08.03.2019.
Snježana Kolobarić

Ima li išta ljepše od zdrave i njegovane kose? Svaka žena će potvrditi da je uz lijepu kožu, zdrava i njegovana kosa najljepši ukras na ženi.

No, ukoliko ste zasićeni čestim odlascima frizeru i poželjeli ste vašoj kosi priuštiti mali odmor, želite njegovati Vašu kosu bez negativnih nuspojava koje mogu donijeti sintetske boje za kosu, razmislite o mogućnosti tretiranja kose prirodnim biljnim bojama. Uz pomoć takvih boja, vaša će kosa predahnuti i zasjati u punom sjaju.

Veliki izbor prirodnih boja, Kanu, Senu, Amlu i Indigo potražite u Bio Terri i podarite svojoj kosi kraljevski tretman.

https://bioterra.hr/shop/prodaja/boje-za-kosu

Prirodne boje za kosu

Ima li išta ljepše od zdrave i njegovane kose? Svaka žena će potvrditi da je uz lijepu kožu, zdrava i njegovana kosa najljepši ukras na ženi.

No, ukoliko ste zasićeni čestim odlascima frizeru i poželjeli ste vašoj kosi priuštiti mali odmor, želite njegovati Vašu kosu bez negativnih nuspojava koje mogu donijeti sintetske boje za kosu, razmislite o mogućnosti tretiranja kose prirodnim biljnim bojama. Uz pomoć takvih boja, vaša će kosa predahnuti i zasjati u punom sjaju.

U nastavku pročitajte sve što trebate znati o biljnim bojama za kosu.

 

• KANA

Kana ili "henna" (lat. Lawsonia inermis), biljka je koja raste u području Afrike i Azije te se koristi već 5.000 godina. Daje crvenkaste nijanse boje, potpuno prekriva sijede vlasi te kosi daje volumen i sjaj.

Za razliku od kemijskih boja za kosu, kana ne otvara epidermu kose i stoga ne oštećuje strukturu kose. Upravo suprotno - kana njeguje kosu i vlasište. Optimalno štiti njezinu strukturu i jača njen korijen.

Kana, prilikom bojenja, obavija vlasi dajući im zaštitni film, te time sprečava daljnja oštećenja. Kana također štiti kosu od UV zračenja ljeti.

Ima jako antigljivično djelovanje te uklanja i sprečava pojavu peruti, pa se koristi za njegu kose kod raznih gljivičnih oboljenja.

Sama po sebi kana daje kosi crvenu boju, a pomiješana s indigo prahom tamno-smeđu i crnu boju.

Miješanjem s bezbojnom kanom (sena ili lat. Cassia obovata) možete dobiti svjetlo-smeđu ili plavu boju kose.

Za bojenje kratke kose, dovoljna količina kane je 100 g, a za bojenje duge kose 200-300 g.

Savjet: Kada kupujete čistu kanu, provjerite da ona sadržava samo jedan sastojak, a to je prah kane (lat. Lawsonia inermis).

https://bioterra.hr/shop/cijena/kana-premium-100-g-biljka-za-bojenje-i-njegu-kose

Oprez s kanom

Iako je izuzetno korisna za kosu, važno je imati na umu da će kosa obojena kanom još dugo vremena zadržati crveni odsjaj te ako često mijenjate boju kose, kana nije preporučljiva za vas.

Prilikom bojanja kose ne možemo predvidjeti točnu nijansu, jer konačna boja ovisi o boji kose i stanju kose. Nakon bojanja kose kanom, boja kose je još uvijek podložna promjeni tijekom nekoliko dana, tako da za to vrijeme ne preporučujemo ponovno bojanje. Konačni ton boje kose nastaje u roku od pet dana nakon završetka bojanja.

Također, mnogi frizerski saloni odbijaju bojati kosu komercijalnim bojama nakon korištenja kane jer postoji mogućnost da boja kose poprimi zelenu boju.

Boju kose nakon kane teško je posvijetliti. Ukoliko planirate ići u plavo, morat ćete pustiti kosu da izraste.

Korištenje kane

Kanu koristimo tako da čisti prah pomiješamo sa zakiseljenom vodom, primjerice limunadom, u plastičnoj ili keramičkoj posudici. Kiselina će pomoći razviti crvenu boju iz inače zelenog praha biljke, a mješavini možete dodati i crnog vina za intenzivniju crvenu. Kanu ne miješajte s vrućom vodom jer ćete dobiti žućkasto narančastu boju.

Kako biste spriječili pomalo neugodan miris sijena, koji je karakterističan za kanu, u smjesu možete dodati eterično ulje po izboru.

Nakon što ste smjesu dobro izmiješali do gustoće jogurta, prekrijte posudu aluminijskom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi 6 do 8 sati. Što se boja duže razvija u kiselom okruženju, to će završna boja vaše kose biti intenzivnija.

Nakon što kana odstoji, nanesite je u razdjeljcima, počevši odostraga. Smjesu utrljajte do tjemena i kada ste gotovi sve ponovno dobro izmasirajte kako biste povezali i pokrili cijelu kosu. Kosu skupite, omotajte plastičnom folijom koja će zadržati toplinu i spriječiti da kana oksidira, odnosno prebrzo se osuši.

Kanu je preporučljivo ostaviti na kosi nekoliko sati. Minimalno dva, a najbolje 4-6 sati. Idealno bi bilo pripremiti kanu tijekom dana i nanijeti je pred spavanje pa ujutro oprati s kose. Imajte na umu da će pranje kose biti nešto zahtjevnije te da će kosa zadržati blagi miris kane sljedećih nekoliko dana.

Uz kanu nikako nemojte koristiti metalni pribor jer može doći do reakcije kane s metalom.

 

• INDIGO

Indigo prah se za bojanje kose koristi već više od 4.000 godina. Tijekom 19. i početkom 20. stoljeća bio je najpopularnija boja u Europi i SAD-u, a zvali su ga i "crna henna".

Sam po sebi daje plavu (indigo) boju. Indigo prah pomiješajte s kanom za postizanje smeđih i tamnih nijansi, umjesto bakrenastih koje daje sama kana. Njime možete postići i prekrasnu crnu boju kose, čak i ako ste plavi ili sijedi.

Kombinacija kane i indigo praha čini kosu podatnijom, kroti kovrče i zaglađuje vrhove te potpuno uklanja elektricitet.

Za razliku od sintetičkih boja, indigo ne uzrokuje iritaciju i ne oštećuje kosu. Nasuprot tome, on štiti i njeguje kosu te joj daje sjaj.

Ovisno o boji koju želite postići te trenutnoj boji vaše kose, kanu i indigo možete miješati na 10-ak načina.

Postupak pripreme i nanošenja mješavine kane i indiga isti je kao i kod nanošenja čiste kane, jedina razlika bit će u omjerima praha kane ili indiga.

https://bioterra.hr/shop/cijena/indigo-premium-100g-ayugarden

 

• SENA

Bezbojna kana ili "senna" (lat. Cassia obovata) pravi je prirodni regenerator koji osnažuje vašu kosu.

Rezultati su vidljivi već nakon prve primjene, jer kosa odmah postaje punija, podatnija i jača.

Preporučuje se i za tretiranje problematične, kronično masne kose ili iritiranog vlasišta koje svrbi.

Samostalno se koristi za regeneraciju kose, dok miješanjem s klasičnom kanom daje svjetlu-smeđu ili plavu boju, te ružičasto-plave nijanse (strawberry blond ili marigold blond). Primjenom na sijedoj ili plavoj kosi postižu se zlatni tonovi.

Miješanjem bezbojne kane s indigo prahom mogu se dobiti smeđe i crne nijanse.

Oprez: Ne preporučuje se nanositi bezbojnu kanu na svježe obojenu kosu, već se savjetuje pričekati dva do tri tjedna.

Bezbojna kana odličan je tretman za suhu kožu i slabe nokte. Jednostavno je pomiješajte s vodom dok ne dobijete pastu i zatim je nanesite na kritično mjesto.

https://bioterra.hr/shop/cijena/sena-premium-100g-ayugarden

 

• AMLA

Indijski ogrozd ili amla najbolji je "lijek" za sijede, a uzima se oralno ili lokalno.

Dodavanjem amle kani postižu se blago smeđi tonovi crvene, a dodavanjem indigu hladniji tonovi smeđe.

Samostalno, tretman amlom je odličan za osvježavanje i volumen kovrčave kose.

https://bioterra.hr/shop/cijena/amla-hair-premium-100g-ayugarden

 

Prednosti prirodnih boja

Prednost korištenja biljne boje za kosu je njena bezopasnost i vrlo rijetke alergijske reakcije. Prirodne boje su napravljene isključivo od prirodnih biljnih sastojaka i ne štete vašem zdravlju niti okolišu. Ne sadrže amonijak, hidrogen peroksid, katrane, fenole, alergene mirise, metalne soli, kao niti druge sintetske sastojke, koji često izazivaju alergijske reakcije.

Pigment biljne boje obavija vlas, a da pritom u nju ne prodire, kao što je to slučaj s klasičnim kemijskim bojama.

Biljna boja preporuča se ženama koje žele da im kosa ima izgled prirodne i autentične boje, ili njome žele samo osvježiti svoju pravu boju kose. Tako će se, na primjer, kanom postići mahagonij odsjaj, dok će se senom naglasiti zlatni sjaj plave boje kose.

Načelno, biljne boje za kosu mogu koristiti i trudnice, dok im se ne preporuča apliciranje kemijskih boja, posebno ne tijekom prva tri mjeseca trudnoće.

Biljna boja ne uništava, već jača vašu kosu, dajući joj čvrstoću, volumen i sjaj. Uz to uklanja perut, smanjuje elektricitet, te rješava problem masne kose jer regulira lučenje sebuma (rad lojnih žlijezda).

 

Nedostaci prirodnih boja

Loša strana biljnih boja za kosu jest što se brže ispiru i ponekad ne pokrivaju sijede vlasi.

Biljne boje za kosu skuplje su od običnih i često imaju gelastu teksturu koju je malo teže nanijeti na glavu.

Također, kako biste dobili željeni efekt i sjaj, biljne ćete boje morati držati dulje nego obične (minimalno 45 minuta a za bolji efekt i po nekoliko sati).

https://bioterra.hr/shop/prodaja/boje-za-kosu

 
Podijelite
 
  Blog - Sve