Vitamin D - kako se opskrbiti važnim čuvarom u borbi protiv virusa?

Vitamin D - kako se opskrbiti važnim čuvarom u borbi protiv virusa?

Podijeli:
 

Pretpostavlja se da je vitamin D važan u borbi protiv virusa jer štiti od akutnih infekcija respiratornog sustava, uključujući gripu, na način da potiče proizvodnju antimikrobnih peptida, prirodnih, antibioticima sličnih supstanci, u plućima.

Procjenjuje se da više od jedne milijarde ljudi diljem svijeta ima niske koncentracije vitamina D zbog čega se s pravom govori o „pandemiji“ hipovitaminoze D.

Manjak vitamina D bilježi se u oko 50% svjetskog stanovništva, a najniže vrijednosti bilježe se tijekom zimskih i proljetnih mjeseci, upravo u vrijeme kada epidemija gripe uzima najviše žrtava.

Smatra se da je povećana učestalost prehlada i upale pluća tijekom zime povezana i sa smanjenim izlaganjem sunčevoj svjetlosti i posljedično smanjenim vrijednostima aktivnog oblika vitamina D u krvi.

Istraživanje objavljeno 2009. godine bavilo se usporedbom statusa vitamina D u populaciji i smrtnosti od gripe i pneumonije.

U oba promatrana razdoblja (1980.–1989. i 1990.–1999.), stopa smrtnosti bila je vrlo mala u razdoblju kada je status vitamina D bio na vrhuncu.

Autori istraživanja zaključuju da je sezonska varijacija stope smrtnosti od gripe povezana sa sezonskim varijacijama statusa vitamina D.

Prije ere antibiotika, terapija tuberkuloze temeljila se na izlaganju bolesnika sunčevom zračenju u sanatorijima, a tijekom pandemijske gripe 1918. – 1919. zabilježena je ista strategija.

Mnoge znanstvene studije su ukazale na povezanost niskih koncentracija vitamina D i učestalosti infektivnih bolesti, infekcija gornjeg respiratornog sustava te enteroviroza, pneumonije, upale uha, denga groznice, hepatitisa B i C te HIV infekcije. Manifestacija tih bolesti ovisna je o slabljenju imunosnog sustava domaćina.

Povezanost pandemija COVID-19 i vitamina D

Postoji li povezanost pandemije COVID-19 i vitamina D ne možemo reći sa sigurnošću jer još uvijek nema dovoljno znanstvenih studija koje dokazuju da je nadomjesna primjena vitamina D učinkovita strategija prevencije i terapije virusnih infekcija no ako uzmemo u obzir sve dosadašnje spoznaje, suplementacija vitaminom D ima smisla, posebno u rizičnih skupina poput osoba starije dobi i kroničnih bolesnika te osoba koje se ne izlažu sunčevoj svjetlosti.

Vitamin D 3000 IU Better you

Adekvatna razina vitamina D neupitno je važna:

za očuvanje mineralne gustoće kosti te mišićne mase i snage

Loš status vitamina D veže se uz

maligne, kardiovaskularne, autoimune neurološke bolesti te kronične respiratorne bolesti i hipertenziju.

Upravo se ove bolesti povezuju s najvećim brojem smrtnih ishoda među oboljelima od COVID-19.

Rizične skupine u pandemiji COVID-19 su osobe starije dobi i bolesnici s kroničnim bolestima, upravo one skupine u kojima se bilježe niske vrijednosti vitamina D u krvi.

Izbijanje epidemije dogodilo se u trenutku kada gotovo cjelokupna populacija ima najniže vrijednosti vitamina D u krvi.

Posebno rizična skupina u kojoj se bilježi veća smrtnost i teži oblici bolesti su pretile osobe, kod kojih je nedostatak vitamina D posebno izražen jer se ovaj vitamin pohranjuje u masnom tkivu. Slična je situacija i sa pušačima, kod kojih se bilježe prosječno niže vrijednosti vitamina D u krvi.

Ono što može doprinijeti obrani od virusa je jačanje imunosnog sustava prehranom te pametnim odabirom dodataka prehrani s vitaminom D.

 

Upiti:

Želite više informacija, slobodno nam postavite pitanje.