14.10.2019.
Snježana Kolobarić

Bili muškarac ili žena, svi se volimo ponositi zdravom i čvrstom kosom, lijepog izgleda. Gubitak kose, koji se periodički javlja kod puno ljudi, uzrokuje stres i nezadovoljstvo te često ukazuje da se u organizmu događaju određeni procesi koji uzrokuju ovakvo stanje. 

Gubitak kose ili slaba kosa mogu nastati zbog raznih uzroka. Ovdje ćemo razmotriti kako ayurveda gleda na takve probleme.

Što može uzrokovati gubitak kose?

Prema ayurvedi razlozi slabe kose mogu biti razni i dijele se prema došama odnosno biološkim principima koji upravljaju fiziologijom.

Tri doše su vata, pitta i kapha. Vata upravlja živčanim sustavom i motorikom tijela, pitta metaboličkim procesima, a kapha je odgovorna za čvrste strukture u tijelu te njihovu lubrikaciju.

Bitno je napomenuti glavne čimbenike za zdravlje kose:

  • kosa se u ayurvedi smatra jednim od pod-tkiva koštanog sustava tj. direktno je vezana za zdravlje koštanog sustava kojim dominantno upravlja vata doša
  • kvaliteta kose je direktno vezana uz metabolizam i probavu pa je tako vrlo često pitta doša ta koja uzrokuje njezino slabljenje ili ispadanje
  • toksini koji se nakupljaju u tijelu te spriječavaju normalnu apsorpciju i asimilaciju tvari koje su nužne da bi kosa bila zdrava.

Pogledajmo kako svaki od ovih principa direktno mogu utjecati na slabljenje ili gubitak kose.

Vata doša & kosa

Za zdravu kosu izuzetno su bitni minerali pa su tako unos istih, kao i njihova adekvatna apsorpcija i asimilacija, nužni za zdravlje kose. Minerali se u tijelu apsorbiraju u debelom crijevu, a vata dosha je ta kojoj je debelo crijevo primarno sjedište. Ukoliko je vata doša u debelom crijevu izvan ravnoteže, to će nepovoljno utjecati na vašu kosu te će kosa postajati slabija, isušena te krhkih i lomljivih vrhova. Ovakvo je stanje posljedica atributa vata doše koja je po svojim karakteristikama suha, gruba i lagana.

Za tretiranje ovakvog stanja bitno je da funkcija vašeg debelog crijeva bude adekvatna. To znači da ne postoji nikakva nelagoda u trbuhu, da se crijeva prazne na dnevnoj bazi te da stolica bude formirana.

Bitno je povećati unos kvalitetnih proteina, masnoća i mineralima bogatih namirnica poput korijenastog povrća i orašida.

U slučaju problema s kosom koji su nastali kao posljedica povišene vata doše dobro je koristiti pripravke Ashvagandha i Shuddha Shilajit. Ashvagandha je jaki tonik i adaptogen i jedna je od glavnih bijaka u ayurvedi za smirivanje vata doše. Shuddha Shilajit je smolasta tvar koja je izuzetno bogata mineralima i mikroelementima nužno potrebnim za zdravu kosu.

Ashwagandha ekstrakt, Kalya

Pitta doša & kosa

Zbog svoje vruće prirode i intenziteta pitta doša vrlo često uzrokuje probleme s kosom naročito u smislu preranog ispadanja i sijedenja kose. Ovo se događa zato što pitta doša previše zagrijava skalp te tako dovodi do slabljenja korijena kose. U ovome je slučaju potrebno hladiti tijelo i smiriti pittu pa se tako preporuča puno povrća (naročito zelenog lisnatog), slatkog voća, žitarica, ghee-ja, mlijeka itd.

Ovakvi se problemi najviše događaju kod pojedinaca koji imaju jaku pitta konstituciju, čiji je skalp često mastan, kojima je uvijek vruće te čija je kosa vrlo ravna i tanka.

Od preparata bi bilo dobro koristiti Guduchi i Shatavari koji smiruju pitta došu te hlade sustav kako ne bi dolazilo da daljnjeg gubitka kose.

Shatavari ekstrakt, Kalya

Kapha doša & kosa

Pretjerano nakupljanje kapha doše u tijelu će u konačnici dovesti do stvaranja ame ili toksične tvari. Takvi nusprodukti će obstruirati normalnu apsorpciju i asimilaciju u debelom crijevu i tako indirektno djelovati na lošu kvalitetu kose.

Da bi probavili amu tj. toksine dobro je koristiti pripravak Trikatu koji ne samo da će metabolizirati toksine već će i reducirati kapha došu. Uz to preporuča se i Shuddha Shilajit koji osim što je izvrstan za kapha došu, kosu hrani prijeko potrebnim mineralima i elementima u tragovima.

Gubitak kose nije samo estetski problem

Bitno je napomenuti da gubitak kose može biti vezano i uz stanja poput anemije, stresa, gljivičnih infekcija, hipotireoze ili hipertireoze te drugih hormonalnih promjene poput menopauze, puberteta i sl. pa je od velike važnosti utvrditi točan uzrok ispadanja ili slabljenja kose te tretirati stanje na adekvatan način uz pomoć adekvatne prehrane i ajurvedskih pripravaka.

Najbolja je prevencija zdrava prehrana koja se sastoji od nerafiniranih namirnica s puno povrća i voća, cjelovitih žitarica, kvalitetnih proteina, masnoća i orašastih plodova. Kosu perite prirodnim šamponima bez štetnih kemikalija.

Zdrava kosa daje samopouzdanje i lijep izgled. No, niti oni ljudi koji su blagoslovljeni zdravom i lijepom kosom, neće izbjeći vata došu koja dominira u svačijem životu u starijoj životnoj dobi; stoga nemojte čekati, nego se pobrinite već danas da vaša kosa uvijek bude zdrava i lijepa.

 
Podijelite
 
  Blog - Sve