Mlada zelena pšenica

Mlada zelena pšenica

Ažurirano: 01.03.2019.
Pregleda: 3835

1958. godine Dr. Ann Wigmore, žustra i probitačna pionirka naturopatije, promovirala je i popularizirala korištenje soka i praha mlade zelene pšenice kao „živu“ hranu u svrhu detoksikacije i iscjeljivanja tijela, uma i duha. Testirala je oko 6.000 raznih vrsta raznog ljekovitog bilja, trava i povrtnica, te na temelju dobivenih znanstvenih analiza i dokaza o ljekovitosti i nutritivnoj vrijednosti lišća mlade pšenice ono je postalo njen favorit. Začetnica je institucije Hipokratovih Zdravstvenih Instituta i svoj život i rad posvetila je toj nevjerojatnoj biljci.

Mlada zelena pšenica (Triticum aestivum) ima dugu tradiciju visokokvalitetne i djelotvorne hrane za koju danas pouzdano znamo da predstavlja snažno detoksikacijsko sredstvo i izvor antioksidansa te stoga može zaštititi od brojnih bolesti današnjice. Ona je zelena superhrana, aktivan tjelesni pročistač koji neutralizira i odstranjuje toksine i slobodne radikale iz tjelesnih organa, detoksicira limfni sustav, krvotok, jetru i gastrointestinalni trakt.

Mlada zelena pšenica je, kako joj samo ime ukazuje, pšenica u svom ranom stadiju razvoja. Preciznije, mlada pšenica je tamnozeleno lišće pšenice (zelena povrtnica) ubrano prije razvitka zrna i transformacije u stabljiku zlatnih klasova. Najveću koncentraciju klorofila, proteina, enzima te većine vitamina i minerala, pšenica nudi u stadiju koji prethodi klasanju, odnosno prije nego li se list počinje izduživati i stvarati stabljiku. Ovaj stadij predstavlja njen vrhunac biljnog vegetativnog razvoja i upravo tada rastu svi čimbenici uključeni u fotosintezu te metabolizam biljke. To je odlučujući trenutak u životu te biljke jer nakon što se zametne izdanak klasa, lišće gubi tu svoju prvotnu vrijednost, jer svu svoju snagu, energiju i nutricije usmjerava u formaciju klasa.

Zbog svoje lužnatosti i visokog sadržaja hranjivih sastojaka i klorofila, ona je cjelovita uravnotežena hrana, vrlo nam korisna i laka za apsorpciju.

Iako se konzumacija mlade zelene pšenice popularizirala tek posljednjih desetak godina, ona je, kao supernamirnica, poznata tisućama godina. U antici je bila posebno cijenjena na području Bliskog istoka gdje se konzumirala kao delikatesa. 30-tih godina 20.stoljeća, u Sjedinjenim državama, mlada pšenica se počela sušiti, kapsulirati te prodavati kao dodatak prehrani. Od tada, njena popularnost ide samo uzlaznom putanjom. A evo i zašto:

Impresivan nutritivni sastav mlade zelene pšenice

Suvremene laboratorijske analize pokazuju da mlada pšenica uistinu sadrži čitav spektar za organizam vrijednih nutrijenata. Organski uzgojeno lišće mlade pšenice sadrži preko 100 mikronutrijenata, bogat je izvor 16 vitamina, 90 organskih minerala, 18 aminokiselina, nekoliko stotina različitih enzima, prehrambenih vlakana, te je jedan od najznačajnijih izvora klorofila. Na osnovu nutritivog sastava, mlada pšenica se opisuje kao koncentrirani izvor visokokvalitetnih nutrijenata, čije se međusobno djelovanje isprepliće na način da zajedno polučuju najbolji mogući učinak na organizam.

Nekoliko činjenica govori o nutritivnoj snazi ove biljke. Naime, mlada pšenica sadrži:

5 puta više željeza nogo špinat 3 puta više beta–karotena nego mrkva 5 puta više vitamina C nego naranča 6 puta više vitamina K nego špinat 2 puta više folne kiseline nego špinat 3 puta više vitamina E nego bademi 5 puta više kalcija nego mlijeko

Proteini

Sušena mlada pšenica sadrži 20 – 25% proteina, što je čini koncentriranijim izvorom proteina nego mlijeko (3%), jaja (12%) ili odrezak (16%).

Klorofil – molekula snažnog potencijala

Pojednostavljeno rečeno, klorofil je tvar koja zelene biljke čine zelenima.

Upravo se sličnost u strukturama hemoglobina i klorofila navodi kao jedan od glavnih razloga zbog kojega se vjeruje da tamnozeleno lisnato povrće pozitivno utječu na izgradnju krvi.

Osim blagotvornog djelovanja na krv, klorofil posjeduje i druga brojna terapijska svojstva. Listovi i dijelovi zelenih biljaka stoljećima su se koristili u svrhu ubrzavanja zacjeljivanja rana, a danas je, zahvaljujući medicinskim istraživanjima, dokazano da je aktivna molekula zelenih biljaka klorofil, a pokazano je da može imati detoksicirajuće, deodorirajuće i iscjeljujuće djelovanje. Također je poznato da klorofil smanjuje svrab, bol i lokalnu iritaciju površinskih rana.

Na slici desno prikazane su strukturne formule hemoglobina i klorofila. Očito je da su dvije struktre vrlo slične, a razlika koja se uočava na prvi pogled su minerali oko kojih se gradi prsten. U klorofilu, prsten se gradi oko magnezija dok se u hemoglobinu gradi oko željeza. Upravo se sličnost u strukturama hemoglobina i klorofila navodi kao jedan od glavnih razloga zbog kojega se vjeruje da tamnozeleno lisnato povrće pozitivno utječu na izgradnju krvi. Iako se biološka veza među dvjema molekulama proučava već više od 60 godina, i još uvijek nije u potpunosti jasna, čini se da korol može stimulirati sintezu ili hema, ili globina, ili oboje, kod ljudi i životinja.

Prehrambena vlakna

Mlada pšenica spada među namirnice sa najvišim sadržajem prehrambenih vlakana, pri tome, prehrambena vlaka u mladoj pšenici većinom su netopiva. Pokazano je da netopiva prehrambena vlakna, potičući crijevnu pokretljivost te ubrzavajući protok tvari kroz probavni sustav, osiguravaju zdravlje probavnog sustava, a usporavajući hidrolizu škroba i apsorpciju glukoze, smanjuju rizik za razvoj dijabetesa.

Beta-karoten

Beta-karoten spada u skupinu prirodnih antioksidansa. Provitamin je vitamina A, odnosno, u organizmu se prevodi u vitamin A koji je organizmu neophodan za rast i očuvanje epitela, razvoj kosti, održavanje normalne funkcije osjeta vida, njuha, sluha i okusa, sintezu DNK i RNK , za plodnost i žena i muškaraca, sintezu hormona nadbubrežne žljezde. Brojne studije ispitivale su potencijalno terapijsko djelovanja beta-karotena. Rezultati sugeriraju da:

Suplementacija beta-karotenom može pozitivno utjecati na smanjenje daljnjeg razvoja prekarcinogenih lezija karcinoma želuca. (izvor: Correa, P., et.al. (2000) Chemoprevention of gastric dysplasia: randomized trial of antioxidant supplements and anti-helicobactar pylori therapy. J. Natl. Cancer Inst. 92: 1881–1888.) Beta-karoten može pružiti zaštitu kod izloženosti UV-ZRAKAMA. (izvor: Herraiz, L. A., Hsieh, W. C., Parker, Swanson, J. E., Bendich, A. & Roe, D. A. (1998) Eect of UV exposure and beta-caro tene supplementation on delayed-type hypersensitivity response in healthy older men. J. Am. Coll. Nutr.17: 617–624.) (2. Ringer, T., DeLoof, M., Winterrowd, G., Francom, S., Gaylor, S., Ryan, J., Sanders, M. & Hughes, G. (1991) Beta-carotene’s eects on serum lipoproteins and immunologic indices in humans. Am. J. Clin. Nutr. 53: 688–694.) Unos beta-karotena može rezultirati smanjenjem HDL-a

Mladoj zelenoj pšenici su se tijekom povijesti pripisivali razni povoljni učinci – od terapije karcinoma i kroničnog umora, preko dijabetesa do povišenog krvnog tlaka, anemija, djelovanja na povišeni kolesterol. Istraživanjem navika potrošača, utvrđeno je da konzumenti jako dobro percipiraju nutritivnu vrijednost mlade pšenice. Pokazalo se da mladu pšenicu najčešće kupuju jer im predstavlja:

Jednostavan i ekonomičan način osiguravanja blagodati koje nudi visokokvalitetno zeleno lisnato povrće

Koncentrirani izvor beta-karotena, kalcija, klorofila, vlakana, željeza i vitamina K Dobar prehrambeni izvor proteina, vitamina, minerala i enzima

Zdravstvene prednosti konzumacije mlade pšenice Za zdravu krv i cirkulaciju

Nutrijenti prisutni u zelenim biljkama blagotvorno djeluju na zdravlje krvi i cirkulaciju. Željezo, folna kiselina, vitamin C, vitamin B12, B5 te proteini su ključni za stvaranje i održavanje adekvatne razine hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca. Dodatno, klorofil, vitamin K i kalcij sudjeluju u formiranju i razbijanju krvnih ugrušaka.

U svrhu detoksikacije

Mlada pšenica sadrži vrlo visoke količine prehrambenih vlakana te klorofila, tvari koji potiču rad crijeva i održavaju njihovu regularnost, te beta-karotena koji potiče očuvanje membrana stanica intestinalnog sustava. Nadalje, mlada pšenica djeluje detoksicirajuće na limfni sustav, krvotok i jetru te učinkovito neutralizira i odstranjuje toksine i slobodne radikale iz tjelesnih organa.

Kao potpora imunološkom sustavu

Nutrijenti potrebni za sintezu stanica imunološkog sustava uključuju proteine, vitamin A, vitamin C, željezo, folnu kiselinu i vitamin B6. Upravo mlada pšenica je izvanredan izvor navedenih nutrijenata. Također, kaže se da je crijevo najveći imunološki organ, a prehrambena vlakna, kojima također obiluje mlada pšenica, dokazano pospješuju rad crijeva te su bitan čimbenik u očuvanju njihova zdravlja.

Kao zaštita od karcinoma

Iako mehanizam kojim zelene biljke štite od kemijskih karcinogena nije u potpunosti razjašnjen, pokazano je da klorofil, beta-karoten i vitamin C mogu doprinijeti zaštiti od karcinoma. Beta-karoten i vitamin C moguće kroz svoje snažno antioksidativno djelovanje, a klorofil inhibiranjem karcinogenog djelovanja određenih mutagena.

Kao potporna terapija ulceroznog kolitisa

Izraelski znanstvenici su kontroliranom studijom nastojali utvrditi djelotvornost unosa ekstrakta mlade pšenice u terapiji ulceroznog kolitisa. U istraživanju su sudjelovala 23 pacijenta sa dijagnozom distalnog ulceroznog kolitisa, koji su mjesec dana svakodnevno primali ili 100 cc soka od mlade pšenice ili placebo. 21 pacijent do kraja je sudjelovao u istraživaju, a o 19 pacijenata su bile dostupne potpune informacije. Rezultati studije su pokazali da je terapija mladom pšenicom rezultirala značajnim smanjenjem sveukupnog indeksa aktivnosti bolesti (P=0,031) te smanjenjem učestalosti rektalnog krvarenja (P=0,025). Nikakve neželjene nuspojave nisu uočene. Istraživači su zaključili da je mlada pšenica djelotvorna i sigurna kao pojedinačna ili pridružena terapija aktivnog distalnog ulceroznog kolitisa. (Izvor: E. Ben-Arye, E. Goldin, D. Wengrower, A. Stamper, R. Kohn, E. Berry. Wheat Grass Juice in the Treatment of Active Distal Ulcerative Colitis: A Randomized Double-blind Placebo-controlled Tria l. Scandinavian Journal of Gastroenterology, 2002, Vol. 37, No. 4 : Pages 444449.)

 

Upiti:

  • Dubravka 17.02.2021
     

    Gdje se moze kupiti mlada psenica ,gotov sok

  • miljenko 05.11.2022
     

    Poštovani, posjedujem 2ha zemljišta u ekološkoj ratarskoj proizzvodnjii interesira me proizvodnji i interesira me koliki je prinos mlade zelene pšenice po hektaru. Unaprijed hvala na na bilo kakvoj informaciji.
    Poštovanje ,Miljenko Diel

Želite više informacija, slobodno nam postavite pitanje.




 

IZDVOJENI PROIZVODI

Dodaj na listu želja
Gorka Dinja 120 caps Jami
 

29,04 €

 
Dodaj na listu želja
Klasični difuzer nebulizator Florihana

Klasični difuzer nebulizator Florihana

raspršuje čista eterična ulja kao mikročestice bez ikakve topline ili vode
 

80,30 €

 
Dodaj na listu želja
Ultrazvučni difuzer Florihana

Ultrazvučni difuzer Florihana

Koristeći hladnu i tihu difuziju, naš ultrazvučni difuzer pruža optimalnu aromatizaciju prostora.
 

39,15 €

 
Dodaj na listu želja
Immuno Power Quercetin (Kvercetin) 30 tbl

Immuno Power Quercetin (Kvercetin) 30 tbl

doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava.
 

19,91 €

 
Nedostupno
 

 

NOVI TEKSTOVI

Kako ukloniti tamne mrlje (hiperpigmentaciju) na koži
15.03.2024.
192
 

Kako ukloniti tamne mrlje (hiperpigmentaciju) na koži

Hiperpigmentacija, još poznato i kao staračke pjege, jetrene pjege, mrlje, fleke ili, kako ih Francuzi poetično (iako pomalo morbidno) zovu- fleurs...
 
Razotkrivanje celulita: prirodni pristupi za glađu kožu
07.03.2024.
189
 

Razotkrivanje celulita: prirodni pristupi za glađu kožu

Celulit, često opisan kao 'narančina kora', estetski je izazov s kojim se suočava veliki broj ljudi, a posebno žena. Iako je celulit često...
 
Prevladavanje negativnih emocija pomoću eteričnih ulja
23.02.2024.
140
 

Prevladavanje negativnih emocija pomoću eteričnih ulja

Potrebne su nam zdrave alternative koje će nam pomoći u borbi sa svakodnevnim stresom, tjeskobom, depresijom i problemima sa spavanjem....