Cinkom protiv COVID-19?

Cinkom protiv COVID-19?

Ažurirano: 15.02.2021.
Pregleda: 2135

Nakon željeza, cink je drugi najčešći element u tragovima koji se nalazi u ljudskom tijelu. Igra višestruku ulogu u ljudskoj biologiji, pretpostavlja se da čini više od 10% ljudskih bjelančevina i igra važnu ulogu u imunološkom sustavu.

Poznato je da nedostatak cinka utječe na imunološku funkciju što rezultira povećanom osjetljivošću na infekcije, anosmiju i disfunkciju okusa.

Cink se smatra preventivnom ili pomoćnom terapijom za COVID-19, a u tijeku je 12 kliničkih ispitivanja, koja ističu važnost ovog elementa u tragovima uslijed ovakve globalne pandemije.

Trenutne procjene su da će se 40% do 70% osoba širom svijeta zaraziti tijekom pandemije COVID-19. Cink bi kao dodatak prehrani trebao biti uključen preventivno u borbi protiv COVID-19 ali i općenito kao podrška imunološkom zdravlju.

Nedostatak cinka

Brojni su simptomi nedostatka cinka:

  • zaostajanje u razvoju,
  • hipogonadizam,
  • kognitivna oštećenja,
  • gubitak apetita,
  • oslabljena imunološka funkcija,
  • letargija,
  • gubitak kose,
  • proljev,
  • impotencija,
  • lezije oka i kože,
  • usporeno zacjeljivanje rana,
  • promjene kod osjetila okusa i njuha.

Mnogi od tih simptoma preklapaju se sa simptomima za koje se zna da se javljaju tijekom virusnih infekcija. Važno je razlikovati kronični nedostatak cinka od nedostatka cinka stečenog virusnom infekcijom.

Cink je važan za

  • funkcionalnost barijere kože,
  • za regulaciju gena u limfocitima i
  • za normalan razvoj i funkciju stanica.

Relevantno za COVID-19, ozbiljan nedostatak cinka uzrokuje limfopeniju i povećanu apoptozu limfocita, što dovodi do imunodeficijencije. Cink je iznimno bitan za imunološku funkciju jer djeluje na zarazne patogene. Nedostatak cinka uzrokuje atrofiju timusa i oslabljuje urođeni imunološki odgovor.

Cink kao lijek za anosmiju

Među prijavljenim simptomima COVID-19, sve je veći broj slučajeva povezanih sa smanjenjem ili gubitkom osjeta mirisa i / ili okusa.

Nedavno je potvrđeno da je čak 87% slučajeva zaraze COVID-19 sa slabijim do srednje jakim simptomima potvrdilo gubitak mirisa.

Poznato je da se poremećaji osjetila javljaju nakon virusne infekcije. Poznati su kao:

  • hipozmija (smanjen osjet mirisa),
  • anosmija (gubitak osjetila mirisa),
  • disgeuzija (iskrivljenje osjetila okusa)
  • i ageuzija (gubitak okusa).

Poremećaji okusa najčešće su povezani s alergijskim rinitisom, kroničnim rinosinusitisom i infekcijom gornjih dišnih puteva. Sva tri stanja uključuju upalni imunološki odgovor. Stanična upala uzrokuje stanični gubitak cinka i obratno, nedostatak cinka dovodi do povećane upale.  

Gubitak okusa ili mirisa povezani su s nedostatkom cinka, bilo zbog kemoterapije, bilo zbog nedostatka vitamina i minerala, posebno kod starijih, ili pacijenata na dijalizi.

Konkretno za COVID-19, simptomi za koje je poznato da povećavaju rizik od nedostatka cinka, uključuju znojenje, gubitak apetita, povraćanje, proljev i povećane metaboličke potrebe zbog nedostatka kisika. Također je potvrđeno da su pacijenti s COVID-19 imali znatno niže razine cinka u usporedbi sa zdravim osobama, a to je povezano s povećanom vjerojatnošću razvoja komplikacija.

Krajem kolovoza 2020. u Sjedinjenim Američkim Državama postojalo je 12 kliničkih ispitivanja za COVID-19 koja su uključivala cink kao preventivnu ili kombiniranu terapiju.

Suplementacija cinka

Kod ljudi kojima prijeti osnovni sistemski nedostatak cinka, poput starijih osoba, vegetarijanaca, osoba sa poremećajima u prehrani, onih s kroničnim bolestima poput kronične opstruktivne plućne bolesti, bronhijalnom astmom, autoimunim bolestima, bolestima bubrega, aterosklerozom, oštećenjem jetre / cirozom, dijabetesom, kardiovaskularnim bolestima, rakom, pad razine cinka izazvan infekcijom od SARS-CoV-2 može dovesti do nedovoljnog antivirusnog imunološkog odgovora i do širenja virusa na pluća.

Podaci pokazuju da kod nekih pacijenata dodatak cinka smanjuje rizik od respiratornih infekcija.

Preporučena dnevna doza cinka je 8 mg za žene i 11 mg za muškarce. Dnevna dopuštena gornja granična doza cinka je <40 mg.

 

Upiti:

Želite više informacija, slobodno nam postavite pitanje.




 

IZDVOJENI PROIZVODI

Dodaj na listu želja
Gorka Dinja 120 caps Jami
 

29,04 €

 
Dodaj na listu želja
Klasični difuzer nebulizator Florihana

Klasični difuzer nebulizator Florihana

raspršuje čista eterična ulja kao mikročestice bez ikakve topline ili vode
 

80,30 €

 
Dodaj na listu želja
Ultrazvučni difuzer Florihana

Ultrazvučni difuzer Florihana

Koristeći hladnu i tihu difuziju, naš ultrazvučni difuzer pruža optimalnu aromatizaciju prostora.
 

39,15 €

 
Dodaj na listu želja
Immuno Power Quercetin (Kvercetin) 30 tbl

Immuno Power Quercetin (Kvercetin) 30 tbl

doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava.
 

19,91 €

 
Nedostupno
 

 

NOVI TEKSTOVI

Kako ukloniti tamne mrlje (hiperpigmentaciju) na koži
15.03.2024.
173
 

Kako ukloniti tamne mrlje (hiperpigmentaciju) na koži

Hiperpigmentacija, još poznato i kao staračke pjege, jetrene pjege, mrlje, fleke ili, kako ih Francuzi poetično (iako pomalo morbidno) zovu- fleurs...
 
Razotkrivanje celulita: prirodni pristupi za glađu kožu
07.03.2024.
176
 

Razotkrivanje celulita: prirodni pristupi za glađu kožu

Celulit, često opisan kao 'narančina kora', estetski je izazov s kojim se suočava veliki broj ljudi, a posebno žena. Iako je celulit često...
 
Prevladavanje negativnih emocija pomoću eteričnih ulja
23.02.2024.
133
 

Prevladavanje negativnih emocija pomoću eteričnih ulja

Potrebne su nam zdrave alternative koje će nam pomoći u borbi sa svakodnevnim stresom, tjeskobom, depresijom i problemima sa spavanjem....