27.09.2019.
Snježana Kolobarić

U kordicepsu se nalazi 77 mikro i makro elemenata, više od 80 tipova fermenata, nezamjenljive aminokiseline, nezasićene masne kiseline i td. Tu su prisutni vitamini i minerali neophodni za čovjekovo zdravlje.

Danas na zapadu Cordyceps najčešće koriste dvije grupe konzumenata: sportaši i ljudi u godinama. Sportaši su počeli koristiti nakon publiciteta izazvanog uspjehom kineskog ženskog lakoatletskog tima na Kineskim državnim igrama 1993.Tada je oboreno 9 svjetskih rekorda, i to sa zapanjujućom razlikom u odnosu na prethodne! Isprva su sportski stručnjaci sumnjali na korištenje droga koje dovode do poboljšanja rezultata, sve dok trener nije otkrio da je tajna uspjeha u Cordycepsu koji je davao članicama tima!
 

Utjecaj Cordycepsa na stanice raka

Sve veći broj onkologa širom svijeta preporučuje i koristi Cordyceps kao dodatak kemoterapiji, radijaciji i ostalim konvencionalnim metodama liječenja raka.

Pokazao je izvanrednu sposobnost ne samo u sprječavanju rasta, u nekim slučajevima čak i uništavanju određenih vrsta tumora, već i kao sredstvo pomoću kojeg se imunološki sustav i cijelo tijelo mogu da održati jakim i vitalnim za vrijeme kemoterapije i radijacije (Namakura i ostali, 2003). Njegovo sekundarno djelovanje pomaže organizmu da efikasnije raspolaže resursima imunološkog sustav u slučaju stresa koji preživljava prilikom napada raka (Shin i ostali, 2003).


 Imunomodulacijski efekti


Veliki broj istraživanja bavi se imuno-enhatornim i imuno-supresivnim svojstvima kordicepsa. Ova dvosmjerna regulacija funkcija imunološkog sustava, odnosno činjenica da on može da se ojača ili oslabi, zove se imunomodulacija i čini se da potiče iz istog mehanizma u tijelu.


Utjecaj Cordycepsa na bubrege

Pacijenti sa kroničnim oboljenjem i smanjenom funkcijom bubrega često pate od povišenog krvnog tlaka, proteinurije i anemije. Istraživanje provedeno na takvim pacijentima pokazalo je da je nakon mjesec dana terapije Cordycepsom njihov krvni tlak snižen za 15%, a značajno je smanjena i količina proteina.

Pored toga, primijećen je i skok superoksida dismutaze (SOD-a) koji, zajedno sa utvrđenim smanjenjem seruma lipopeorksida, sugerira mogućnost neutralizacije slobodnih radikala, što rezultira manjim oštećenjem stanica (Jiang i Gao, 1995).
 

U drugoj kliničkoj studiji, provedenoj na 57 pacijenata sa oštećenjem bubrega izazvanim gentamicinom, bolesnici su tretirani sa 4-5 ml Cordycepsa dnevno, ili nekim drugim, uobičajenim metodama. Nakon šest dana, grupa koja je primala Cordyceps uspostavila je 89% normalne funkcije bubrega, dok je kontrolna grupa povratila samo 45% normalne funkcije bubrega. Vrijeme potrebno za oporavak grupe koja je uzimala Cordyceps bilo je znatno kraće nego kod kontrolne grupe.


Utjecaj Cordycepsa na funkciju srca


Istraživanja provedena na pacijentima sa kroničnim srčanim oboljenjima pokazuju da dugotrajno uzimanje Cordycepsa u kombinaciji sa uobičajenom terapijom - digoksinom, hidrohlorotiazidom, dopaminom i dobutaminom, dovodi do poboljšanja kvaliteta života pacijenata, u usporedbi sa bolesnicima iz kontrolne grupe.

Pod tim se podrazumijeva opće fizičko stanje, mentalno zdravlje, seksualni nagon i srčana funkcija (Chen, 1995).


Utjecaj Cordycepsa na jetru


Skoro sve studije pokazale su da Cordyceps poboljšava funkcioniranje ovog važnog organa. Primjera radi, na Orijentu se Cordyceps redovno koristi kao dodatak terapiji kroničnog hepatitisa B i C.

U jednoj od studija, ekstrakt Cordycepsa upotrebljen je u kombinaciji sa ekstraktima nekoliko drugih medicinskih gljiva, kao dodatak lamivudinu u terapiji hepatitisa B. Lamivudin je uobičajeni antivirusni lijek koji se koristi u terapiji hepatitisa.

U toj studiji je grupa koja je dobijala ekstrakte Cordycepsa i ostalih medicinskih gljiva pokazala bolje rezultate u kratkom vremenskom periodu od kontrolne grupe koja je uzimala samo lamivudin (Wang i ostali, 2002).


Cordyceps i seksualna disfunkcija kod muškaraca/žena


Cordyceps se vjekovima koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini kao lijek za mušku i žensku seksualnu disfunkciju, poput hipolibidinizma i impotencije.

Preklinički podaci dobijeni eksperimentima na miševima pokazali su da ova gljiva ima efekte slične seksualnim steroidima (Wan i ostali, 1988).

Klinička testiranja na ljudima potvrdila su djelotvornost Cordycepsa u borbi protiv smanjenog seksualnog nagona.

 
Podijelite
 
  Blog - Sve