Prirodom protiv alergija

Prirodom protiv alergija

Podijeli:
 

Alergije se češće pojavljuju u ekonomski razvijenijoj okolini, među gradskim stanovništvom zbog zagađenog okoliša i izloženosti infektima. S obzirom na život u sve sterilnijem okruženju, nemamo priliku razviti obrambeni sustav te se zbog toga češće javljaju različite alergijske reakcije.

Kod djece roditelja koja žive u gotovo sterilnim uvjetima, alergije su učestalije jer ne dolaze često u dodir s patogenim virusima i bakterijama, što u konačnici rezultira nerazvijenim imunološkim sustavom obrane.

Imunološki sustav štiti od raznih bolesti stvaranjem antitijela, ponajprije protiv bakterija i virusa, a kod alergičara reagira stvaranjem antitijela i kod onih tvari koje zapravo i nisu štetne.

Jedan od čimbenika alergije također je i prekomjerno korištenje antibiotika.

Najbolja strategija kod različitih vrsta alergija je djelovanje na imunološki sustav uravnoteženom prehranom, izbjegavanjem stresa, odmorom i zdravim načinom života.

Kako bismo znatno ublažili intenzitet alergije, prvo što možemo napraviti je kontrolirati okoliš u kojem boravimo. To podrazumijeva izbjegavanje ili eliminiranje tvari koje uzrokuju alergijsku reakciju.

Pri povratku izvana potrebno je isprati nosnu sluznicu (rog za ispiranje sinusa poznat i kao jala neti u ayurvedi). Izloženost ćemo smanjiti i prozračivanjem prostorija u kojima boravimo, najbolje navečer kada je koncentracija peluda u zraku najniža.

Što je alergija?

Alergija je pretjerana reakcija obrambenog sustava na inače neškodljive tvari koje udahnemo, dodirnemo kožom ili pojedemo, reakcija na različite čimbenike okoliša. Drugim riječima, to je promijenjena reakcijska sposobnost organizma na strane tvari.

U kontaktu s tim tvarima obrambeni sustav organizma se poremeti i dolazi do reakcija između strane bjelančevine – alergena i vlastite bjelančevine – protutijela, uz nepotrebno i prekomjerno stvaranje protutijela.

Počinju se stvaraju protutijela koja izazivaju tjelesne reakcije. Kod alergijske hunjavice sluznice natiču i počinje kihanje. Osim bezazlene hunjavice može doći do astme ili čak do alergijskog šoka. U slučaju kontaktne alergije, koža postaje crvena, stvaraju se mjehurići i unutar kratkog vremena može nastati osip po cijelom tijelu – i na sluznicama dišnog ili probavnog trakta – što može biti opasno za život!

Najvažnije je ustanoviti alergen koji izaziva reakciju (npr. kod alergijske hunjavice to može biti cvjetni pelud jedne ili više biljaka), kod alergija na određene namirnice to može biti određena namirnica ili samo jedan njeni sastojak) a kod kontaktnih alergija materijal koji uzrokuje reakciju. Kontaktna alergija nastaje na metale (nikal, bakar), gumu, konzervanse, određene biljke, kozmetiku.

Kod alergije na pelud nije uvijek moguća strategija izbjegavanja alergena – jer pelud ostaje u kosi, na odjeći i na pokućstvu. Alergičari na pelud trebali bi izbjegavati i med jer se pelud nalazi i u medu pa može izazvati alergijske reakcije.

Uzroci alergija

Uzročnici alergije – alergeni su brojni. Gotovo svaka tvar iz okoliša može uzrokovati nekakvu alergijsku reakciju.

Među najčešće alergene ubrajaju se:

pelud, grinje kućne prašine, životinjska dlaka (kao i sastojci životinjske kože ili sline), hrana (najčešće kikiriki, jaja, soja, kravlje mlijeko i plodovi mora), aditivi u hrani i pićima (bojila), konzervansi, otrovi insekata, UV zrake, lijekovi, lateks. Vrste alergija

U alergijske bolesti najčešće se ubrajaju

alergijske bolesti dišnog sustava (alergijska hunjavica, astma, alergijski bronhitis), alergijski konjuktivitis, alergijske bolesti kože (urtikarija, atopijski i kontaktni dermatitis), probavne alergijske bolesti, zatim alergijske reakcije na lijekove te anafilaktičke reakcije, osobito preosjetljivost na otrove insekata.

Kod alergije na hranu, potrebno je razlikovati nepodnošljivost određenih namirnica ili intolerancija i alergije na njih. U osoba koje ne podnose neke određene vrste namirnica javljaju se probavne smetnje. Najpoznatija nepodnošljivost jest celijakija, kod koje tijelo ne podnosi gluten, bjelančevinu koja je sadržana u pšenici i u drugim vrstama žitarica te reagira teškim probavnim poremećajima.

No kod alergija je reakcija imunosnog sustava snažna već pri najmanjim količinama određene supstancije. Postoje npr. alergije na mlijeko, kokošje bjelančevine, alergije na sve vrste agruma, jagode, orahe, ribu, mahunarke i žitarice, dodatke za boju, konzervanse itd. Stoga je potrebno dobro čitati sastav na pakiranjima namirnica.

Simptomi alergija

Uz najčešće simptome alergijskih reakcija kao što su začepljenost, svrbež i curenje nosa, kihanje, svrbež i suzenje očiju (alergijski rinitis), suhi kašalj i otežano disanje (astma), upalna reakcija kože (dermatitis) te različite manifestacije alergija na hranu – svima su zajednički simptomi umor i iscrpljenost.

Simptomi alergijske reakcije također ovise o tome, na koji način alergen ulazi u tijelo. Primjerice, pelud, koja se udiše kroz nos, obično uzrokuje simptome u nosu, očima, sinusima i grlu. Svima poznata reakcija na pelud je alergijski rinitis, ili peludna groznica.

Alergija na hranu najčešće uzrokuje gastrointestinalne smetnje. Također, simptomi mogu varirati od blagih, do teških i po život opasnih.

Prirodni borci protiv alergija: Kvercetin

Kvercetin je jak antialergen, koji smanjuje simptome alergije, astme, peludne groznice i osipa.

Kvercetin je biljni pigment (flavonoid) prisutan u voću i povrću. Naročito ga ima u

crvenom luku, rotkvicama, kaparima, peršinu, brokuli, zelenom lisnatom povrću, citrusima, jabukama, crnom grožđu i šljivama, tamnom bobičastom voću, u crvenom vinu (osobito ono koje je čuvano u hrastovim bačvama) i zelenom čaju.

Kod alergija i astme se obično uzima kao dodatak prehrani. Umanjuje simptome alergija poput svrbeža, otečenih i suznih očiju i curenja nosa. Preporuka je uzimati ga od 250-600 mg/dan podijeljeno u dvije doze, zajedno s vitaminom C i bromelinom, s kojima ima sinergističko djelovanje.

Quercetin complex 50 caps Solgar

Kopriva

Kopriva je važna jer je bogata vitaminom C, a oduvijek se koristila kao lijek protiv alergija, posebno kad je u pitanju peludna groznica. Znanstvena istraživanja potvrđuju kako kontinuirano pijenje čaja od koprive ublažava simptome sezonske alergije, poput kihanja i svraba uzrokovanih alergijskim rinitisom.

Čaj od koprive je snažan ekspektorans što znači da uklanja sluz iz pluća kod upala dišnih puteva, a pomaže i kod astme.

Kopriva 60 g Pampa

Vitamin C

Vitamin C je snažan antioksidans i štiti organizam od štetnog djelovanja slobodnih radikala, te smanjuje intenzitet alergijske reacije.

Jedan je od najvažnijih antioksidansa i nutrijenata za podizanje imuniteta kod osoba koje pate od alergija. Znanstveno je potvrđeno da uzimanje doze od 500 do 1000 mg vitamina C nekoliko puta na dan pomaže smanjiti upalu čime se posljedično smanjuje i curenje nosa. Njegova učinkovitost dodatno se pojačava u kombinaciji s kvercetinom.

Liposomalni vitamin C 250 ml Sangreen

Matična mliječ

Matična mliječ vrlo povoljno djeluje na bronhijalnu astmu te na jačanje imuniteta.

Matična mliječ sadrži:

vitamine skupine B, posebno visoku koncentraciju vitamina B5 i B6, vitamine A, C, D i E, različite minerale, enzime, 18 vrsta aminokiselina te mnoge tvari koje sprječavaju razvoj i razmnožavanje bakterija i virusa.

Matična se mliječ na tržištu najčešće nalazi u obliku kapsula i kapi, u medu i kombinaciji propolisa, polena i matične mliječi. Preporučuje se uzimanje 600-1000 mg svježe matične mliječi dnevno.

Matična mliječ 

S obzirom na to da matična mliječ nastaje iz mješavine cvjetnog peluda, meda i sekreta žlijezda slinovnica pčela, osobe koje pate od peludne alergije ili su alergične na pčelinje proizvode (poput meda i propolisa) trebaju ga oprezno koristiti. Ako se uoče bilo kakve promjene koje upućuju na alergiju, odmah treba prestati s uzimanjem preparata. Alergijske reakcije manifestiraju se gušenjem i ekcemima. Preporučuje se (kao preventivna mjera) uzimanje malih doza kako bi se detektirala bilo kakva moguća alergija, a zatim se postupno povećava doziranje tijekom trajanja liječenja.

Kalcij

Kalcij se koristi u terapiji svih vrsta alergija jer smanjuje propusnost kapilara i tako ublažava alergijsku reakciju. Uz kalcij, dobro je uzimati i vitamin C koji učinkovito smanjuje razinu histamina što ga tijelo proizvodi kao odgovor na alergiju, a koji uzrokuje kihanje, suzenje očiju, te začepljenost nosa.

Koraljni kalcij 90 caps

Astragalus

Astragalus se stoljećima koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini za jačanje obrambenog sustava organizma. Poznati je lijek za astmu, sezonski alergijski rinitis, konjuktivitis i dermatitis.

Regulira rad imunog sustava i smanjuje alergijske simptome. spriječava infekcije dišnih puteva, prehladu i gripu.

Kod nas je poznat kao kozlinac, a u drugim dijelovima svijeta kao bei qi, ogi, huang qi i milk vetch. Postoji više od 2000 vrsta astragalusa, ali samo se 2 vrste koriste u medicinske svrhe - Astragalus membranaceus i Astragalus mongholicus. Kao ljekoviti dio biljke koristi se osušeni korijen.

Potrebno ga je početi koristiti u nižim dozama mjesec dana prije očekivane sezone alergija te nastaviti u potrebnoj dozi cijele sezone.

Astragalus 125 g Nutrisslim

Probiotici

Poznato je da se u crijevima krije i do 80% našeg imuniteta. Kod zdrave i uravnotežene crijevne mikroflore broj dobrih bakterija je veći od broja patogenih i preduvjet je za zdravo funkcioniranje imunološkog sistema i zdravlje čitavog organizma. Trudnice koje su uzimale probiotike tijekom trudnoće imale su kod djece i do 80% smanjenu pojavnost dermatitisa i astme.

Osnovni izvori probiotičkih bakterija su:

fermentirani proizvodi poput kefira, domaćeg termički neobrađenog sira ili jogurta te misa i tempeha, no ako je uslijed alergija i oslabljenog imuniteta potrebna veća doza, potrebno ih je uzimati u obliku različitih dodataka za djecu i odrasle.

Lactiabiane Tolerance 30 tbl

Ulje crnog kima

Danas jedan od najpopularnijih alternativnih lijekova u borbi protiv alergije i prirodni antihistaminik, crni kim postao je neizostavan dodatak prehrani kod alergičara. Tretman kod alergija potrebno je početi i nekoliko mjeseci prije perioda cvatnje (ožujak/travanj) kako bi se organizam pripremio na visoku koncentraciju peludi u zraku. Uzimanje bi se trebalo nastaviti sve do kraja jeseni, nakon čega se može napraviti pauza i ponovno početi korištenje u veljači. Ulje crnog kima možete iskoristiti za razne tegobe povezane s padom imuniteta. Ako ga potpuno želite iskoristiti u obrani protiv alergije, preporuka je uzimati tri puta dnevno po dvadesetak kapi iza obroka odnosno 1 do tri kapsule dnevno ovisno o sadržaju ulja crnog kima.

Crni kim 180 caps Krauterhause

Eterična ulja

Neka od eteričnih ulja koja mogu olakšati simptome alergija su

geranij, lavandin, rimska i njemačka kamilica, miloduh puzajući te crna smreka.

Svakako se posavjetujte sa stručnom osobom prije korištenja eteričnih ulja za inhalaciju ili dermalnu primjenu (nikako oralnu!).

 

Upiti:

 • Davorka 06.11.2020
   

  Alergicna sam na pelud…
  I na hranu lakse mi je nabrojat sta smijem jest nego sta nesmijem jesti kad pojedem sta nesmijem padam u nesvijest gusim se
  Dali se moze alergija na hranu izlijeciti

 • Božidar 22.08.2021
   

  Alergičan sam na gumu i kobalt.Osim izbjegavanja postoji li kakav pripravak.U pitanju je kontaktni dermatitis.
  Lp

Želite više informacija, slobodno nam postavite pitanje.