Bergamot - eterično ulje koje može pomoći kod depresije i anksioznosti

Bergamot - eterično ulje koje može pomoći kod depresije i anksioznosti

Podijeli:
 

Jedno od mojih najomiljenijih citrusa je bergamot a evo i zašto. Izuzetno je ugodnog mirisa koji je od ostalih citrusa ipak malo jači i malo cvjetniji i čim ga pomirišem trenutno osjetim olakšanje. Znate onaj osjećaj kada je život ljepši uz mirise koji vam jednostavno odgovaraju. A sada malo da naučimo o toj biljci koja daje eterično ulje predivnog mirisa.

Porijeklo i dobivanje

Biljka bergamota nastala je križanjem gorke naranče i limuna ali da li ste znali da se plod i sok bergamota za razliku od naranče i limuna ne konzumiraju.

Eterično ulje se dobiva tiještenjem usplođa i ima osvježavajući miris citrusa. Popularan je sastojak parfema, a također se koristi u čaju Earl Grey.

Djelovanje, studije i uporaba

Eterično ulje bergamota može imati umirujuće djelovanje i pomoći u smanjenju anksioznosti.

Istraživanje iz 2015. godine, i ispitivanja na životinjama i na ljudima otkrila su da bergamot pomaže u ublažavanju tjeskobe i poboljšanju raspoloženja.

Mala studija iz 2017. ispitala je učinke udisanja eteričnog ulja bergamota na žene u čekaonici centra za liječenje mentalnog zdravlja.

Istraživači su otkrili da je 15 minuta izlaganja eteričnom ulju bergamota potaknulo povećanje pozitivnih osjećaja.

Osim što olakšava osjećaj tjeskobe, eterično ulje bergamota može  

  • pomoći u ublažavanju boli i upale
  • blago spustiti krvni tlak
  • smiriti srčani ritam
  • pomoći i kod kožnih infekcija zbog antibakterijskog djelovanja.

Načini uporabe

Bergamot možete koristiti u difuzeru ili mirisnoj lampici.  Često se koristi prije odlaska na spavanje jer poboljšava san.

Možete ga koristiti inhalaciono tako da ga nakapate u inhalator ili do 3 kapi na maramicu i duboko udišite.

Jedan od meni omiljenih načina je u antistresnoj mješavini za masažu.

Jedan od načina korištenja je i putem kompresa tako da nekoliko kapi eteričnog ulja, ili možete kombinirati sa drugim teričnim uljima, dodate u toplu vodu. Uronite čistu gazu ili ručnik, ocijedite, prislonite na bolno ili nadraženo područje (prsa, čelo, grlo, zglobovi).

Bergamot možete dodati u vašu toplu kupku tako da nakapate do 8 kapi na žlicu meda, sojinog vrhnja, morske soli ili pjene za kupku i pomiješajte s vodom.

Način uporabe kod tjeskobe

Stavite nekoliko kapi bergamota na blazinicu ili maramicu. Udahnite dva do tri puta kako biste ublažili tjeskobu.

Bergamot je vrlo fototoksično ulje i kada se lokalno koristi, može povećati osjetljivost na sunce, što može povećati rizik od ozbiljnih opeklina od sunca. Zbog toga nemojte nanositi eterično ulje bergamota na kožu ako planirate izlazak na sunce odnosno nakon dermalnog nanošenja koža se ne smije izlagati UV zrakama najmanje 24 sata. No postoji i opcija bergamota koja nije fototoksična i ne sadrži bergapten – FCF.

 

Upiti:

Želite više informacija, slobodno nam postavite pitanje.