19.07.2019.
Snježana Kolobarić

Kako poboljšati ne toliko lijepu stranu ljetovanja? Cijele godine očekujemo i veselimo se godišnjem odmoru, naročito oni koji znaju da će barem dio vremena provesti na moru, a tih kratkih nekoliko tjedana mogu biti lako upropašteni ako se susretnemo s ljetnim izazovima. To su prije svega opekotine koje zadobijemo kod neopreznog sunčanja.

U slučaju te neugodne situacije, iskoristite mudrost aromaterapije i pomozite si eteričnim uljima.

Pomoć kod opekotina dolazi u obliku vrlo jednostavne uljne mješavine koja se sastoji od jednog biljnog ulja i jednog eteričnog ulja. Radi se o maceratu nevena i eteričnom ulju širokolisne lavande. Neven je poznata „biljka kože“ i koristi se kod skoro svih kožnih poteškoća, između ostalog i kod opekotina i upala. Eterično ulje širokolisne lavande (Lavandula latifolia, L. spica) glasi kao najbolje ulje kod svih vrsta opekotina, pa se naravno koristi i kod opekotina od sunca.

Mješavinu je napraviti zaista jednostavno: u tamnu staklenu bočicu od 10ml odmjerite:

  • 6-10 kapi eteričnog ulja širokolisne lavande
  • do 10 ml (do vrha bočice) macerat nevena

https://bioterra.hr/shop/cijena/lavanda-sirokolisna-10ml-pranarom

https://bioterra.hr/shop/cijena/neven-30ml-oshadhi

Čim osjetite da se izgorjeli, nanesite mješavinu u tankom sloju na zahvaćeno područje. Nakon toga ponavljajte nanošenje nekoliko puta na dan, a po mogućnosti i nekoliko dana nakon što osjetite da je koža potpuno zacijeljela. Razumije se, nakon što izgorite, ne izlažite se suncu (barem one dijelove tijela koji su oštećeni).

Uz ovakvu mješavinu možete koristiti i hidrolate koji će pomoći zacjeljivanju te osvježiti i rashladiti kožu. Hidrolati koji se najčešće biraju su širokolisna lavanda, njemačka kamilica, paprena metvica i neven.

Zgodna mješavina za „tonik za tijelo“ bila bi:

  • 40ml hidrolat širokolisne lavande
  • 30ml hidrolat nevena ili njemačke kamilice
  • 30ml hidrolat paprene metvice.

https://bioterra.hr/shop/cijena/hidrolat-lavanda-sirokolisna-200ml-oshadhi

https://bioterra.hr/shop/cijena/hi-kamilica-njemacka-200ml-oshadhi

https://bioterra.hr/shop/cijena/hi-metvica-paprena-200ml-oshadhi

Hidrolate pomiješajte u tamnu bočicu s raspršivačem. Nanosite ih nekoliko puta na dan, a ako koristite i spomenutu uljnu mješavinu, tada prvo raspršite hidrolate i na još vlažnu kožu nježno utrljajte ulje.

Važno je koristiti uljnu mješavinu (i eventualno mješavinu hidrolata) redovito jer si sa samo jednim nanošenjem nećete puno pomoći. A u slučaju da vam na kraju ljeta preostane višak mješavina, slobodno ih koristite i dalje za njegu tijela ili lica.

 

Tekst napisala: Vlatka Mileusnić

 
Podijelite
 
  Blog - Sve