Može li se muška plodnost poboljšati?

Može li se muška plodnost poboljšati?

Podijeli:
 

Čudesno je kako je priroda uredila da nam je za uspješno začeće potreban tek jedan spermij i jedna jajna stanica. Ako vi i vaša partnerica razmišljate o proširenju svoje obitelji i u potrazi ste za provjerenim informacijama na koje se sve načine može poboljšati plodnost, svakako nastavite čitati.

Što sve utječe na plodnost?

Za optimalnu mušku plodnost prije svega treba u obzir uzeti nekoliko parametara:

Broj spermija – općenito se smatra da što je veći broj spermija, to je veća šansa da će oni uspješno doplivati do jajne stanice. Normalna sjemena tekućina trebala bi sadržavati između 40 i 300 milijuna spermija po mililitru.
Pokretljivost spermija – poželjno je da više od 40 % spermija ima dobru pokretljivost.
Oblik spermija – zdravi spermij ima okrugli oblik glave te dugi i snažni rep.

Čimbenici iz okoliša i životne navike imaju izuzetno bitnu ulogu u održavanju plodnosti. Primjerice, prekomjerna tjelesna masa umanjuje plodnost, i to ne samo kod muškaraca, već i kod žena. Osim toga, alkohol, stres, pušenje te loša prehrana također djeluju negativno na plodnost uzrokujući proizvodnju nekvalitetnih jajnih stanica i spermija.

Za optimalnu plodnost muškaraca valja misliti i na određene životne navike koje utječu na tjelesnu temperaturu testisa. Nošenje uske odjeće i donjeg rublja, korištenje saune te dugotrajna vožnja biciklom podižu tjelesnu temperaturu i mogu negativno utjecati na proizvodnju spermija.

Oksidacijski stres kao okidač problema s plodnošću

Jeste li znali da je za čak 30 – 80 % problema s muškom plodnosti odgovoran oksidacijski stres? Reaktivni kisikovi spojevi dovode do oksidacijskog stresa uzrokujući oštećenja spermija i njihovu slabu pokretljivost te u konačnici smanjenu plodnost. Ovi štetni spojevi nastaju pod utjecajem zagađenja iz okoliša, ali i kao posljedica neurednog ili nepravilnog načina života i loše prehrane.

Reaktivne kisikove spojeve neutraliziraju antioksidansi koje tijelo samo proizvodi ili ih unosimo hranom te dodacima prehrani - poput vitamina E, likopena i selena. U procesu proizvodnje zdravih muških spolnih stanica važni su još bakar, cink i folna kiselina bez kojih neki procesi u stvaranju i sazrijevanju spermija nisu mogući.

Ključni nutrijenti za optimalnu mušku plodnost

Kada je u pitanju plodnost i ostvarivanje željene trudnoće mnogo toga nije u našim rukama, međutim na nama je zadatak da nastojimo biti strpljivi, da se ne ustručavamo potražiti pomoć i da damo sve od sebe kako bismo promijenili životne navike na bolje, počevši od onog ključnog čimbenika, što život znači, a to je prehrana. U nastavku vam donosimo odgovor na pitanje koji su to nutrijenti u prehrani, koji imaju ključnu ulogu u održavanju optimalne plodnosti muškaraca.

Vitamin E

Vitamin E pripada obitelji vitamina topivih u mastima, a njegovo osnovno svojstvo u organizmu je da djeluje kao antioksidans. Kao što smo već spomenuli, visoke razine štetnih reaktivnih kisikovih spojeva mogu negativno djelovati na pokretljivost spermija, ali i smanjiti sposobnost prodiranja spermija u jajnu stanicu.

Vitamin E prisutan je u spermijima i sjemenoj tekućini, a kao antioksidans djeluje na način da prekida reakcije stvaranja reaktivnih kisikovih spojeva. Osim toga, znanstvenici su potvrdili da je svakodnevnim unosom vitamina E kroz prehranu i dodatke prehrani moguće utjecati na bolju pokretljivost spermija, kao i samu kvalitetu sjemene tekućine.

Folna kiselina

Folna kiselina ili vitamin B9 pripada skupini vitamina B – kompleksa, a ima važnu ulogu u procesima stvaranja spermija te su brojne studije potvrdile ulogu ovog esencijalnog nutrijenta kod neplodnosti u muškaraca.

Tako su primjerice rezultati jednog istraživanja objavljenog u znanstvenom časopisu Fertility and Sterility pokazali da se u muškaraca sa smanjenom plodnošću povećala koncentracija normalne sjemene tekućine za čak 74 %, ako su uzimali kombinaciju folne kiseline i cinka kao dodatka prehrani.

Cink

Cink je mikroelement koji se zasluženo smatra esencijalnim za mušku plodnost. Naime, ako je koncentracija cinka u muškaraca adekvatna, to će pozitivno utjecati na stvaranje testosterona, a posljedično i na proizvodnju spermija, kao i na samu plodnost.

Sjemena tekućina cink sadrži u visokoj koncentraciji gdje ovaj element ima važnu ulogu u fiziologiji spermija, utječući na njegovu fleksibilnost i stabilizaciju membrane. Osim toga, cink sudjeluje i u posljednjoj fazi razvoja spermija na način da omogućuje njegovo sazrijevanje i pokretljivost.

Ako za vrijeme stvaranja spermija nedostaje cink, za posljedicu može doći do abnormalnog rasta spermija. S druge strane, dovoljna koncentracija cinka u organizmu imat će utjecaj na produljenje vijeka ejakuliranog spermija, a samim time će se povećati i šansa za oplodnjom jajne stanice.

Selen

Selen je esencijalni element u tragovima koji ima važnu ulogu u održavanju muške plodnosti. Djeluje kao antioksidans unutar membrana testisa te štiti spermije od oštećenja tijekom posljednje faze njihovog sazrijevanja.

Bakar

Bakar je element koji čini važan dio strukture spojeva neophodnih za pravilnu proizvodnju i sazrijevanje spermija, ali i rast stanica testisa i epididimisa. Negativne promjene u koncentraciji bakra mogu uzrokovati smanjenje broja i kvalitete spermija, poremećaje u proizvodnji testosterona, ali i smetnje u metabolizmu nekih važnih mikronutrijenata, poput cinka i željeza.

Almagea® MAN FORMULA+ predstavlja novu generaciju dodatka prehrani, u praškastom obliku, koji sadrži optimalnu kombinaciju:

  • aminokiselina: L-arginina, L-citrulina i L-karnitina,
  • antioksidansa likopena, vitamina E i folne kiseline te
  • minerala: cinka, bakra i selena.

Ovaj inovativni dodatak prehrani namijenjen je svim muškarcima koji žele smanjiti razinu oksidacijskog stresa, poboljšati reproduktivnu funkciju, odnosno održati optimalno intimno zdravlje.

U suradnji sa Almagea

 

Upiti:

Želite više informacija, slobodno nam postavite pitanje.