22.02.2019.
Snježana Kolobarić

Gljivice su oportunistički organizmi koji se  vole  pojaviti kada nam je imunitet smanjen, naročito nakon kura antibiotika. Svi znamo da je prednost antibiotika uklanjanje patogenih bakterija koje uzrokuju bolesti, no nedostatak je što eliminiraju i “dobre “ bakterije koje nas, između ostalog, štite od gljivičnih infekcija.

Gljivice najviše vole topla i vlažna mjesta poput sluznice usta ili vagine, te prostor između prstiju na rukama i nogama, pazuha, dijelova kože ispod grudi, rub vlasišta. Mogu izgledati kao crvenkaste mrlje, sa  ili bez  gnoja, koža se može ljuštiti, pucati ili ljuskati, uz česti osjećaj svrbeži.

Uzročnici kožnih infekcija mogu biti raznoliki, no najčešća je Candida. Idealno bi bio kod svake infekcije odrediti koji je uzročnik i prema tome odrediti način tretiranja, no vrlo često se to ne radi i daje se generalna terapija.

Eterična ulja koja se najčešće primjenjuju kod gljivica su čajevac i palmarosa. Oni se razrjeđuju u biljnom ulju, a najbolje je koristiti ulja koja pomažu protugljivičnom djelovanju eteričnih ulja- to su kalofil (tamanu) i biljno ulje lovora.

Tako će formulacija za protugljivičnu mješavinu glasiti:

  • 5ml biljno ulje lovora (Laurus nobilis)
  • 4ml biljno ulje tamanu (Calophyllum Inophyllum)
  • 0,5ml eterično ulje čajevac (Melaleuca alternifolia)
  • 0,5ml eterično ulje palmarosa (Cymbopogon martinii)

https://bioterra.hr/shop/cijena/tamanu-50ml-florihana

https://bioterra.hr/shop/cijena/cajevac-10ml-pranarom

https://bioterra.hr/shop/cijena/palmarosa-10ml-pranarom

Ovakva mješavina se nanosi lokalno, samo na zahvaćeno područje, u tankom sloju nekoliko puta na dan. Nije namijenjena za gljivične infekcije na sluznici, nego samo na koži.

Uz korištenje ovakve mješavine, vrlo je važno pridržavati se nekoliko dodatnih pravila:

  • Svakako poradite na svojem imunitetu jer to je i prvi razlog zašto ste dobili gljivičnu infekciju.
  • Nosite pamučnu odjeću i donji veš, ne preusku i redovito je mijenjajte.
  • Redovita higijena tijela je nužna, no ovdje također trebate biti oprezni. Gljivice vole znoj, pa pazite da je koža uvijek suha i čista, no prečesto pranje agresivnim sapunima ili gelovima za tuširanje uništava bakterijsku floru koja štiti kožu. Odličan način je redovito pranje, no s blagim i prirodnim sredstvima za čišćenje.

Uz redovitu blagu higijenu i zdravi stil života koji će ojačati otpornosti organizma, te korištenje navedene uljne mješavine, bit ćete potpuno zaštićeni od gljivičnih infekcija.

Napomena:
Opisana mješavina sadrži visoku koncentraciju eteričnih ulja i treba se koristiti s oprezom.
Uvijek napravite test na malom dijelu kože - ako ne primijetite reakcije kože u roku od 24 sata, možete krenuti s korištenjem mješavine (ali još uvijek uz oprez).
Mješavina nije namijenjena za djecu, trudnice i dojilje.

Tekst napisala: Vlatka Mileusnić

 
Podijelite
 
  Blog - Sve