17.06.2019.
Snježana Kolobarić

Navodno je Abraham Lincoln rekao: „Dajte mi šest sati da posiječem drvo i prvih četiri sata ću oštriti sjekiru.“ Dobra priprema siguran je način da se lako postigne cilj! Isto tako, znate da se ljeto približava i da ćete kožu izložiti traumi UV zraka- najbolji način i prvi korak pripreme u zaštiti kože je njega odgovarajućim uljima.

Posljedice sunčanja (i općenito neizbježnog izlaganja kože suncu) mogu biti dobre ali i jako loše. Hiperpigmentacija, isušivanje i zadebljanje kože, gubitak elasticiteta su samo od nekih „naplata“ koje stižu zbog uživanja na toplim sunčanim zrakama.

Kako pripremiti kožu da bi ona imala najbolji mogući obrambeni mehanizam od UV zraka? Hladno prešana i nerafinirana biljna ulja u svakodnevnoj njezi su najbolji odgovor. Od cijelog niza ulja koji nam se nudi na tržištu možemo odabrati nebrojeno mnogo kombinacija. No, treba biti mudar i odabrati dobru formulaciju kako bismo u jednoj uljnoj mješavini dobili sve što nam treba.

Za 100 ml uljne mješavine trebat će vam:

  • 30 ml biljno ulje marelica
  • 30 ml macerat mrkve
  • 20 ml biljno ulje malina
  • 20 ml biljno ulje kukui
  • 20 kapi eterično ulje sjeme mrkve
     

Logika formulacije je jednostavna.

Biljno ulje marelice nam služi kao svojevrsna baza- to je univerzalno ulje koje dobro njeguje kožu a nije preskupo.
Macerat mrkve bogat je karotenoidima koji umanjuju štetno djelovanje UV zraka. Ulja bogata takvim antioksidansima se koriste prije, za vrijeme i nakon sunčanja jer između ostalog i pozitivno djeluju na sastav kože i poboljšavaju izgled kože.
Biljno ulje maline bogato je vitaminom E, smanjuje upale i koristi se kod suhe i osjetljive kože.
Biljno ulje kukui je posebno po svojoj kombinaciji hranjivosti i dobre upojnosti. Dodajemo ga u ovu mješavinu da još više poboljša ishranu kože a istovremeno da ubrza upijanje.
I na kraju eterično ulje sjemena mrkve- broj jedan ulje za regeneraciju kože i jačanje njenog obrambenog mehanizma.

Mješavinu čuvajte u tamnoj staklenoj bočici i koristite je svakodnevno nakon tuširanja.

Tekst napisala: Vlatka Mileusnić

 
Podijelite
 
  Blog - Sve