Eterična ulja tijekom krize

Eterična ulja tijekom krize

Podijeli:
 

Tijekom ove velike svjetske krize mnogi se pitaju kako upotrijebiti eterična ulja kako bi pomogli zaštititi sebe i svoje najdraže. Napokon, zar ne glase mnoga eterična ulja kao snažno protuvirusno sredstvo?

Prije svega trebate znati da se o djelovanju na COVID-19 zna još uvijek vrlo malo, a pogotovo o utjecaju eteričnih ulja na virus. Zato odgovor na pitanje 'mogu li koristiti eterična ulja da se zaštitim u ovo doba pandemije' nije jednoznačan. Naravno, možete, ali bez velikog očekivanja i sigurnosti da će ulja pomoći na način kako biste možda očekivali.

Prevencija

Eterična ulja za koja se zna da imaju protuvirusno djelovanje svakako možete uključiti u svoju svakodnevnu rutinu, no uvijek imajte na umu da za sada jedini način zaštite od zaraze je onaj koji propisuju relevantne institucije:

  • redovito i ispravno pranje ruku te
  • izbjegavanje kontakta s većim brojem ljudi.

Koja eterična ulja djeluju protuvirusno?

Tri glavna ulja koja se uvijek spominju u kontekstu virusa su ravensara, niauli i eukaliptus radiata.

Opet napominjemo, ne može se tvrditi kakav utjecaj ta ulja imaju na COVID-19, no uzevši u obzir njihovo djelovanje, svakako ih možete koristiti. Odmoći ne mogu.

Uz ova tri ulja, uvijek možete koristiti i neka druga, koja imaju možda slabije djelovanje na viruse, ali su poznati antiseptici, pa ih je uvijek dobro uključiti u sinergije. To su ulja čajevca, sara, lovora, bora, jele, drva ho, ružinog drveta

Kako koristiti eterična ulja?

Korištenje eteričnih ulja u difuzerima

Prvo što će svakome pasti na pamet su svakako difuzeri koji osvježavaju i (u manjoj količini) dezinficiraju zrak. Možete koristiti jedno od tri navedena ulja samostalno, no uvijek je bolje u sinergiji s drugim uljima.

Naprimjer, kombinacija ravensara + čajevac + limun dat će mješavinu koja djeluje na nekoliko razina, a nije previše neugodnog, antiseptičkog mirisa.
 

Količina eteričnih ulja za difuzer

Količinu eteričnog ulja koju ćete staviti u difuzer trebate sami odrediti prema

  • vrsti difuzera,
  • veličini prostorije u kojoj ga koristite i
  • nekim drugim uvjetima (imate li bebu u kući? ili životinje osjetljive na miris? alergičare?) 

Sve to utječe na način korištenja eteričnih ulja.

Oprez kod korištenja eteričnih ulja u difuzerima

Od kada je počela panika oko pandemije, često se mogu pronaći razni savjeti na Internetu (prije svega društvenim mrežama) koja ulja koristiti u difuzeru kako bi se pročistio zrak, a mnogi od njih sugeriraju korištenje ulja poput origana, timijana, primorskog vriska, klinčićevca, cimetovca… Ovakvi savjeti mogu donijeti više štete nego koristi.

Takva ulja snažnog djelovanja, korištena u difuzeru, mogu izrazito snažno nadražiti i oštetiti dišne puteve.

Nemojte to raditi, držite se preporučenih eteričnih ulja koja nisu potencijalno opasna za korištenje.

Korištenje eteričnih ulja u tekućim sapunima i kao dezinficijens

Uz difuzer, protuvirusna eterična ulja možete umiješati i u tekući sapun za ruke ili dezinficijense.

 

Receptura za tekući sapun

Postupak je jednostavan - u 100 ml tekućeg sapuna nakapajte oko 60 kapi eteričnog ulja (na primjer, 30 kapi niaulija i 30 kapi čajevca) i dobro promiješajte. Na isti način ulja možete primijeniti na dezinficijense.

Ostali načini korištenja eteričnih ulja

Također, uljima možete pojačati djelovanje sredstava za čišćenje poda, kupaonice, kuhinje i slično. Poput sapuna i dezinficijensa, ukapajte oko 60 kapi eteričnih ulja u sredstvo za čišćenje.

Ponovno napominjemo, ovo sve nije garancija zaštite od korona virusa, no svaka dodatna pomoć je uvijek dobro došla.

Psihološki utjecaj pandemije

Možda se ne priča toliko o tome, jer naravno prvi fokus treba biti fizička zaštita, no ovo krizno stanje već sada ostavlja psihološke posljedice na ljude, a pitanje je koje će sve posljedice biti kasnije.

Strah, panika, frustracija, briga, ljutnja, usamljenost…to su sve osjećaji koji nam se svima dižu na površinu u ovo teško vrijeme.

U ovom slučaju eterična ulja i općenito biljke mogu pomoći.

Kod stresa koji trenutačno svi osjećamo korištena u difuzeru ili u uljnim pripravcima koje nanosite poput parfema mogu vam pomoći:

Biljke koje mogu pomoći kod anksioznosti i nesanice

Biljni pripravci pasiflore i eventualno valerijane mogu puno pomoći kod općeg stanja anksioznosti i nesanice. Koristite ih prema uputama proizvođača.

Još je jedna biljka koja apsolutno može pomoći baš u ovakvoj situaciji- rodiola (ružičasti žednjak). Ona djeluje na ublažavanje posljedica stresa i uzima se tijekom teških psihofizičkih razdoblja. Ukoliko osjećate da će ova situacija utjecati na vaše psihičko zdravlje, svakako razmislite o ovoj biljci.

Za kraj, podsjećamo da pratite upute Civilnog stožera. Samo zajedničkim djelovanjem i disciplinom možemo maksimalno umanjiti posljedice ovo vrlo teške situacije.

Tekst napisala: Vlatka Mileusnić

 

Upiti:

Želite više informacija, slobodno nam postavite pitanje.