12.03.2019.
Snježana Kolobarić

Piše: Snježana Kolobarić, mag.mol. biologije, BioTerra, Zagreb
Objavljeno u časopisu Medical Intertrade
 

Kada govorimo o crnom kimu, moramo se vratiti nekoliko tisuća godina unatrag, u vremena kada su se koristili prirodni lijekovi i gdje je crni kim imao svoje zavidno mjesto. Upotrebljavao se u doba faraona. Liječnici tog vremena uvijek su imali zdjelicu sjemenki crnoga kima za poboljšanje izlučivanja mokraće, protiv nadutosti i bolova u trbuhu. U grobnici faraona Tutankamona pronađene su bočice ulja crnoga kima. Kleopatra je njegovala svoje tijelo uljem crnoga kima. U Bibliji, crni kim je spomenut kao "cumin". Njegove sjemenke upotrebljavane su pri izradi kruha kao lijek protiv nadutosti, bolova u trbuhu i plućnih bolesti.
Islamski je Poslanik Muhamed u svojoj čuvenoj knjizi "Hadith" napisao: "Crni kim liječi sve bolesti osim smrti."

Obilježja

Crni kim ubraja se u porodicu žabnjaka (Ranunculaceae). Jednogodišnja je biljka, visoka između 30 i 60 cm, sa stabljikom obraslom sitnim dlačicama i sjajnim zelenim listovima. Cvat je mliječnobijeli s plavkastim ili zelenkastim vrhovima. Sjemenke crnoga kima nalaze se u čahurama koje sliče kapsulicama i šire aromatični začinski miris koji podsjeća na komorač, anis, a uspoređuju ga i s mirisom kamfora i kajeputa. Okus mu je lagano gorak i pikantan i zbog toga se dodaje kao zamjena za crni papar u pravljenju kruha. Razlikujemo ga od druge dvije varijante crnoga kima: Nigella damascena i Nigella arvensis. Crni kim (Nigella sativa) prirodno raste u zapadnoj Aziji, jugoistočnoj Europi i Bliskom Istoku. Kultiviran je u cijelome svijetu kao vrtna biljka. Najprikladniji crni kim za liječenje sadi se u oazama arabijske pustinje, u Siriji, Iraku, Egiptu, Americi, Indiji, Pakistanu, Iranu, Grčkoj i na Cipru gdje u svome prirodnom, toplom, oborinama siromašnom staništu ostvaruje idealan kemijski sastav.

Ulje crnog kima ima toliko prednosti jer sadrži više od 100 komponenti kao što su eterična ulja, elementi u tragovima, vitamini, enzimi. Sadrži više od 58% esencijalnih masnih kiselina uključujući omega 6 i omega 3.

https://bioterra.hr/shop/cijena/ulje-crnog-kima-180-kapsula-krauterhaus

Kao ulje probavlja se putem limfe te na taj način postupno pročišćuje limfni sustav.

Crni kim ima sljedeće sastojke: 21% bjelančevina, 35% biljnih masnoća (više od 50% višestruko nezasićenih masnih kiselina), 38% ugljikohidrata i 6% drugih sastojaka. Ako bismo detaljizirali kako bismo razumjeli vrijednost terapeutskog djelovanja ulja crnoga kima, vidjet ćemo da crni kim u velikom postotku sadrži zasićene i nezasićene masne kiseline.

Ulje se dobiva hladnim prešanjem sjemenki indijskog crnog kima, tako da ima optimalne karakteristike, a sastav mu je sljedeći:

 • miristinska kiselina 0,5%
 • palmitoleinska kiselina 0,1%
 • oleinska kiselina 23,7%
 • linolenska kiselina 0,2% 
 • palmitinska kiselina 13,7%
 • stearinska kiselina 2,6%
 • linoleinska kiselina 57,9%
 • arahidna kiselina 1,3%.

Nezasićene masne kiseline su esencijalne kiseline koje ljudsko tijelo ne može samo proizvesti. S uljem crnoga kima u organizam dospijevaju korisne višestruko nezasićene masne kiseline (linolenska i linoleinska kiselina). Zato što sadrži linolensku i linoleinsku kiselinu, ulje crnoga kima se preporučuje u tretmanima kod povećanog kolesterola, ekcema, PMS-a, reumatoidnog artritisa, multiple skleroze... Ulje crnoga kima sadrži i saponine čije djelovanje obuhvaća protutupalno djelovanje, snižavanje šećera u krvi, antidepresivno djelovanje, ublaživanje nesanice... Jedan od važnijih sastojaka koji karakterizira ulje crnoga kima je eterično ulje Nigelon semohiprepion, koji djeluje kod bronhalne astme i hripavca, a odgovorno je za anithistaminski, antioksidativni, antiinfektivni i bronhodilatatorni učinak.

Ulje crnog kima pomaže i kod bolesti imunološkog sustava kao npr. alergija, AIDS-a, karcinoma gdje se npr. imnostimulator Echinacea ne smije upotrebljavati.

Upotreba crnoga kima danas

Ulje crnog kima neko se vrijeme zanemarivalo na našem tržištu, no u posljednje se vrijeme ponovno počelo upotrebljavati. Više od 200 sveučilišta od 1959. godine pa do danas ispitivalo je djelovanje upotrebe crnoga kima. Nekoliko studija u Jordanu i SAD-u pokazalo je ljekovitost kod leukemije.
U prošlom desetljeću, američki i arapski znanstvenici uvaženih istraživačkih instituta (među ostalima i u Centru za istraživanja protiv raka «Hilton Head Island» u South Carolini) počinju analizirati ovu «blagoslovljenu» biljku. Došli su do sljedećih rezultata:

• sjeme crnog kima sadrži više od stotinu sastojaka koji pozitivno utječu na zdravlje, potpomažu probavljanje hrane i rad crijeva
• supstancije u ekstraktu crnog kima jačaju imunološki sustav u borbi protiv zloćudnih bolesti
• ulje crnog kima djeluje protiv bakterija i gljivičnih bolesti
• učinkovito snizuje višak šećera u krvi.

Pored toga su otkrili da Nigella-sativa-ekstrakt, primijenjen u većim količinama, prouzrokuje sljedeće:

• stimulaciju stanica koštane srži (porast za 250%)
• povećanje produkcije T-stanica «pomagača» i B-stanica «proizvođača antitijela» u imunološkom sustavu
• povišenu proizvodnju interferona/bjelančevina koji su iznimno važni za imunološki sustav
• štiti tjelesne stanice i sprečava razmnožavanja stanica karcinoma.

Jedan drugi istraživački institut, «Cancer Immuno-Biology Labaratory» je neovisno ovim rezultatima, eksperimentirajući na životinjama, također ustanovio da sastojci ulja crnog kima usporavaju razvoj stanica karcinoma.

Dosadašnja ispitivanja pokazala su da crni kim ne djeluje izravno na pojedine organe, već djeluje na cijeli organizam preko imunološkog sustava (jačanje/revitalizacija) i pročišćujuće preko debelog crijeva, tako da je njegova korist višestruka.

Studija na Dječjoj sveučilišnoj klinici u Mainzu pokazala je da crni kim sadrži Gamma-linolensku kiselinu, ima protuastmatični učinak, jer sprečava alergijske reakcije.

Povećanim stresom, konzumiranjem sredstava za uživanja, uz manjak kretanja, jednostranom ili pogrešnom prehranom uništavamo svoj imunološki sustav. Moderna imunološka istraživanja potvrđuju da redovita upotreba ulja crnog kima sprečava zakrečenje arterija, reumatske bolesti, pojavu mrene na očima, sinusitis, alergije...

Za postizanje harmonije imunološkog sustava, posebno su prikladni blagi prirodni lijekovi kao što je ulje crnoga kima.
Velik dio istraživanja u svijetu posvećen je djelovanju crnoga kima na tumorske stanice. Pokazalo se da crni kim može izvrsno poslužiti u terapiji teških bolesti jer zahvaljujući njegovu djelovanju tijelo jača vlastitu sposobnost samoobrane.

Područja djelovanja crnoga kima kod zdrastvenih poremećaja

Ulje crnoga kima možemo primjenjivati kod različitih zdravstvenih poremećaja. Prije svega, moramo znati da je osnovno djelovanje ulja crnoga kima na harmonizaciji imunološkog sustava te da tako ublažuje simptome bolesti i postupno uklanja bolest. Crni kim možemo primijeniti kod sljedećih bolesti; hemerodi, ekcemi, kožne gljivice, neurodermitis, psorijaza, astma, bronhitis, kašalj, sklonost infekcijama, akne, bolovi u zglobovima, upala pluća, bolovi u želucu i crijevima, lišajevi, crijevne gljivice, šećerna bolest, upala sinusa, nadimanje, visoki krvni tlak, glavobolje, bubrežni kamenci, poremećaji sna...

Načini na koje se crni kim uzima su:

 • utrljavanje, tj. nanošenje na kožu
 • inhalacija
 • oralna primjena ulja crnoga kima.

Za svaku tegobu određuje se količina i vrijeme konzumiranja ulja crnoga kima.

Recepture

Već smo spomenuli osnovno oralno korištenje ulja crnoga kima.
Napomena: ulje crnoga kima ne preporučuje se trudnicama.
1. O oslabljenom imunitetu govorimo kada je tijelo podložno čestim infekcijama i upalama, gubitku težine, kada se osjeća vegetativna i tjelesna iscrpljenost i gubitak snage. U tom slučaju preporučena je minimalna doza od 25 kapi 3 puta tijekom dana 3 do 6 mjeseci. Već nakon dva tjedna konzumiranja ulja crnoga kima, oboljeli se osjećaju bolje i imaju više snage. Ako se ponekad pojavi osjećaj iscrpljenosti, tada treba uzimati dozu od 25 kapi dva puta na dan tijekom 3 do 6 mjeseci kako bi se preduhitrila mogućnost slabljenja imuniteta.
Međutim, ako se dulje vrijeme osjeća iscrpljenost, često dolazi do upalnih procesa, tada se uz započetu terapiju crnim kimom, trebaju pronaći i uzroci takvoga stanja.

2. Bolovi u zglobovima, mišićima
Zagrijanim uljem crnoga kima dva puta na dan masiramo bolna mjesta.

3. Bolovi u trbuhu i crijevima, nadimanje
Uzimati:
- 3 puta na dan po 1 kapsulu
- u 2 dcl toploga mlijeka umiješajte žlicu meda i 2 čajne žlice ulja crnoga kima te uzimajte 3 puta tijekom dana prije jela.

4. Proljev
Čajnu žličicu ulja crnog kima pomješati sa 2 dcl jogurta i uzimati dva puta na dan.

5. Ekcemi, neurodermitis, psorijaza
Uzimati:
- tri puta na dan po 1 čajnu žličicu ulja crnog kima
- napraviti pripravak za nanošenje na kožu od 100 ml: 50 ml ulja crnog kima, 30 ml ulja noćurka, 20 ml ulja pšeničnih klica.

6. Alergija na pelud
Kod alergija je najbitnije što je moguće ranije početi uzimati ulje crnoga kima; 3 puta na dan po 30 kapi.
Dugoročna, pravilna upotreba ulja crnog kima popravlja brojne simptome alergičara.

7. Akne
Pola čajne žličice ulja crnog kima staviti u zagrijanu vodu i pariti lice.
Povećati unos cinka.

8. Astma i kašalj
Nanesite na leđa i prsa ulje crnog kima. Popiti 1 čajnu žličicu ulja crnog kima nakon jela, tri puta na dan. Inhalirati 1 čajnu žličicu ulja crnog kima.

9. Prehlade i gripe
Jedna čajna žličica ulja crnog kima tri puta na dan. Popiti limun s medom.
Jačanjem imunološkog sustava uzimajući preventivno crni kim, moguće je izbjeći popratne bolesti koje se nadovezuju na gripu kao što su upala uha, upala sinusa i bronhitis.
Kada je prehlada nastupila preporučuju se inhalacije.

10. Letargija
Jedna čajna žličica ulja crnog kima s narančinim sokom 10 dana.

11. Napetost
Pola žličice ulja crnog kima sa čajem od kadulje, gospine trave, matičnjaka.

12. Artritis, reuma
Lagano zagrijati ulje crnog kima i masirati. Piti 3 čajne žličice ulja crnog kima 3 puta na dan.

13. Povišeni krvni tlak
Piti 1 čajnu žličicu u toplom napitku. Na tašte uzimati 2 režnja češnjaka.

14. Nervozna stanja želuca
Piti čaj od metvice s limunom i 1 čajnom žličicom Nigella sativa ulja 3 puta na dan.

15. Opadanje kose
Umasirati limun u vlasište i ostaviti 15 minuta, zatim oprati i osušiti kosu. Nanijeti ½ - 1 čajne žličice Nigella sativa ulja.

16. Glavobolja
Masirajte čelo i sljepoočnice uljem crnog kima. Piti ½ čajne žličice ulja nakon jela 3 puta na dan.

17. Kolike
Zagrijati ulje crnog kima u rukama i masirati abdomen u smjeru kazaljke na satu.

18. Sinusitis
Inhalirati u inhalacijskoj posudi ulje crnog kima i uzimati 1 čajnu žličicu na dan kod kroničnoga sinusitisa, odnosno 3 puta tijekom dana kada je stanje akutno.

19. Gljivične infekcije
Namočiti zahvaćeno područje jabučnim octom, a onda nanijeti Nigella sativa ulje. Uzimati 1 čajnu žličicu ulja crnog kima 3 puta na dan. Ako su gljivice u probavnom traktu, treba se provesti stroga dijeta.

20. Kancerogene bolesti
Savezna uprava za kontrolu lijekova i hrane SAD 1996. godine odobrila je upotrebu ulja crnoga kima u tretmanima kancerogenih bolesti za sprečavanje neželjenih učinaka kemoterapije i jačanje imunološkog sustava organizma.
Uzima li se 3 puta na dan po čajna žličica ulja crnog kima, olakšat će se i umanjiti neželjeni učinci kemoterapije, a tijelo potaknuti da jača vlastitu sposobnost samoobrane.
Važno je znati da do potpunog djelovanja ulja crnog kima dolazi tek nakon od 8 do 12 tjedana redovnog konzumiranja.

 
Podijelite
 
  Blog - Sve