26.03.2020.
Snježana Kolobarić

 

Tijekom ove velike svjetske krize mnogi se pitaju kako upotrijebiti eterična ulja kako bi pomogli zaštititi sebe i svoje najdraže. Napokon, zar ne glase mnoga eterična ulja kao snažno protuvirusno sredstvo?

Prije svega trebate znati da se o djelovanju na COVID-19 zna još uvijek vrlo malo, a pogotovo o utjecaju eteričnih ulja na virus. Zato odgovor na pitanje 'mogu li koristiti eterična ulja da se zaštitim u ovo doba pandemije' nije jednoznačan. Naravno, možete, ali bez velikog očekivanja i sigurnosti da će ulja pomoći na način kako biste možda očekivali.

Prevencija

Eterična ulja za koja se zna da imaju protuvirusno djelovanje svakako možete uključiti u svoju svakodnevnu rutinu, no uvijek imajte na umu da za sada jedini način zaštite od zaraze je onaj koji propisuju relevantne institucije:

  • redovito i ispravno pranje ruku te
  • izbjegavanje kontakta s većim brojem ljudi.

Koja eterična ulja djeluju protuvirusno?

Tri glavna ulja koja se uvijek spominju u kontekstu virusa su ravensara, niauli i eukaliptus radiata.

Ravensara 10 ml Pranarom

Opet napominjemo, ne može se tvrditi kakav utjecaj ta ulja imaju na COVID-19, no uzevši u obzir njihovo djelovanje, svakako ih možete koristiti. Odmoći ne mogu.

Uz ova tri ulja, uvijek možete koristiti i neka druga, koja imaju možda slabije djelovanje na viruse, ali su poznati antiseptici, pa ih je uvijek dobro uključiti u sinergije. To su ulja čajevca, sara, lovora, bora, jele, drva ho, ružinog drveta

Kako koristiti eterična ulja?

Korištenje eteričnih ulja u difuzerima

Prvo što će svakome pasti na pamet su svakako difuzeri koji osvježavaju i (u manjoj količini) dezinficiraju zrak. Možete koristiti jedno od tri navedena ulja samostalno, no uvijek je bolje u sinergiji s drugim uljima.

Spa aroma difuzer

 

Naprimjer, kombinacija ravensara + čajevac + limun dat će mješavinu koja djeluje na nekoliko razina, a nije previše neugodnog, antiseptičkog mirisa.
 

Količina eteričnih ulja za difuzer

Količinu eteričnog ulja koju ćete staviti u difuzer trebate sami odrediti prema

  • vrsti difuzera,
  • veličini prostorije u kojoj ga koristite i
  • nekim drugim uvjetima (imate li bebu u kući? ili životinje osjetljive na miris? alergičare?) 

Sve to utječe na način korištenja eteričnih ulja.

Oprez kod korištenja eteričnih ulja u difuzerima

Od kada je počela panika oko pandemije, često se mogu pronaći razni savjeti na Internetu (prije svega društvenim mrežama) koja ulja koristiti u difuzeru kako bi se pročistio zrak, a mnogi od njih sugeriraju korištenje ulja poput origana, timijana, primorskog vriska, klinčićevca, cimetovca… Ovakvi savjeti mogu donijeti više štete nego koristi.

Takva ulja snažnog djelovanja, korištena u difuzeru, mogu izrazito snažno nadražiti i oštetiti dišne puteve.

Nemojte to raditi, držite se preporučenih eteričnih ulja koja nisu potencijalno opasna za korištenje.

Korištenje eteričnih ulja u tekućim sapunima i kao dezinficijens

Uz difuzer, protuvirusna eterična ulja možete umiješati i u tekući sapun za ruke ili dezinficijense.

 

Receptura za tekući sapun

Postupak je jednostavan - u 100 ml tekućeg sapuna nakapajte oko 60 kapi eteričnog ulja (na primjer, 30 kapi niaulija i 30 kapi čajevca) i dobro promiješajte. Na isti način ulja možete primijeniti na dezinficijense.

Ostali načini korištenja eteričnih ulja

Također, uljima možete pojačati djelovanje sredstava za čišćenje poda, kupaonice, kuhinje i slično. Poput sapuna i dezinficijensa, ukapajte oko 60 kapi eteričnih ulja u sredstvo za čišćenje.

Čajevac 10 ml Oshadhi

 

Ponovno napominjemo, ovo sve nije garancija zaštite od korona virusa, no svaka dodatna pomoć je uvijek dobro došla.

Psihološki utjecaj pandemije

Možda se ne priča toliko o tome, jer naravno prvi fokus treba biti fizička zaštita, no ovo krizno stanje već sada ostavlja psihološke posljedice na ljude, a pitanje je koje će sve posljedice biti kasnije.

Strah, panika, frustracija, briga, ljutnja, usamljenost…to su sve osjećaji koji nam se svima dižu na površinu u ovo teško vrijeme.

U ovom slučaju eterična ulja i općenito biljke mogu pomoći.

Kod stresa koji trenutačno svi osjećamo korištena u difuzeru ili u uljnim pripravcima koje nanosite poput parfema mogu vam pomoći:

Biljke koje mogu pomoći kod anksioznosti i nesanice

Biljni pripravci pasiflore i eventualno valerijane mogu puno pomoći kod općeg stanja anksioznosti i nesanice. Koristite ih prema uputama proizvođača.

Još je jedna biljka koja apsolutno može pomoći baš u ovakvoj situaciji- rodiola (ružičasti žednjak). Ona djeluje na ublažavanje posljedica stresa i uzima se tijekom teških psihofizičkih razdoblja. Ukoliko osjećate da će ova situacija utjecati na vaše psihičko zdravlje, svakako razmislite o ovoj biljci.

Rodiola 120 kapsula Sanct Bernard

Za kraj, podsjećamo da pratite upute Civilnog stožera. Samo zajedničkim djelovanjem i disciplinom možemo maksimalno umanjiti posljedice ovo vrlo teške situacije.

Tekst napisala: Vlatka Mileusnić

 

POVEZANI PROIZVODI

Podijelite
 
  Blog - Sve