22.02.2019.
Snježana Kolobarić

Biljno ulje pracaxi dobiva se iz sjemenki ploda drveta Pentaclethra macroloba, koje raste u Južnoj Americi. Uz već poznate masne kiseline poput oleinske, linolne i linolenske, ovo ulje izdvaja udio behenske i lignocerične kiseline koje ga čine idealnim uljem za njegu kose.

Te dvije dugolančane masne kiseline se ne pronalaze često u biljnim uljima, a one su zaslužne za gustu konzistenciju pracaxija, kao i svojstvo velike hranjivosti a istovremeno dobre upojnosti.

Na području Južne Amerike, doma pracaxija, ulje se tradicionalno koristi u njezi kože i kose, a sada dolazi i na europsko tržište.

Zahvaljujući svojom jedinstvenom sastavu masnih kiselina, pracaxi ulje naziva se još i ‘biljni regenerator’. Ime je potpuno opravdano jer ono olakšava češljanje, smanjuje statički elektricitet kose, olakšava raspetljavanje i oblikovanje, naročito kod kovrčave, neukrotive kose.

Obavijajuću svaku vlas, nanošenjem ulja na kosu se prije svega ona hrani i zaglađuje, a istovremeno se štiti od pucanja i uništavanja tijekom sušenja i češljanja.

Koristi se za njegu kovrčave kose koju je teško češljati, suhe i obojane kose, te za zaštitu i njegu vrhova kose.

Pracaxi se može koristiti samostalno tako da se utrlja kap-dvije na duljinu vlasi, najbolje dok je kosa mokra. No, uvijek su bolje sinergije biljnih ulja, uz dodatak eteričnih ulja, kako bismo dobili kompletnu njegu.

Uljni serum za suhu, oštećenu kosu i vrhove

  • 6 ml biljno ulje pracaxi
  • 4 ml biljno ulje jojoba
  • 5 kapi eterično ulje ylang-ylang

https://bioterra.hr/shop/cijena/ylang-ylang-extra-5ml-pranarom

https://bioterra.hr/shop/cijena/jojoba-100ml-florihana

Uz ulje pracaxija, dodali smo biljno ulje jojobe koja pruža sjaj i elastičnost kosi, te eterično ulje ylang-ylanga koje oporavlja suhu kosu i pomaže u zaglađivanju previše podignutih ljuskica kose.

Ovakav uljni serum nanesite na opranu kosu prije sušenja, kap-dvije po duljini vlasi. Kod izrazito suhe kose, serum se može nanositi i svakodnevno, po cijeloj duljini ili samo na vrhove.

Kao pakung za kosu, serum obilatije nanesite na kosu i vlasište, ostavite da djeluje minimalno pola sata, a po mogućnosti i nekoliko sati. Nakon toga operite kosu blagim šamponom.

Biljno ulje pracaxi (čita se ‘prakaši’) ima zaista skoro pa čudotvorno djelotvorno djelovanje na kosu, daleko bolje od nekih drugih, razvikanijih biljnih ulja. Isprobajte ovaj biljni regenerator i uživajte u zdravoj, sjajnoj i lijepoj kosi.

Tekst napisala: Vlatka Mileusnić

 
Podijelite
 
  Blog - Sve