difuzeri se razlikuju od ovlaživača zraka po tome što su posebno dizajnirani za korištenje eteričnih ulja, miješanje ulja s vodom u njihovim spremnicima i isparavanje takve mješavine u obliku fine maglice obogaćene mirisom eteričnih ulja za aromatizaciju prostora.

 

Upotreba difuzera

Na osnovnoj razini, difuzeri djeluju na miris u prostoriji. Vi sami birate koje eterično ulje ili mješavinu više eteričnih ulja želite dodati svom difuzeru te ga tako 100% prilagoditi vašim osobnim željama.

Kada kupujete difuzer, potražite model koji ima uklonjivi spremnik. To će olakšati čišćenje između korištenja.

Također biste trebali uzeti u obzir mjesto na kojem planirate koristiti svoj difuzer. Ako ga želite koristiti u spavaćoj sobi, potražite ultrazvučni model koji je tih. Većina modela ima prilagodljive svjetlosne značajke ili mogućnost automatskog isključivanja nakon određenog vremena rada.

Zdravstvene prednosti difuzera

Iako difuzeri oslobađaju vlagu kroz vodenu paru, vlaga koja se emitira iz tih uređaja preniska je da bi imala velik utjecaj na naše zdravlje. Prednosti difuzera postižu se prvenstveno putem eteričnih ulja koja se ispuštaju u zrak.

Blagodati difuzije eteričnih ulja uvelike ovise o eteričnom ulju koje odaberete za difuziju i količini ulja koju dodajete u svoj spremnik za difuzer.

Prednosti eteričnih ulja

Jedna od blagodati upotrebe eteričnih ulja je njihovo pozitivno djelovanje na naše raspoloženje. Dok svjesno udišete eterična ulja možete čitati knjigu, prakticirati jogu, meditirati ili popiti šalicu toplog čaja.

Eterično ulje lavande djeluje umirujuće, može poboljšati san, smanjiti razinu stresa, ublažiti nadraženu i upaljenu kožu. Eterično ulje eukaliptusa može olakšati respiratorne probleme, ublažiti kašalj, začepljenost nosa, te pomoći osobama koje pate od alergija i poboljšati mentalnu bistrinu.

Eterična ulja poput cimeta, peperminta i ylang ylanga mogu pomoći u ublažavanju boli, a bosiljak i grejp mogu poboljšati probavu. Cedar, pačuli i sandalovina poboljšavaju san, dok neven, tamjan, geranij, jasmin i čajevac mogu pomoći u liječenju kožnih oboljenja.

Pozitivne strane difuzera

  • Difuzeri dobro djeluju na naše raspoloženje kroz distribuciju eteričnih ulja koja imaju terapijski učinak na naš živčani sustav.
  • Fina maglica koja se isparava iz difuzera može pozitivno djelovati na hidrataciju vaše kože što je osobito korisno ukoliko imate suhu kožu.
  • Difuzeri mogu smanjiti količinu bakterija i gljivica u prostoru.
  • Difuzeri mogu pomoći u lakšem disanju i smanjiti hrkanje pomoću određenih eteričnih ulja.
  • Difuzeri često dolaze s posebnim svjetlosnim značajkama, poput LED svjetla koje mijenja boju, a koje djeluje opuštajuće te pomaže kod stresa ili umora. Ako imate malu djecu, model sa svjetlosnim efektima možete koristiti kao noćno svjetlo u dječjim sobicama.

Negativne strane difuzera

  • Difuzeri su obično malo skuplji, no ukoliko želite isprobati blagodati eteričnih ulja, preporučamo da ih koristite s odgovarajućim difuzerom.
  • Neki difuzeri koji dolaze s LED svjetlom ili drugim svjetlosnim efektima ne mogu se prilagoditi, što može ometati san. Zato se dobro raspitajte o modelu kod kojeg možete prilagoditi osvjetljenje.
  • Neki difuzeri mogu biti bučni.
  • difuzeri imaju manji spremnik za vodu od ovlaživača zraka.
  • Kako bi pružali najveću dobrobit za vaše zdravlje, difuzeri se smiju koristiti samo s destiliranom vodom, a ne s vodom iz slavine.

Savjet: Ovisno o vašim potrebama, možete nabaviti difuzer/ ovlaživač koji djeluje na oba načina - kao aroma difuzer, a ujedno i kao ovlaživač zraka. Možete ih kupiti kao zasebne jedinice, no dugoročno je isplativije koristiti difuzer/ ovlaživač koji obavlja obje funkcije.

Održavanje difuzera

Ako vaš model ima uklonjivi spremnik, izvadite ga i dobro operite vodom i sapunom, prije nego što ga ponovno koristite. Potražite informacije o tome kako pravilno očistiti difuzer u korisničkom priručniku kojeg ćete dobiti uz difuzer.

Što se tiče upotrebe eteričnih ulja, vodite brigu o tome da ne izlažete vašu kožu nerazrijeđenom eteričnom ulju. Nerazrijeđena eterična ulja mogu prouzročiti osip na koži i nikada se ne smiju nanositi izravno na tijelo (osim čajevca, lavande i ravensare) ili piti. Eterična ulja držite izvan dohvata male djece, a nakon punjenja difuzera eteričnim uljem uvijek operite ruke vodom i sapunom.

Također pripazite da uvijek isključite difuzer nakon korištenja, pogotovo ako se radi o toplinskom modelu. Neki modeli nemaju svjetlosnu signalizaciju prilikom rada, pa može biti teško znati jesu li uključeni. Ako ostanu upaljeni predugo, mogli bi uzrokovati požar u vašem domu.

Zašto destilirana voda?

Za najbolje rezultate ultrazvučnih difuzera, morat ćete koristiti destiliranu vodu, a ne vodu iz slavine. Ultrazvučna tehnologija stvara ultrazvučne vibracije kroz vodu putem kojih se eterična ulja raspršuju u zrak. Ultrazvučni sustav zahtijeva destiliranu vodu kako ne bi došlo do nakupljanja minerala, što se često događa kada se koristi voda iz slavine.

Što je ovlaživač zraka?

Ovlaživač zraka je uređaj dizajniran da zadržava idealnu razinu vlage u prostoru. Vlaženje zraka u prostorijama potrebno je u suhim klimatskim uvjetima, a posebno tijekom jeseni i zime kada dodatno grijemo prostorije i isušujemo zrak.

Suhi zrak može uzrokovati probleme sa suhom kožom, širenje bakterija i virusa, te otežati miran san. Mnogi ljudi koriste ovlaživače zraka za liječenje simptoma prehlade, gripe i problema sa sinusima.

Na tržištu postoje i ovlaživači koji su kompatibilni s eteričnim uljima pa ujedinjuju dobrobiti ovlaživanja zraka i aromaterapije.

Iako svi ovlaživači zraka povećavaju razinu vlage u prostoru, postoje razlike u njihovom načinu ispuštanja vodene pare u zrak.

Ako u kući imate malu djecu, odaberite model ovlaživača s hladnim isparavanjem. Ako imate alergije, potražite parni model za dodatnu zaštitu od bakterija. Također, imajte na umu veličinu spremnika ovisno o veličini prostora kojeg želite ovlažiti. Manji modeli mogu biti dobri za manje prostorije ili za potrebe putovanja, no ako želite ovlažiti svoju dnevnu sobu ili čak cijelu kuću, trebat će vam ovlaživač sa većim spremnikom.

Pozitivne strane ovlaživača

  • Dodaje vlagu u obliku maglice te smanjuje razinu suhog zraka u prostoriji.  
  • Ovlaživač pogoduje sluznici nosa, ublažava probleme sa sinusima, upaljeno grlo, suhi kašalj i suhu kožu.
  • Pruža olakšanje onima koji pate od astme i alergija.
  • Ovlaživači zraka s hladnom parom i ovlaživači zraka s toplom parom mogu pomoći kod hrkanja jer smanjuju suhi zrak koji se udiše tijekom spavanja.
  • Optimalna razina vlage sprječava pucanje drvenog namještaja.
  • Ovlaživač zraka zahtijeva minimalno održavanje i čišćenje.
  • Ovlaživači zraka se mogu koristiti s vodom iz slavine.

 

Negativne strane ovlaživača

  • Potrebno je redovno čišćenje i održavanje da bi aparat mogao nesmetano raditi.
  • Mogu biti bučni.

Kako znati treba li vam ovlaživač zraka?

Ako niste sigurni trebate li ovlaživač zraka, preporučujemo da prvo kupite jedan od čitača vlage kako biste saznali trebate li ovlažiti zrak. Čitač vlage će očitavati i nadzirati razinu vlažnosti zraka u prostoriji. Preporučuje se da zrak u zatvorenom prostoru ostane u rasponu između 40 i 60 posto za optimalno zdravlje.

Zdravstvene prednosti ovlaživača zraka

Ovlaživači pružaju dobrobiti za vaše cjelokupno zdravlje, posebno tijekom suhih zimskih mjeseci.

Povećana vlažnost zraka koju emitira vaš uređaj za ovlaživanje zraka može:

  • Pomoći kod začepljenja nosa
  • Smanjiti simptome prehlade
  • Smanjiti napadaje astme
  • Odgoditi znakove starenja kože
  • Spriječiti gubitak vode s površine kože, što uzrokuje suhu kožu na licu i tijelu
  • Ublažiti simptome alergije
  • Umiriti suhe ili nadražene oči
  • Olakšati respiratorne probleme kod beba

Odgovarajuća razina vlage u vašem domu može vam pomoći ublažiti infekcije sinusa i spriječiti prehladu, jer će ovlaživač zraka održavati vlažnost sluznice dišnih puteva. Viša razina vlage također može biti korisna u liječenju nekih stanja kože poput ekcema i suhe kože.

Osim toga, od ovlaživača će koristiti imati i vaši drveni podovi ili drveni namještaj. Ako zrak u prostoriji postane previše suh, takav zrak može ukloniti vlagu iz drva što može uzrokovati iskrivljenost i puknuće drva.

Održavanje ovlaživača zraka

Najvažniji dio održavanja ovlaživača zraka je održavanje njegove čistoće. Trebali biste ga očistiti barem jednom tjedno, izvaditi njegov spremnik i oprati ga vodom i sapunom. Ostavite da se potpuno osuši ili ga dobro obrišite prije nego što ga ponovno uključite. Ako redovito ne čistite ovlaživač zraka, u spremniku se mogu nakupiti plijesan i bakterije koji se poslije mogu širiti zrakom.

Ako koristite parni ovlaživač zraka, morate biti svjesni rizika od opeklina. Budući da ovlaživač zraka kuha vodu, uređaj se izuzetno zagrijava. Ako ga malo dijete ili životinja dodirnu tijekom rada, mogu zadobiti ozbiljne opekline.

Veličina spremnika

Postoji mnogo vrsta ovlaživača zraka, ali kako bi pomogli kod problema koje suhi zrak može uzrokovati, potreban im je veći spremnik od difuzera. Da bi povisili razinu vlage u cijeloj prostoriji, ovlaživači zraka trebaju veliki spremnik za vodu, obično zapremnine oko 2 do 3,5 litre.

Suprotno tome, difuzeri drže od 100-500 ml vode. Zbog toga difuzer neće moći raditi niti približno dugo koliko će raditi ovlaživač zraka.

Zaključak

Ako vam je glavna briga održavanje optimalne razine vlage zraka u prostoru i blagodati aromaterapije, preporučujemo vam nabavku ovlaživača zraka i difuzera u jednom aparatu jer je on posebno dizajniran za to. Ako želite upotrebljavati samo eterična ulja, preporučujemo vam nabavku aroma difuzera dizajniranog za tu svrhu.

Zapamtite: vrlo je važno pročitati sigurnosne upute za bilo koji aparat kojeg koristite, posebno kada je riječ o njihovom čišćenju i pravilnom radu.

 

Upiti:

  • Dubravka Pranjić 25.10.2021
     

    Molim pomoć, nabavila bi ultrazvučni   difuzer ili ovlaživač s difuz. Molim preporuku. Hvala!

  • Ranko Dubenik 30.01.2022
     

    Ultrazvučni ovlaživač+eter. ulje
    Poštovani,
    kronični sam srčani bolesnik. Da li ultrazvučni ovlaživač može imati negativan utjecaj na zdravlje?
    Pozdrav, Ranko Dubenik, Skokov prilaz 15, 10000 Zagreb, Mail: .(Morate imati omogućen JavaScript kako biste vidjeli ovu e-mail adresu), Mob: 0915285712

Želite više informacija, slobodno nam postavite pitanje.




 

IZDVOJENI PROIZVODI

Dodaj na listu želja
Gorka Dinja 120 caps Jami
 

29,04 €

 
Dodaj na listu želja
Klasični difuzer nebulizator Florihana

Klasični difuzer nebulizator Florihana

raspršuje čista eterična ulja kao mikročestice bez ikakve topline ili vode
 

80,30 €

 
Dodaj na listu želja
Ultrazvučni difuzer Florihana

Ultrazvučni difuzer Florihana

Koristeći hladnu i tihu difuziju, naš ultrazvučni difuzer pruža optimalnu aromatizaciju prostora.
 

39,15 €

 
Dodaj na listu želja
Immuno Power Quercetin (Kvercetin) 30 tbl

Immuno Power Quercetin (Kvercetin) 30 tbl

doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava.
 

19,91 €

 
Nedostupno
 

 

NOVI TEKSTOVI

Kako ukloniti tamne mrlje (hiperpigmentaciju) na koži
15.03.2024.
192
 

Kako ukloniti tamne mrlje (hiperpigmentaciju) na koži

Hiperpigmentacija, još poznato i kao staračke pjege, jetrene pjege, mrlje, fleke ili, kako ih Francuzi poetično (iako pomalo morbidno) zovu- fleurs...
 
Razotkrivanje celulita: prirodni pristupi za glađu kožu
07.03.2024.
189
 

Razotkrivanje celulita: prirodni pristupi za glađu kožu

Celulit, često opisan kao 'narančina kora', estetski je izazov s kojim se suočava veliki broj ljudi, a posebno žena. Iako je celulit često...
 
Prevladavanje negativnih emocija pomoću eteričnih ulja
23.02.2024.
140
 

Prevladavanje negativnih emocija pomoću eteričnih ulja

Potrebne su nam zdrave alternative koje će nam pomoći u borbi sa svakodnevnim stresom, tjeskobom, depresijom i problemima sa spavanjem....