12.07.2019.
Snježana Kolobarić

Biljno ulje marakuje bogato je antioksidansima (vitamin E) i preporučuje se za njegu zrele kože kako bi se ublažile bore i spriječilo njihovo preuranjeno stvaranje. Ono će oporaviti hidrolipidni sloj kože i spriječiti dehidraciju. Brzo upijanje omogućuje jednostavno korištenje i mekanu, ne premasnu kožu brzo nakon nanošenja.

Biljno ulje marakuje prvo pomalo zbunjuje sa svojim botaničkim nazivom - Passiflora edulis. Naziva se još i passion fruit (ili passionfruit) i fruits de la passion, no ne treba ga miješati s biljkom pasiflorom (Passiflora incarnata) koja se u fitoterapiji koristi kod stresa i nesanice.

Marakuja se koristi kod zrele i suhe kože, uglavnom u luksuznoj kozmetici, kao  i kod njege tanke i suhe kose s raspucanim vrhovima.
Ulje je bogato je linolnom kiselinom (omega-6), vitaminom E i polifenolima bioflavoniodima. Poznato je da biljna ulja bogata polifenolima djeluju protuupalno i umanjuju stres kože uzrokovan suhim i zagađenim zrakom. Zato je marakuja poznata u anti-age kozmetici i njezi osjetljive kože sklone iritacijama, crvenilu i alergijama.
Zbog svojeg sastava ulje marakuje je stabilno i neće brzo užegnuti.

Biljno ulje marakuje ima karakterističan miris koji se možda neće dopasti svakome pri prvom korištenju, no nakon nekog vremena snažni, pomalo „divlji“ miris se pretvara u ugodno aromu ovog tropskog voća. Brzo se upija u kožu i ne masti je, dapače, koža je nakon nanošenja glatka i nahranjena.

S biljnim ulje marakuje može se napraviti odličan „anti-stres“ serum za njegu iscrpljene kože koja je često izložena nepovoljnim vanjskim utjecajima (topli i hladni zrak, klimatizacija, zagađeni zrak…). U recepturi, uz marakuju, iskoristit ćemo karotenoide iz macerata mrkve i dodatni vitamin E iz maline.

U tamnu staklenu bočicu od 30ml dodajte:

  • 15ml biljnog ulja marakuje
  • 13ml biljnog ulja maline
  • 2ml macerata mrkve.

Prema želji možete dodati i par kapi eteričnih ulja (sjeme mrkve, palmarosa…). Umjesto maline može se koristiti i pšenične klice (također vrlo visok udio vitamina E), a umjesto macerata mrkve plod divlje ruže ili rajčicu. Želite li koristiti neka druga biljna ulja bogata korotenoidima, poput buritija ili pasjeg trna, smanjite njihov udio na samo par kapi (a povećajte udio marakuje)- naime, zbog njihove izrazito crvene boje postoji mogućnost da se oboji koža.

Uljni serum nanosi se na vlažno lice uz lagano utrljavanje.

 

Tekst napisala: Vlatka Mileusnić

 
Galerija slika:
 
Podijelite
 
  Blog - Sve