20.02.2018.
BioTerra Blog

Enhinacea je biljka koju su još od davnih dana Indijanci koristili kao lijek za sve bolesti, izuzetno dobro djeluje na imunitet i na cjelokupni organizam

Echinacea dolazi iz Sjeverne Amerike, pripada porodici glavočika. Ime joj potječe od grčke riječi echinos, što znači jež na što i biljka enhinacea svojim izgledom podsjeća. Cvijetovi su tamno ljubičaste do svijetlo roze boje, tvori oblik elipse s laticama u obliku krune pognuti prema dolje. Listovi su dlakavi, naizmjenično raspoređeni, uski i duguljasti sa grubom teksturom. Enhinacea je višegodišnja biljka šuplje stabljike koja doseže i do 140cm. Upotrebljavaju se i podzemni, tako i nadzemni dijelovi biljke. Sadrži polisaharide, glikoproteine, flavonoide, eterična ulja.

Postoji više vrsta te biljke no u upotrebi su tri vrste: Echinacea purpurea, Echinacea pallida i Echinacea angustifolia. Po ljekovitim svojstvima najviše se ističu prve dvije vrste, no najčešće se uzgaja treća, jer je najpogodnija za plantažno uzgajanje. Pripravci od ehinacee najčešće sadrže kombinaciju dvije ili čak sve tri vrste.

Djelovanje enhinacee

Vračajući se u prošlost, bitno je spomenuti da je predstavljala osnovu narodnog liječenja. Koristila se kao protuotrov kod zmijskog ugriza i uboda otrovnih insekata zbog antiseptičnog djelovanja. Još je korištena u liječenju groznice, difterije, malarije, sifilisa.

I danas je vrlo popularna, nakon uvođenja antibiotika pod redovnom upotrebom se počela koristiti u Americi, najveći je broj istraživanja o njoj napravljeno u Njemačkoj.

 Enhinacea se najčešće koristi kod simptoma gripe, prehlade i kod infekcija gdje je pokazala dobre rezultate u jačanju imunološkog sustava oboljelog. Povećava broj leukocita i samim time naši nam kupci svojim povratnim informacijama potvrđuju da igra visoku ulogu kod jačanja obrambenog sustava. Stimulira sintezu interferona, proteina koji sudjeluje u obrani organizma od virusnih infekcija.

Najviši učinak postiže kod početnih simptoma prehlade. Mnogi je znanstvenici preporučuju za tretiranje urinarnih infekcija, vaginalnih infekcija candidom, kod upale sinusa.

Ispitivanje izvedeno na osobama sa ranim simptomima gripa pokazuju da,  u trajanju od pet dana, dvostruko su brže ozdravili ispitanici koji su svaki dan pili po nekoliko šalica čaja echinaceae, naspram onih koji nisu pili taj čaj. U 14 kliničkih istraživanja otkriveno je da echinacea smanjuje šansu za daljnje razvijanje bolesti 58%, a trajanje gripa za 4 do 5 dana.

 Uzgajanje enhinacee

Vrlo se uspješno može uzgajati na našem podneblju. Uzgaja se iz sjemenja ili dijeljenjem korijena biljke. Sadi se na sunčanom mjestu na propusnom, umjereno vlažnom tlu. Preporučuje se sijanje prvo u rasadnike, a tek onda plantažno uzgajanje i to u rano proljeće.

Obično ne cvijeta prve godine, već druge. Prikuplja se kada je u punom cvatu, gornji dio biljke ili korijen u ovisnosti od vrste koju uzgajamo. Cvijeta sve do jeseni, kad opadnu latice i ostane samo sjemenje u sredini, koje podsjeća na ježa. Moguće je uzgajati je i na balkonima kao ukras.

Upotreba

Može se koristiti u obliku gotovih preparata, čajnih napitaka i tinkture.

Pogledajte ovdje: https://bioterra.hr/shop/cijena/paket-ehinacea-kapi-50ml-i-sibirski-ginseng-kapi-50ml-soria-natural

 
Podijelite
 
  Blog - Sve